marți, 3 iulie 2012

IERARHI ERUDITI ROMÂNI (I).MITROPOLITUL GRIGORIE ROȘCA (1546-1551)

Sfântul Daniil Sihastrul și Mitropolitul Grigorie
Pictura murală de la Mănăstirea Voroneț din anul 1547Sfântul Daniil Sihastrul și Mitropolitul Grigorie
Pictura murală de la Mănăstirea Voroneț din anul 1547

    In epoca medievala, Biserica Ortodoxa Romana a jucat un rol important in lupta nationala, atat prin sprijinirea domnitorilor in politica antiotomana gandita de acestia si sustinuta de Biserica ca lupta antimusulmana cat si ca initiatoarea crearii limbii literare romanesti, prin traducerea cartilor religioase in limba romana, dar si prin scrierea unor lucrari religioase originale. O mare personalitate a secolului al 16-lea din Moldova, care a influentat lupta nationala a fost Grigorie Rosca, calugar, preot, staret la manastirile Probota si Voronet si pentru cativa ani, a fost si Mitropolit al Moldovei. Nepot al lui Daniil Sihastrul si var cu Petru Rares, facand parte dintr-o familie de vaza din Bucovina, Grigorie  ( dupa cum scrie el pe o Evanghelie daruita Manastirii Voronet, unde si-a inceput scoala si ucenicia)  "din frageda copilarie" s-a fagaduit lui Dumnezeu, "cu rugaciunile Sfantului Parintelui nostru Daniil cel Nou". 
   Grigorie Rosca l-a sprijinit pe Petru Rares in lupta antiotomana, fiind sfatuitorul acestuia, a ctitorit cu el Manastirea Rasca si a fost initiatorul picturilor exterioare ale manastirilor din nordul Moldovei, sustinut de Petru Rares. In acest scop, a intemeiat scoli de pictura la Suceava si Bacau, in epoca lui creand cei doi mari pictori medievali cunoscuti Toma din Suceava,  Dragos Coman. De asemenea, la Manastirea Voronet a fundat o scoala de copisti si traducatori , unde se studiau textele biblice si scrierile Sfintilor Parinti, unde se traduceau carti in limba romana si unde se lucra staruitor la formarea limbii nationale si la introducerea ei in cultul nostru ortodox.  Aici au fost copiate doua din cele mai vechi manuscrise romanesti, "Codicele Voronetian" si "Psaltirea Voronetiana", aduse de calugarii lui, din Maramures, de la Manastirea Peri  ( acestea au fost traduse la Peri inca din anii 1434-1437, dar in rotacism). Tot la porunca lui a fost copiat pentru Manastirea Voronet un Tetraevangheliar, in anul 1551. Calugarii moldoveni erau trimisi de Grigorie Rosca in Transilvania si in Banat sa raspandeasca cartile religioase scrise in limba romana, prin aceasta incercand sa stopeze procesul de catolicizare sau de trecere al protestantism a romanilor de aici. In viziunea sa, pastrarea credintei crestine ortodoxe era tot o forma a apararii nationale si a identitatii nationale.
 Ajungand la adanci batraneti si pregatindu-si singur mormantul, la 5 februarie 1570, vrednicul ierarh si parinte al Moldovei, Grigorie Rosca, s-a stramutat la vesnicele locasuri in varsta de peste 90 de ani si a fost inmormantat in pridvorul Manastirii Voronet, alaturi de dascalul si duhovnicul sau, Sfantul Daniil Sihastrul. 

Un comentariu:

Bancuri spunea...

Buna ziua
Imi cer scuze ca va deranjez insa va scriu pentru a va propune sa facem un schimb de linkuri. (daca sunteti de acord la mine titlul este Bancuri iar linkul http://bancuri.iasi365.com)
Daca doriti sa facem schimbul doresc sa-mi spuneti titlul linkului dumneavoastra( adresa mea de mail este corcosan@yahoo.com).
O zi buna va doresc