luni, 5 septembrie 2011

DIN NOU DESPRE BAC. PUNCT OCHIT,PUNCT LOVIT?


Ca orice cetatean onest, ca tata si ca viitor bunic, ca fiu si nepot de cadru didactic, ma intereseaza ce se mai intampla in scoala romaneasca. Ascult, ma informez, analizez si trag concluzii. Astfel, aseara mi-am pus o intrebare onesta: de ce Guvernul se preocupa deodata de valorile educationale si de calitatea invatamantului, atat timp cat a uitat, la alcatuirea Bugetului, ca invatamantul este prioritate nationala! Care este strategia Guvernului in acest interes? Ascunse sunt caile Domnului si parsive sunt intentiile Guvernului!
Peste cateva zile incepe un nou an scolar, se anunta noi "curbe de sacrificiu", un val de scumpiri si s-ar putea declansa ceva proteste! Ce tupeu vor mai avea sindicalistii din invatamant ca sa protesteze cu o asemenea rusine: au mai scos o generatie de tampiti! Guvernul le-a demonstrat ca au acordat diplome fara acoperire ( eu stiu un lucru: fiecare judeca dupa sine, raportandu-se la propriile valori morale, civice, intelectuale, spirituale, materiale etc.). Punct ochit, punct lovit!...dar a aparut la TV o fosta olimpica la matematica, sefa de promotie la o facultate a Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj - Napoca, care a afirmat ca subiectele de la mate nu puteau fi rezolvate de elevi de nota 5 sau 6 si abia puteau obtine note de promovare elevii de nota 7 ( eu stiam ca Bac-ul este un examen de evaluare, nu un concurs!). Deci punctul ochit si lovit de Guvern se cam clatina! Insa a aparut la TV si o mama isterica, care isi apara odrasla de nota 2, acuzand pe profesori de esecul lui, mai ales ca a cheltuit bani cu meditatii. Un alt punct ochit si bineinteles lovit: parintii nemultumiti de prestatiile cadrelor didactice! Dar Dumnezeu le asaza pe toate: absolventul cu cea mai mare medie la Bac din aceasta sesiune, 9,71, domnul P.L., din Galati, candidat de 3 ori, absolvent al unui liceu cotat prost in urbe, a afirmat ca avut profesori buni in liceu, dar ca el nu s-a straduit sa-si structureze cunostintele acumulate, ceea ce a reusit in acesta vara, bineinteles ajutat tot de profesori, dar de data aceasta platiti cu bani munciti de el! A mai aparut si absolventul smecheras, baiat de bani gata, care a spus ca nu a invatat, pentru ca a fost vacanta si , surmenat de atat invatatura(!), a fost la mare, la munte, la plaja. ( oare nu-i vine lui Funeriu ideea ca profesorii sa tina meditatii gratis pe marginea piscinelor, in timp ce smecherasi isi fortifica muschii?). Asadar si acest punct ochit si lovit se cam clatina! Va garantez ca Guvernul nu se va descuraja si va informa opinia publica, cu rezultatele analizei situatiei, realizata in urma unui proiect, finantat cu bani de la UE, care va avea urmatoarele concluzii:
-profesorii nu pregatesc elevii, conform standardelor:
-parintii sunt nemutumiti de prestatiile educationale ale cadrelor didactice:
-profesorii nu-si justifica activitatea, muncesc putin si prost, deci au salarii prea mari, asa ca se justifica aplicarea unei noi "curbe de sacrificiu". ( guvernantii sunt foarte furiosi si-si spun:"Asa le trebuie daca ne-au dat noua diplome, cu ajutorul carora am ocupat functii in stat si trebuie sa muncim ca sa scoatem tara asta din criza, cand ne era mult mai bine la coasa, la strung sau pe centura sau dansand la bara!")
Din analiza, vor fi omise urmatoarele concluzii:
-cresterea numarului de someri;
-plecarea tinerilor la munca in strainatate;
-nu vor mai fi bani pentru finantarea invatamantului, pentru ca viitorii contribuabili vor plati finantarea invatamantului din tarile unde vor presta servicii rusinoase pentru cetatenii acelor tari :
-cei ramasi in tara vor plati in continuare contributie pentru pensia de care nu vor avea parte, caci pentru ei nu vor mai fi platitori, pentru ca sunt demult cetateni ai altor tari!
Mai meditati, cetateni onesti, mai ganditi-va si la voi, indemnandu-va copiii sa invete si sa ramana in tara, caci nu se stie, daca ei plecati se vor mai gandi la dumneavoastra. Oricum o sa-i incurcati cu saracia si lipsurile care va asteapta!
Pe curand,
Earnest

3 comentarii:

Dezradacinatul spunea...

Imi pare rau de acest popor, care este si al meu. Imi pare rau de tineret si de cei care vor iesi la pensie. Eu am plecat demult din Romania si voi reveni la pensie. Mi-am invatat copiii aici, dar stiu mai putina carte decat mine, dar se descurca mai bine decat ma descurcam eu la varsta lor. Singura mea satisfactie va fi sa-mi plateasca statul american pensia in Romania. Voi trai mult mai bine la pensie cu bani americani, decat concetatenii mei. Aceasta va fi singura mea multumire ca am trait ani buni departe de tara mea. Copiii mei vorbesc limba romana desi sunt nascuti pe teritoriu american. Voua va doresc sa fiti mai lucizi !

Un cadru didactic spunea...

Trebuie sa inteleaga toata lumea: succesul sau esecul unui elev/eleve depind:
-de el insusi/ea insasi;
-de profesor;
-de famile;
-de programele scolare si de concordanta intre programe, manuale, itemi de evaluare;
-de politica si cultura scolii.
Trebuie sa fie un tot unitar intre acesti factor, in care actorul principal este Maria Sa elevul.

Mihaela spunea...

parerile sunt impartite