marți, 29 ianuarie 2013

NESTEMATELE SI LEGENDELE LOR (V). SAFIRUL NESTEMATA ZODIEI VARSATOR


Regina Maria, purtand  colierul cu safir

  Safirul (in limba ebraica "sappir"- "cel mai frumos", in limba greaca "sappherios"- "piatra albastra") este un corindon cristalin, colorat in albastru datorita impuritatilor de fier si titan, poseda proprietatea de a forma in interiorul ei o figura luminoasa in forma de stea cu mai multe brate (fenomen denumit asterism), are duritatea 9 si este, in general, piatra zodiei "Varsator", este piatra cerului, salasul Divinitatii, simbol al credintei, fidelitatii, puritatii. Piatra a lui Saturn, careia ii corespunde cifra 10, ziua de sambata, a ocupat un loc privilegiat in Biblie. Pe muntele Sinai, Moise il vede pe Dumnezeu, calcand pe o piatra de safir.  Safirul este piatra care da masura suprema  frumusetii barbatului. In "Plangerea lui Ieremia", barbatii cazuti la prabusirea Ierusalimului aveau infatisarea ca safirul, iar  Sulamita il descrie in "Cantarea cantarilor" pe mirele ei, avand "pieptul de fildes cu safire ferecat". Legendele crestine fac o legatura intre safirul stelat si steaua care i-a calauzit pe Magii de la Rasarit. Safirul stelat a devenit simbolul Stelei de la Bethleem, cele trei linii intersectate, insemnand destinul, credinta si speranta. Intre cele 12 pietre pretioase ale coroanelor regale, care ii reprezinta pe cei 12 apostoli, safirul il reprezinta pe Sfantul Andrei. In scriele astrologilor din Evul Mediu, era considerat piatra Fecioarei Maria.
   Inca din Antichitate, safirul a fost considerat cu proprietati benefice si vindecatoare. Orientalii il considera ca un puternic talisman impotriva deochiului, de altfel ca pe toate pietrele albastre. In India si in Arabia chiar si  in zilele noastre mai este considerat ca remediu impotriva ciumei. In Grecia si in Evul Mediu, se considera ca safirul vindeca bolile de ochi si ca desfereca inchisorilor. Se considera ca purtatorii de safire devin mai blanzi si sunt dornici sa savarseasca fapte bune. In acelasi timp, safirul te fereste de saracie si te pazeste de furia mai-marilor lumii.
   Dintre safirele celebre, amintim safirul regelui Angliei, Eduard Confesorul (ultimul rege saxon), devenit acum Sfantul Eduard, renumit prin blandete si milostenie, care este montat in centrul marii cruci cu diamante din varful Coroanei de Stat a Angliei, Steaua Indiei, cel mai mare safir stelat din lume de 536 de carate, aflat la Muzeul American de Istorie Naturala de la New York, "cartoful" descoperit prin anii 80 ai secolului trecut in SUA, avand 1154 de carate si vandut, intr-un targ,  de proprietar (un cautator de aur) cu 10 dolari, fara sa stie ce a descoperit, safirul de Ceylon al Reginei Maria a Romaniei. Acest safir era la aceea data cel mai mare din lume ( 478,68 de carate; de fapt si astazi este cel mai mare safir taiat fatetat din lume, el fiind ca gema de safir pe locul IV) si era montat intr-un colier cu diamante, realizat de Casa Cartier. În anul 1921, regele Ferdinand al României îl cumpără pentru Regina Maria, urmând să plătească suma de 1.375.000 franci în 4 rate, până în 1924. Ultima oara a fost vazut in colier, in anul 1948. In anul 2003, a fost vandut cu 1.500.000 de dolari la Geneva de Casa Christie’s. Nu se stie  cine l-a cumparat.
Cele mai mari mine de safir sunt cele din Sri Lanka, fostul Ceylon, India si de curand in  SUA.
  Romanii au iubit aceasta piatra si si-au botezat copiii, cu numele ei. Originea numelor Zamfir si Zamfira se gaseste in Safir si Safira.
  Le urez "La multi ani" tuturor "Varsatorilor". Rasfatati-va cu safire! Este o piatra purtata atat de barbati, cat si de femei. Va face blanzi si generosi. Problema este, daca va permite bugetul sa daruiti iubitelor sau iubitelor, de ziua lor, aceasta piatra.
Pe curand,
Earnest


Niciun comentariu: