joi, 19 mai 2011

IASUL STUDENTIEI MELE (V). PIATA UNIRII




Piata Unirii in anul 1880 si in zilele noastre







Eu, Earnest, ma intreb cu nostalgie, unde sunt vremurile de altadata cand aveam iluzia opririi timpului in loc, cand puteam simti romaneste, fara teama de a fi judecat ca sunt nationalist!

Imi amintesc de zilele studentiei in care dantuiam "Hora Unirii", nu numai la 24 ianuarie, ci ori de cate ori ne intorceam de la un chef si treceam prin Piata Unirii, pe locul in care in anul 1857 si apoi in anul 1859 si de atunci in fiecare an, oamenii, uitand de necazuri si ura, prieteni sau straini, se prindeau de maini, in hora frateasca.

Pe vremea Unirii, in acest loc se afla o gradina, care a fost desfiintata, construindu-se pe locul ei Casele Motas, beraririle Azuga si Luther. Administratia comunala a hotarat in anul 1881, tinand seama de traditia istorica a locului, sa numeasca aceasta piata, Piata Unirii. Scarlat Pastia, avocat si fost primar al Iasilor, mare filantrop, si-a daramat dughenele din Piata Unirii, care ii aduceau un mare venit, considerand ca nu corespund maretiei pietei si pe locul lor a construit in anul 1872 Hotelul Traian, dupa planurile arhitectului Alexendre Gustave Eiffel. In anul 1884, la acest hotel a avut loc un banchet unde s-au aniversat 21 de ani de la infiintarea Junimii si tot in acelasi an a fost comemorat Horea, de fata fiind Mihai Eminescu si Ion Creanga. In Casele Motas a fost infiintat Hotelul Europa al lui Buch, unde trageau politicienii si scriitori care veneau la Iasi, intre care si Ion Luca Caragiale, colaborator la "Opinia", pentru a se intalni cu prietenii sai si cu politicienii ieseni. Tot in Piata Unirii se afla localul Ermacov, care a fost transformat in marele magazin de consum "Moldova", tinut de fratii Pogor, cladire care se mai pastreaza si astazi, la iesirea inspre strada Stefan cel Mare.

In anul 1912, la 27 mai, a fost inaugurat Grupul Statuar Alexandru Ioan Cuza, execut din bronz, avand o inaltime de 6,5 m., repreyentandu-l pe Cuza si pe consilirii sai: M.Kogalniceanu, C.Negri, N. Kretzulescu, generalul Florescu. Autorul acestei opere este sculptorul florentin Raffaello Romanelli, autor a 300 de lucrari plastice aflate in Italia, SUA si Romania (40 din lucrarile sale sunt la Sinaia si Bucuresti; in Iasi se mai afla o statuie a lui si anume, aceea a lui Mihail Kogalniceanu din fata Universitatii "Alexandru Ioan Cuza").Grupul statuar a costat 90.000 de lei, din care Casa Regala a platit 20.000 de lei, iar restul a fost platit din subscrierile publice. Inaugurarea a fost un prilej de sustinere a unor discursuri pro Cuza si anticarliste dar si procarliste. Au fost luate măsuri de securitate excepţionale (o sută de agenţi de poliţie îmbrăcaţi civil, plus alţi o sută deghizaţi în ţărani), ceea ce ne dovedeste că organizatorii se temeau de incidente ori intervenţii cu semnificaţii antiregale, anticentraliste sau ofensatoare faţă de puterile vecine.

In anul 1960, a fost inaugurat Hotelul Unirea si a inceput construirea blocurilor care strajuiesc piata. Arhitectii epocii s-au incadrat in tendinta si stilul arhitectonic al acelor ani, care mi se pare neinspirat pentru Piata Unirii. Dar acesta reprezinta o epoca si un stil, pe care il intalnim deopotriva in Germania, Ungaria, Bulgaria acelor vremuri.

Desi Unirea a insemnat pentru Iasi pierderea titlului de capitala si saracia lui pentru o anumita perioada, pe care Vasilescu Jean-Valjan il compara cu un boier care si-a pierdut mosiile, dar care traieste in titlurile lui de nobil, cu tinuta aristocratica, Iasul a ramas pana astazi, in viziunea multora, un focar de lumina de unde au pornit toate curentele care au schimbat fata societatii romanesti.

Pe curand,

Earnest




Niciun comentariu: