miercuri, 7 octombrie 2015

BALUL BOBOCILOR LICEENI

   Putea să înceapă școala, fără un nou scandal?!  Balul Bobocilor de la Constanța a fost prilej de dezbateri la posturile de televiziune, când moderatorii căutau vinovații în școală sau  la inspectoratul școlar. De la început, a fost pusă problema greșit, și anume, nu au fost luate în considerare și judecate cu obiectivitate două aspecte.
1. Bobocii aparțin școlii și colectivele de elevi din licee organizează o activitate de primire a bobocilor, adică a elevilor din clasa a IX-a. În fiecare liceu, este un consiliu al elevilor, coordonat de un  profesor consilier cu programe educative, care trebuie să facă un proiect pe tema Balul Bobocilor, pe care-l propune spre aprobare consiliului de administrație al școlii. Acest proiect cuprinde și programul activității, din care nu lipsesc niciodată concursul de mis și mister boboc, concursul de dans sau de  cultură generală etc., după care urmează  premiile și distracția. Se specifică locația desfășurării activității, profesorii diriginți însoțitori și bineînțeles regulile de comportament. În situația în care au apărut diferite organizații care fac din acest eveniment o afacere, acestea trebuie să urmeze aceiași pași în organizarea balului: să prezinte un proiect consiliului de administrație al școlii, cu programul activității și cu regulile de comportare, iar la rândul ei, conducerea școlii trebuie să trimită elevii însoțiți de diriginții claselor, pentru că bobocii sunt ai școlii, nu ai organizațiilor, cluburilor, pentru că se sărbătorește reușita lor la liceu și intrarea lor într-o treaptă superioară de educație. Am înțeles că la Constanța nu  au organizat liceele Balul Bobocilor, că organizatorii nu au primit aprobarea inspectoratului școlar. Și atunci, care este vina școlilor? Copiii participanți au plecat de acasă fără ca părinții să se intereseze unde merg? Pentru ce le-au dat bani la ei?
2. Aspectul peste care s-a trecut în toate aceste dezbateri a fost acela al situației în care niște minori de 15 ani s-au îmbătat. S-a vorbit despre faptul că nu trebuia să se comercializeze alcool la clubul respectiv, pentru că este interzisă prin lege consumarea alcoolului de către minori, dar nu s-a spus esențialul: cum au ajuns ca acești minori, la vârsta de 15 ani, să fie consumatori de băuturi alcoolice, să fie fumători, pentru că sunt sigur, că nu au băut atunci pentru prima oară! Nu școala le-a pus sticla și paharul în față! Părinții acestor minori nu au sesizat niciodată că ei beau la petreceri, că își toarnă vin sau bere în pahar,  la masă, în văzul lor? Vă spun eu, că i-au văzut și i-au lăsat. Mai mult, le-au cumpărat de ziua lor bere, șampanie (dar nu fără alcool) cu care și-au servit colegii, căci deh! așa e la modă, așa a fost și la ziua lui cutărică și nu s-a întâmplat nimic! De la simplul pahar de bere sau vin, nu este decât un pas la paharul de lichior, coniac, wisky sau altă tărie.
   Vă întreb pe dumneavoastră, cetățeni onești, oare școala trebuie să le facă pe toate? Câte ore stă un elev la școală și câte ore stă în familie? . Școala este singurul factor educațional? Familia ce mai face? Mass media, pentru rating, ne prezintă numai fufe și golani, care se bat în direct la televizor. Toată vară a fost prezent pe ecrane Prințul de la Strehaia care își înșela în direct nevasta cu 2 individe care erau mamă și fiică. Ce morală este aceasta? Iar moderatorii fac apoi anchete și dezbateri despre Balul Bobocilor de la Constanța?. 
Pe curând,
Earnest

4 comentarii:

Profesorul spunea...

Ai dreptate Earnest! Toată lumea crede că- atunci când elevii nu au un comportament adecvat vârstei, când nu iau note bune la evaluare sau când nu promovează bacalaureatul-vinovată este școala, nu că și școala are partea ei de vină datorită unor disfuncționalități din sistem.
În ceea ce privește cazul de la Balul Bobocilor de la Constanța, îți susțin ideea: ce au gândit părinții care și-au lăsat copiii la o petrecere despre care nu știau mai nimic? Atâta timp cât activitatea nu a fost organizată de școli, atâta timp, când inspectoratul nu a aprobat această activitate, care este vina școlii în acest caz? Profesorii sunt dădacile elevilor în activitățile lor din afară orelor de curs? De unde au avut bani acei copii ca să-și plătească băuturile alcoolice? Câți bani le-au dat părinții? Un suc, o apă minerală, un taxi până acasă nu costă atâția bani cât a costat băutura care să-i ducă în starea euforică sau de inconștiență pe care o aveau acei copii. Câte nopți nu or fi petrecut ei astă vară, prin cluburi și părinții i-au lăsat?
Balul Bobocilor nu mai este astăzi o activitate de primire festivă în liceu a elevilor din clasa a IX-a, un prilej prin care bobocii vor să se remarce prin frumusețea fizică, spirituală și prin cunoaștere! Este un prilej de a-și etala fetele hainele, machiajul, de a-și etala băieții frizura, cerceii din urechi, un prilej de a arăta cât sunt ei de cool, de teribili. În majoritatea cazurilor, dacă încerci să le spui acestor copii că își depășesc vârsta, își spun despre tine, cel care le vrei binele, că ești conservator, demodat, că ai idei comuniste.

vzmirifis spunea...

ei ei ! earnest !cand ziceam ca toleranta naste toleranta nu m-ati crezut !sa vedem acum cat puteti tolera !

Profesorul spunea...

Problema este ca existat in invatamant,imediat dupa Revolutie, curentul sa negi tot ce era bun in educatie, caci toate erau idei comuniste. Cei mai in varsta au fost toleranti fata de acest curent, pentru ca sa nu fie numiti comunisti de colegii lor mai tineri. Atunci s-a scapat invatamantul, in mare parte, de sub control.Aminyiyi-va de fenomenul Piata Universitatii care, pe langa partile lui pozitive, a avut si parti negative: au fost scosi din universitati profesori celebri si inlocuiti cu unii, care nu se ridicau la nivelul celorlalti. S-a repetat fenomenul anilor 48 al secolului trecut.

earnest spunea...

Cred că îți amintești din liceu că am fost și am rămas o persoană tolerantă dar în anumite limite. Nu mi-au plăcut extremele și nici extremiștii!
Earnest