REGELE LADISLAU, PICTURA REALIZATA DE PAUL,1419 |
Darjiu este una dintre cele 7 biserici fortificate din Transilvania, inscrisa in patrimoniul mondial UNESCO, facand parte din ultima etapa de constructie a acestora, si anume din secolul al XV-lea, fiind dotate cu o multitudine de instalatii defensive, in timp ce incintele sunt mai putin fortificate.
Localitatea Darjiu, din judetul Harghita este situata la granita cu judetele Covasna si Mures, fiind o asezare secuiasca, care in Evul Mediu era cea mai importanta din cele 7 unitati administrativ-teritoriale si militatare, care isi aveau resedinta in Ordoheiul Secuiesc.
Ansamblul monumentului se compune din biserica fortificata si o incinta defensiva inconjurata de ziduri cu 5 turnuri si un turn-clopotnita si cu 2 porti de intrare.
Biserica fortificata din Darjiu a avut ca model pe aceea saseasca de la Saschiz si va constitui, la randul ei, model pentru alte biserici, cum este aceea de la Archita. Este datata inainte de anul 1419, data inscrisa pe pictura bisericii, fiind un melanj de arta saseasca cu arta secuiasca. In arhitectura bisericii, se gasesc 4 stiluri: romanic ( fundatiile capelei din secolul al XIII-lea, aflate in interiorul bisericii, ridicata din caramida, pe care au fost descoperite inscriptii in alfabet runic), gotic ( actuala biserica si pictura), renascentist ( mormintele familiei nobiliare Petkty, apartinand secolului al XVI-lea, cei care a refacut biserica, dupa ce a fost distrusa de austrieci), baroc ( anvonul si orga din secolele al XVIII/lea si al XIX-lea). Biserica este sustinuta de 17 contraforturi, iar in anul 1529 a fost inaltata cu un etaj de aparare prevazut cu un parapet, strapuns de gauri de unde trageau arcasii si de unde se arunca smoala topita, in situatia in care atacatorii treceau de zidul de incinta.. In interior, consolele sunt decorate cu simboluri catolice si laice ca: pelicanul care isi hraneste puii, potire, care, coroana de spini si emblema secuiasca: un brat cu o sabie, soarele si luna.Pe peretii nordici si sudici, cu ocazia unor renovari din anul 1887, au fost descoperite picturi, care fusesera varuite, cand localnicii au trecut de la catolicism la unitarism. Pictura a fost realizata de mesterul Paul, fiul lui Stefan din Ungaria, in anul 1419, dupa cum este consemnat pe un steag al unui soldat din cortegiul Sfantului Pavel. Pictura este una dintre rarele exemplare ale stilului gotic international, reunind deosebite calitati artistice si tehnice. Au fost pastrate 5 scene succesive din viata Sfantului Ladislau, regele maghiar care l-a infrant pe regele Kun al cumanilor, 2 sfinti episcopi, Arhanglelul Mihail avand in mana balanta Judecatii de Apoi, convertirea la crestinism al Sfantului Pavel. Episoadele picturii se succed pe un fond albastru, umplut cu modele florale geometrice aurite. Personajele si obiectele sunt executate in nuante de maroruri si bejuri.
Daca treceti spre Sighisoara dinspre Odorheiul Secuiesc, pe drumul de-a lungul Tarnavei Mari, veti admira sate secuiesti unde se mai pastreaza traditia portilor si caselor pictate si veti trece si prin Darjiu si daca aveti noroc sa nu fie vreo inmormantare in sat, veti putea vizita si biserica fortificata.
Pe curand,
Earnest
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu