miercuri, 13 iulie 2011

STIATI CA....(III).DESPRE CALENDAR



Calendarul dacic-Sarmizegetusa Regia








... denumirea de calendar vine de la calenda, care in calendarul roman reprezenta prima zi din fiecare luna?

... exista calendare civile (alcatuite pe luni, saptamani, zile), calendare religioase (calculate dupa principalele sarbatori religioase), calendare populare ( de exemplu cel romanesc este conceput pe ocupatii, pe anotimpuri si are trecute atat sarbatorile crestine cat si cele populare, ale caror origini se gasesc in timpul mitic)? Aceste calendare sunt fie lunare, fie solare sau lunaro-solare.

...primul calendar a fost lunar si a fost calculat dupa fazele Lunii, acum 5000 de ani, in Sumer? Avea 12 luni, fiecare luna 4 saptamani de cate 28 de zile, saptamana avand 7 zile, care purtau numele principalilor zei. Fiecare luna incepea cu Luna plina. Acest calendar a fost preluat de babilonieni si evrei , a fost tranformat, devenind un calendar lunaro-solar.

... la babilonieni ziua a saptea era considerata zi de doliu si de privatiuni, in timp ce la evrei Sabatul este ziua in care nu este permis plansul, chiar daca in familie exista un deces?

... primul calendar solar a fost calculat in Egipt, acum 4000 de ani si avea 12 luni, cu cate 30 de zile, fiecare luna avand 3 saptamani a cate 10 zile? Si la greci saptamana era de 10 zile, iar la mayasi de 20 de zile. La Roma saptamana de 7 zile a fost introdusa in vremea imparatului Octavian Augustus.

... calendarul iulian a fost introdus la Roma pe 1 ianuarie 45 i.e.n. si apartine astronomului Sosigene din Alexandria?

... denumirea de bisect vine de la expresia "dies bis sextus", adica "inca o data a sasea zi", pentru ca Sosigene a introdus la 4 ani o zi in plus in luna februarie intre zilele 23 si 24, care reprezenta a sasea zi inaintea calendei lunii martie? Calendarul crestin introduce aceasta zi la sfarsitul lunii februarie, pe 29.

... primele tari, care au introdus calendarul gregorian calculat la cererea papei Grigore XII, au fost Italia, Spania, Portugalia, in anul 1582, in timp ce in Romania a fost introdus in anul 1919?

... timpul istoric a fost impartit in 2 ere de catre daco-romanul Dionisie Exigiuul din Dobrogea, luand in calcul anul 1, anul nasterii lui Iisus Hristos si a facut primele calcule de aliniere a evenimentelor din calendarele celelalte?

... cel mai apropiat calendar de cel al zilelor noastre a fost calendarul dacic, eroarea fiind de 12 secunde pe zi?

... o zi la daci era socotita de la rasaritul Soarelui la apusul lui, iar ziua urmatoare era de la apusul Soarelui la rasaritul lui ( aceeasi socoteala o intalnim si la egipteni, o zi fiind patronata de Ra, iar cealalta zi de Amon).

... evreii si musulmanii folosesc in paralele cu calendarul civil, calendarul religios, care are 354 de zile si este un calendar lunaro-solar? Din aceasta cauza sarbatorile nu au data fixa.

... in calendarul popular romanesc pe 15 iulie se sarbatorea Ciurica, fiind Ziua Femeii? In aceasta zi, femeile erau stapanele barbatilor, ciuruiau boabe de porumb prin curte si-i bateau pe barbati, ca sa le mearga bine tot anul. In aceasta zi, nimeni nu muncea ca sa nu fie ciuruit, adica batut, iar barbatii se ascundeau, pentru a scapa de bataie femeilor.

... unii etnologi o considera pe Ciurica patroana unei confrerii feminine deosebit de importanta, unde initiatele primeau puterea necesara pentru a putea rasturna patriarhatul si pentru a introduce matriarhatul? Barbatii considera insa, ca femeilor le-ar trebui vreo 600.000 de ani pentru a-si atinge scopul, tot atatia ani cat le-au trebuit lor, ca sa rastoarne matriarhatul.

Pana atunci, dragele mele doamne, va doresc La multi ani si aveti grija... nu intindeti prea mult coarda pe 15 iulie, pentru ca barbatii de astazi nu mai cunosc traditiile!

Pe curand,

Earnest

Un comentariu:

clemansa spunea...

Putem vorbi de calendar : crestin, evreiesc, musulman, de rit vechi sau nou, de procreare, multicultural etc.!“Calendarul vechi” nu trebuie confundat cu “ritul vechi”, care desemnează credinţa ordodoxă a ruşilor lipoveni (“starîi obread” şi “staroverî”, în rusă)