joi, 10 martie 2016

GENERAȚIA ÎN BLUGI VS. GENERAȚIA FACEBOOK



"Există niște tineri marcați de folk și rock

Ce au nevoie în țara de sprijin și de toate
Și dacă nu am face cultura pentru ei
Ei și-ar lua-o în taină de prin străinătate
Și noi am fost excentrici și noi am fost huliți
Nici noi n-am mers la baluri să rânduim tangoul
De ce să trecem astăzi drept niște încuiați"
(Adrian Păunescu, "Te salut generație în blugi")

  Versurile lui Adrian Păunescu se potrivesc foarte bine și actualei generație facebook, pentru că între cele două generații există asemănări dar și mari deosebiri.
  Ambele generații poartă blugi și adidași, numai că generația în blugi făcea rost de blugi Levi's cu foarte mare greutate, fie de la studenții străini , fie "din pachet" de la evrei sau sași ( cei care nu aveau relații se mulțumeau cu marca românească "Zimbrul", iar adidașii erau numai românești, te țineau ca și blugii 4 ani și nu îți miroseau picioarele în ei). Ambele generații pot fi manipulate, numai că generația în blugi era atât de șireată încât, atunci când era scoasă în stradă să-l omagieze pe Cârmaci, apauda, râdea, iar difuzoarele scandau ceea ce ar fi trebuit să scandeze acei tineri frumoși și liberi, pe când generația facebook se lasă manipulată de-a dreptul de îndemnurile de pe facebook și uneori nu știe de ce a ieșit în stradă. Ambele generații  se distrează de-a binelea, numai că generația în blugi ieșea în parcuri cu chitările, cânta pe versurile marilor poeți sau pe propriile versuri, făcea sport, își iubea țara și credea în valorile ei, își respecta strămoșii, se certa cu bunicii sau cu părinții dar niciodată nu i-au urât, nu i-au jignit, făcând un scop din a-i înlătura. Generația facebook este plină de ură față de generația în blugi, generația care a ieșit în stradă, care a dărâmat regimul dictatorial ceaușist, care a construit în 25 de ani, ceea ce în România nu se construise într-o 100 de ani. Generația în blugi, actualii pensionari, au sărit în ajutorul sinistraților după marile inundații ale anilor 70 ai secolului trecut și nu pot uita noaptea cutremurului din martie 1977, când studenții de la Hidro, de la Construcții sau Medicină  au ieșit în stradă și au început să scoată de sub dărămături pe supraviețuitori sau să le acorde celor speriați primul ajutor. Nu i-a chemat nimeni, au făcut-o din conștiință civică și din umanitate. Nu au ieșit în stradă ca să protesteze, ci ca să ajute! Aceeași generație în blugi îi mai ajutau pe bătrâni să-și dea zăpada la o parte din fața casei sau a porții. Nu am văzut ca tinerii frumoși și liberi ai generației facebook, în afara unor membrii ai unor fundații, să fi pus mâna pe vreo lopată și să-i ajute pe bătrânii din satele sau din orașele lor, în cumplita iarnă din anul 2012. Generația în blugi era petrecăreață, cheflie, dar nu se droga, nu-și plângea de milă, nu distrugea băncile din parcuri, nu mâzgălea pereții caselor, instituțiilor. Și generația în blugi a avut oile ei negre: violatori, hoți, bețivi, leneși dar nu atât de mulți ca ai generației facebook. Și știți de ce? Pentru că mai exista sentimentul de rușine și de respect.  Nu era atâta  violență fizică și de  limbaj , iar acei tineri ai generației în blugi nu-i disprețuiau sau sfidau pe cei mai puțin înstăriți și înțelegeau mai bine semnificația LIBERTĂȚII, DREPTĂȚII ȘI A ECHITĂȚII.

  Mă întreb, de unde este atâta ură a generației facebook față de cei în vârstă, de unde este atâta dispreț față  de valorile morale, atâta dezinteres față de propria țără? Cine a greșit, unde s-a greșit și cine se face vinovat față de ceea ce a devenit sau ceea ce tinde să devină generația facebook? Oare generația în blugi este vinovată de generația facebook pe care a format-o strâmb, din dorința ca aceasta să nu treacă prin constrângerile prin care ea le-a cunoscut?
Pe curând,
 Earnest
P.S Între Generația în blugi și Generația facebook este Generația PRO, generație aproape la fel de romantică, de entuziastă, de bun simț, ca Generația în blugi, dar ce păcat că jumătate din tinrii acelei generații și-a găsit împlinirea în afara României!

2 comentarii:

Anonim spunea...

Generatia mea, generatia blugilor Zimbru, mai și citeam. Și generatia facebook citește dar mai mult pe internet. Generatia mea mai comunicam face to face, nu pe facebook sau skype. Păcat de această generație inteligentă, poată mai inteligentă decât generația mea, dar lipsită, în general,de cunoștințe civice elementare , de reguli de bune maniere dar mai ales lipsită de respect față de generațiile trecute. Este o generație ușor de manipulat, deși este inteligentă. Aici este paradoxul! Și nu-și iubește țara!

PRO spunea...

Eu sunt un reprezentant al Generatiei PRO. La intalnirea de 15 de ani de la terminarea liceului, profesorii nostri ne-au spus ca am fost "generatia de aur" postdecembrista. Pacat ca o parte din aceasta generatie nu mai este in tara. Mie nu imi pare rau ca am ramas in Romania, dar imi pare rau ca generati copiilor mei este Generatia Facebook, generatie instabila emotional. Ma intreb, cum noi " generatia de aur", cum fostii nostri profesori, astazi bunici, nu pot face nimic pentru aceasta generatie!