joi, 24 aprilie 2014

DESPRE FLORI NATIONALE

Bujor românesc
  În multe ţări, au fost alese flori naţionale, ele  fiind specifice ariei geografice  respective, reprezentând  în acelaşi timp anumite simboluri. În România, conform tradiţiei, sunt recunoscute 3 flori naţionale  (doar Italia mai are 3 flori naţionale: cyclamenul, margareta şi crinul), şi anume, bujorul, floarea de măceş şi floarea de colţ, toate fiind specifice şi ariei noastre geografice, ele simbolizând trăsături pe care le găsim în spiritul poporului nostru. Bujorul, una dintre cele mai senzuale flori ,este simbolul onoarei, a bogăţiei, a lumii, a dragostei, floarea de măceş este simbolul feminităţii şi a iubirii, iar floarea de colţ este simbolul speranţei.
Floare de maceş
   În anul 2013, la Conferinţa Internaţională "Agriculture for life", s-a hotărât ca să se aleagă doar o singură floare care să reprezinte simbolul României. Specialiştii nu au ştiut cum de s-a ajuns ca floarea de măceş (tranfafirul câinesc),  o floare frumos mirositoare, să fie floarea naţională a României. De asemenea, au considerat că floarea de colţ este deja declarată ca floare naţională în Austria şi Germania, iar bujorul a fost încă din timpul dinastiei Qing simbolul Chinei, numit "regele grădinii", iar luna a IV-a din calendarul chinezesc îi poartă numele. Deşi comuniştii chinezi au renunţat la bujor, declarând floare de prun ca floare naţională, simbolul luptei revoluţionarilor comunişti, bujorul mai este considerat floarea lor naţională. Aşa că, s-a luat hotărârea ca bujorul românesc, o specie de bujor prezentă în pădurile de câmpie sau la marginea acestora, în Dobrogea, Muntenia și sudul Moldovei să fie declarat floarea naţională a României.
Foare de colţ
 Noi, românii, nu vrem ca floarea noastră să aparţină ca simbol şi altor ţări, ca trandafirul care este floarea naţională a Angliei, Bulgariei, Greciei, Ungariei, Ecuadorului, Ciprului, Luxemburgului, Slovaciei, Irakului, ori ca orhideea care este floarea naţională a Braziliei, Guatemalei, Hondurasului, Columbiei, Venezuelei, Hong-Kongului, Singaporelui sau laleaua floarea naţională a Turciei, Olandei, Ungariei, Afganistanului, Iranului. Mai sunt flori care sunt simboluri pentru o singură ţară ca: irisul pentru Franţa, irisul negru pentru Iordania, rhodendronul pentru Nepal, cala pentru Etiopia, trifoiul pentru Irlanda, narcisa pentru Ţara Galilor, ciulinul pentru Scoţia, macul albastru pentru Buthan, levănţica pentru Portugalia, liliacul bosniac pentru Bosnia şi Herţegovina, floarea-soarelui pentru Ucraina, floarea de tei pentru Cehia, floarea de in pentru Bielorusia, busuiocul pentru Rusia , dalia pentru Mexic, crizantema pentru Japonia sau lotusul pentru Egipt.
Pe curând,
Earnest

Niciun comentariu: