duminică, 6 februarie 2011

IASUL STUDENTIEI MELE(IV). IASUL SI MINORITATILE NATIONALE

Sinagoga Mare-interior



Biserica Lipoveneasca Mormantul lui Barbu Lautaru
Biserica Armeana


De-a lungul secolelor, iesenii au trait in buna armonie cu minoritatile. Toleranta romanilor este binecunoscuta, dar din toti romanii, moldovenii sunt cei mai toleranti ( constatati cat suntem de pasivi la ironiile vedetelor mass mediei la adresa noastra, dar mai ales la accentul moldovenesc! Nu stiu cu ce este mai de admirat accentul ardelenesc cu influente maghiare sau cel muntenesc cu influente tiganesti, decat cel moldovenesc cu influente rusesti, pentru ca eu nu am cunostinta ca limbile si culturile maghiara si tiganeasca sa fie superioare limbii si culturii rusesti).Dar sa revin la minoritatile nationale care au convietuit cu iesenii, carora iesenii le-au respectat religia, traditia, cultura, domnitorii si apoi comuna urbana, acordandu-le asezaminte pentru a-si ridica biserici, cimitire, locasuri de cultura.
Prima minoritate care s-a asazat in Iasi a fost o colonie de armeni. Lor li s-a acordat loc unde si-au ridicat case si biserica, pe actuala Strada Armeana. Prima biserica armeana dateaza din anul 1385, dupa cum scrie pe pisania Bisericii Armene "Sfanta Maria". Pe la anii 1500, existau in Iasi 200 de case armenesti. Armenii aveau preoti intelepti si bogatii mari, ceea ce le-au permis sa mai ridice in anul 1605 Biserica "Sfantul Grigore Luminatorul" care, din pacate nu mai exista. O alta biserica a fost ridicata pe la 1876 in Cimitirul armenesc, pe Strada Spital Cantacuzino Pascanu, dupa planurile arhitectului Luca Sarmacash. La inceputul secolului al 19-lea, era celebra in Iasi scoala armeana "Pensionatul Karakash", unde invata aproape intreaga elita armeana din Moldova.
Urmatoarea minoritate stabilita in Iasi a fost cea evreiasca. In Iasi, pe la 1939, existau 112 de sinagogi. Cea mai veche sinagoga pastrata in Romania este Sinagoga Mare, ridicata intre anii 1657 si 1682, pe un loc al Manastirii Aron Voda ( vedeti cat de antisemiti suntem!), care urmeaza sinagogii din anul 1580, dupa cum ne lamureste o inscriptie. Renovata in anul 1914, cladirea nu impresioneaza in exterior, dar interiorul este foarte frumos, realizat in stil baroc, cu un altar din lemn sculptat si aurit. Actualul Cimitir evreiesc se afla pe Soseaua Pacurari, unde a fost stramutat din Tatarasi, la sfarsitul secolului al 19-lea. Cea mai veche piatra funerara este datata in anul 1467. In acest cimitir, sunt inmormantati doi publicisti, prieteni ai lui Ion Luca Caragiale: Renetti Roman si Rodina (maior medic, pe numele sau Avram Streuertman). In anul 1928, sotia bancherului Michel Daniel pune la dispozitie o frumoasa cladire pe Strada Doamnei nr. 49, pentru Spitalul evreiesc, care se infiintase in anul 1728 si care, in timpul Primului Razboi Mondial, devenise spital militar. Tot in Iasi a fost infiintat in anul 1876 Teatrul Evreiesc "Pomul Verde", de catre Avram Goldfaden, primul teatru evreiesc din lume. Cladirea se afla pe in actuala Esplanada a Teatrului National.
Minoritatea lipoveana a venit in Iasi in secolul al 18-lea. Prima lor biserica a fost ridicata din barne, in anul 1780, pe locul actualei Biserici Lipoveneasca, de pe Bulevardul Profesor Dumitru Mangeron, ridicata in anul 1830, restaurata si extinsa intre anii 1872 si 1882, dupa planurile arhitectului roman Stefan Emilian, prin subscriptie publica.
Si tiganilor, deveniti intre timp rromi, li s-a acordat asezamantul cunoscut sub numele Tigania Domneasca, iar starostele breslei lautarilor, Barbu Lautaru, a fost ingropat cu mare cinste in ctitoria lui Stefan Tomsa si Duca Voda, Biserica Zlataust.
Pe curand,
Earnest


Niciun comentariu: