luni, 24 ianuarie 2011

CREDINTE SI TRADITII(III). SARBATORILE LUNII FEBRUARIE

In vechime, in luna februarie, popoarele Europei pregateau noul an agrar, prin savarsirea unor ritualuri care tineau de cultul fertilitatii si fecunditatii ( de exemplu, in intregul Imperiu Roman se sarbatoreau Lupercalia, in cinstea Lupoaicei, cand se faceau si ritualuri de stimulare a ferilitatii femeii, sarbatoare interzisa de papa Galenius I in anul 494 si inlocuita cu sarbatoarea crestina Intampinarea Domnului-in limba latina Purificatio Sanctae Mariae Verginis-instituita de Iustinian abia in anul 541.)
Calentarul popular romanesc are urmatoarele sarbatori in luna februarie;
1 februarie - Trif Nebunul, care marcheaza pragul de trecere spre anul agrar-apare in ipostaza ambivalenta: pe de o parte, zeitate rea, furioasa, pe de alta parte, aparator al holdelor de insecte, omizi, gandaci, al carui stapan este. Acum este si Ziua Omizilor si Ziua Ursului. Au loc ceremonii de sfintirea apelor cu care se uda copacii si viile impotriva omizilor si oamenii impotriva bolilor. In aceasta zi, nu se lucreaza, pentru ca oamenii ar putea innebuni ca Trif, cand l-a blestemat Maica Domnului. In zona Tecuciului se mai pastreaza obiceiul udatului copacilor si viilor cu vin din sticle care au fost ingropate in pamant in anii bogati in recolta, pentru ca recolta sa fie bogata. In alte zone, se aprinde in vie focul purificator, peste care se sare si se toarna vin pentru rod bogat dar si pentru sanatatea omului.
In acesta zi, ursii ies din hibernare. Traditia spune:daca este cald si senin si ursul isi vede umbra, intra din nou in vizuina pentru 6 saptamani, vestind astfel ca iarna nu s-a sfarsit.
24-28 februarie (in unele zone la inceputul lunii martie)- Dragobetele, patron al dragostei si bunei dispozitii, fiu al Babei Dochia, numit si "Cap de Primavara" sau "Cap de Vara". Se spune ca in acest interval, pasarile se imperecheaza, incep sa-si construiasca cuiburile, punandu-se bazele "familiei". Fetele si baietii, adunati in cete, merg in paduri pentru a aduna primele flori. Fetele se spala pe fata cu zapada netopita, pentru a fi frumoase peste an.
27 februarie-Caii Sfantului Toader (religia crestina prazmuieste pe Sfantul Toader prima sambata din Postul Mare). In mitologia romaneasca, Sfantul Toader este patronul mitic al cailor. Cei 7-12 cai sunt feciorii sfantului, voinici si frumosi dar cu cozi si copite de cai. In aceasta zi, femeile nu au voie sa toarca, fiindca sfarsesc zdrobite de copitele cailor. Sfantul Toader este simbolul jumatatii calde a anului, cum Sfantul Dumitru este a celei reci. In Bucovina se organizeaza Calvacadele si in toata tara, pornind de la credinta -calul animal psihopomp al sufletelor Dincola-se dau de pomana stramosilor: coliva, malai , alivenci si braga.
Un gand bun va transmit astazi de 24 ianuarie, cu rugamintea sa nu uitam sa ne respectam simbolurile si sa ne aplecam cu respect catre stramosii nostri care au faurit aceste simboluri si care au avut timp sa respecte traditiile!
Pe curand,
Earnest

Niciun comentariu: