duminică, 28 iunie 2009

Orase - muzeu uitate (II): GHERLA



Rubens, "Coborarea lui Iisus de pe Cruce"

Monumentul "Mama si copilul" Muzeul de Istorie



De multe ori, in drumul nostru spre o localitate anume, unde avem treaba sau unde vrem sa ne petrecem concediul, traversam grabiti orase, pe care nu reusim sa le vedem, pentru ca suntem atenti la trafic sau pentru ca acele orase nu ne spun nimic sau le respingem dintr-un motiv sau altul. Un astfel de oras este Gherla, situat pe Somesul Mic, intre podisurile Somesan si al Transilvaniei, despre care stim ca este celebru prin penitenciarul detinutilor politici, care fabricau cu rabdare chibrituri, asteptand sfanta zi a libertatii. Putini stiu ca acest oras, sters din memoria culturala, probabil din cauza penitenciarului, este un oras-muzeu deosebit de frumos, daca stii sa-l privesti si daca ai rabdarea sa-l traversezi pe jos. Gherla este singurul oras din Romania construit de catre armeni, numindu-se intr-o perioada Armenopolis. Cum de au ajuns armenii sa construiasca un oras, in Transilvania? Comunitatile armenesti s-au constituit pe teritoriul tarii noastre, incepand cu secolul al X-lea, continuand pana in secolul al XVII-lea, ca urmarea a ocupatiilor succesive ale Armeniei de catre persani, turci, tatari. Domnitorii romani le-au acordat privilegii, pentru ca armenii erau negustoriii care faceau legatura intre Orient si Occident.Intre anii 1672 şi 1683, pe teritoriul Moldoveii au avut loc razboaiele turco-poloneze, avînd drept consecinţă emigrarea armenilor în Transilvania cu speranţa că vor reveni în Moldova, dupa terminarea razboaielor. Printre acestia au fost si cei 3.000 de familii armeneşti conduse de episcopul Minas Zilihtar al Sucevei, invitate de principele Mihail Apafi. Mihail Apafi, protestant, spera ajutor din partea armenilor in lupta sa impotriva catolicismului. Acesta le-a dat armenilor voie sa se stabileasca in diferite orase din Transilvania si chiar sa intemeieze un oras pe teritoriul vechii cetati a Gherlei. Trebuie sa mentionam ca acest oras este singurul din Romania construit dupa un plan anume. Planul apartine lui Oxendius Vazarescu. Gherla este un oras baroc si toate cladirile baroce se pastreaza din acea perioada, neintervenindu-se in arhitectura lor. Pacat insa, ca multe dintre cladiri nu sunt reabilitate, ceea ce da orasului un aspect prafuit.
Ce puteti vedea in Gherla, in afara cladirilor baroce? In primul rand, Catedrala armeneasca "Sfanta Treime", care adaposteste un tablou de Rubens , pe care locuitorii orasului l-au primit de la imparatul austriac, Francisc I, ca dar pentru imprumuturile repetate de bani, pe care acesta le facea de la armenii bogati din oras. Mai puteti vedea Muzeul de istorie aflat intr-o frumoasa cladire cu cariatide, Castelul-Cetate Martinuzzi, in stil renascetist, sculptura in lemn al lui Stefan Balas " Mama si copilul", care este un strigat artistic impotriva avorturilor, un parc foarte bine amenajat, cu arbori seculari.
Comunitatea armeneasca din tara ar trebui sa faca din acest oras un important centru turistic, sa investeasca in mesteguri traditionale armenesti ( prima bresla armeneasca din oras a fost a pielararilor), sa aduca in magazinele din Gherla (unde zac in rafturi produse turcesti si chinezesti) marfa armeneasca, pe care sa o gasesti doar in Gherla, pentru a face o atractie pentru turisti si din acest punct de vedere.
Daca v-am trezit interesul pentru orasul Gherla, in drumurile dumneavoastra in judetul Cluj, popositi pentru cateva ore si acolo si nu o sa va para rau. Si daca tot va oriti in oras, mai faceti un popas la 1 km. de Gherla, la biserica din lemn din Silivas, care desi este din secolul al XIX-lea, merita sa fie vazuta.
Earnest


Un comentariu:

Anonim spunea...

Poate ar fi cazul sa mai studiezi inainte de a face un post,iar chestia ca in inchisoare se faceau chibrituri...:)) ma faci sa rad.Detinutii faceau mobila in fabrica penitenciarului...fabrica de chibrituri a fost construita prin anii 60-70 in incinta combinatului de prelucrare a lemnului,in cealalta parte a orasului,de catre chinezi....sunt doua lucruri total fara legatura,poate de...ca atat stie lumea de Gherla,chibrituri si inchisoare;oricum,multumuti-i lui Mircea Badea ca el a distrus fabrica de chibrituri...