luni, 5 septembrie 2016

TEZAURE TRANSILVĂNENE LA VIENA(III).TEZAURUL DE LA MOIGRAD

Moigrad, Lanţ-centură din argint
 Pe teritoriul României ( exceptând Dobrogea) ,au fost descoperite, până în prezent, 150 de tezaure dacice din argint , alcătuind peste 1800 de piese întregi şi fragmentare, aflate fie în muzeele din ţara noastră, fie în marile muzee europene.
Localitatea Moigrad ( fostul oraş roman Porolissum), din judeţul Sălaj, este una dintre cele mai vechi aşezări omeneşti de pe teritoriul României, aici descoperindu-se un tezaur din aur, aparţinând epocii neolitice, datat acum 6000 de ani, fiind cel mai vechi tezaur din aur masiv de la noi, care, din fericire, se află la Muzeul Naţional de Istorie de la Bucureşti.
  Tezaurul la care mă voi referi este din argint, aparţine epocii dacice şi se află în Muzeul de  Istoria Artei de la Viena, alături de alte tezaure provenite de pe teritoriul Transilvaniei.
Moigrad, Fibulă din argint cu 4 noduri
Tezaurul este incomplet, cu piese provenind probabil din mai multe morminte ( pe dealul Măgura de la Moigrad se află necropola dacică) şi este alcătuit din 3 fibule cu câte 4 noduri, de dimensiuni diferite, cuprinse între 13 şi 9 cm. şi un lanţ-centură. Lanţul este alcătuit din zale simple, în formă de 8, îndoite, compus din două segmente-dreapta, 77 de zale, stânga, 33 de zale- cu capetele inferioare reunite printr-o verigă de care atârnă două pandative, unul în formă de cui.Pe verigă, se mai disting, de asemenea, capetele înfăşurate a încă patru pandantive care s-au rupt. Întregul ansamblu este făurit din sârmă de argint ciocănită, de diferite diametre.
  Obiectele au fost executate la Moigrad, deoarece pe teritoriul aşezării au fost descoperite unelte folosite de bijutier, pentru a confecţiona diferite podoabe.
   Cercetările arheologice continuă la Moigrad, atât la aşezarea dacică, cât şi la acea romană, dovedind că aici se desfăşurau activităţi meşteşugăreşti şi comerciale intense.
Pe curând,
Earnest

Niciun comentariu: