luni, 15 iulie 2019

DESPRE SUPERSTIȚII (XVII). FLORILE (VII)


,,Mi-am pus busuioc în păr, măi
Busuioc
Să pot avea pe vino-ncoa'
Să fiu ochioasă, năbădăioasă
Să se-mbulzească şi să mă iubească băieţii."

   
   În luna iulie, înfloresc și se strâng multe plante ale căror flori sunt folosite în diferite ritualuri sau în vindecarea unor boli. În legătură cu acestea s-au creat mituri, legende, superstiții sau credințe.
    Busuiocul folosit în ritualurile creștine, la sfințirea apei, pentru că se spune despre el că a crescut pe locul unde Împărații Constantin și Elena au descoperit Sfânta Cruce, a înlocuit, treptat, isopul folosit în practicile iudaice (etimologia cuvântului o găsim în grecescul ,,basileus", care înseamnă ,,rege"). Este o plantă purificatoare dar în același timp o plantă medicinală, mirodenie, iar uleiurile obținute din busuioc sunt folosite, de asemenea, în industria cosmetică și a parfumurilor.
   Românii și italienii cred că busuiocul este o plantă aducătoare de noroc, fetele punându-și flori de busuioc în păr sau în sân, pentru a fi iubite, în timp ce grecii consideră că această plantă aduce ghinion, Englezii cred că busuiocul este plantă care induce liniștea mintală, iar indienii ( este planta sacră a lui Vișnu și Krișma) pun o crenguță de busuioc pe trupul celui mort, pentru a-i asigura acestuia drumul în Rai.
Crin imperial
    Crinul , conform unor mituri, a apărut din lacrimile Evei, atunci când aceasta a fost alungată din Grădinile Edenului. În iconografia creștină, Arhanghelul Mihail este reprezentat uneori cu un crin în mână ( Buna-Vestire) cât și Sfântul Iosif ( neprihănirea soției sale). De aceea, se spune că este semn rău să distrugi florile de crin, pentru că aduci nenorociri asupra fecioarelor din familia ta. Se spune că oferă protecție împotriva diavolului și îi țin la distanță pe vrăjitoare și pe strigoi, de aceea, e bine să cultivăm , în grădinile noastre, aceste plante. Creștinii catolici sfințesc această plantă de ziua Sfântului Anton de Padova, considerând-o simbol al curăției.
     Coada-șoricelului este prima plantă pe care a atins-o pruncul Iisus. Drept urmare, are puterea de a alunga spiritele rele. La antici, coada-șoricelului era numită iarba lui Venus și, datorită acestei asocieri, este folosită în descântecele pentru atragerea dragostei. Numele ei științific este Achillea millefolium, găsându-și originea în numele eroului Achille, care a descoperit-o și a folosit-o în tratarea rănilor soldaților și millefolium, care descrie frunzele penate și păroase.
     Gălbenelele  sunt, de asemenea, plante medicinale, folosite deopotrivă în industria cosmetică. Despre ele, se spune că le purta la piept Fecioara Maria ( în limba engleză, ele se numesc marigold). La englezi există superstiția că nu trebuie să le culegi sau să te uiți prea mult la ele, pentru că devii dependent de alcool. Însă, la multe popoare, ele se găsesc în buchetul miresei, pentru a păstra iubirea îndelungată și fidelitatea.   
Lavandă
   Lavanda, lavare în limba latină, înseamnă spălare. Planta dispune de proprietăți antibacteriene foarte puternice, care au fost valorificate încă din Antichitate. Datorită parfumului ei, care ascunde mirosurile neplăcute, este folosită în ritualurile magice de purificare, iar bețișoarele de lavandă sunt folosite în ritualurile budiste, inducând un somn liniștitor. De asemenea, atât englezii, cât și japonezii le folosesc ăn Parlament,  la  dezbaterile parlamentare, pentru a calma spiritele.
     Pelinul era planta pe care strămoșii noștri daci o foloseau în toate ritualurile, considerând-o cea mai purificatoare plantă, pe care o aruncau în flăcările tuturor ritualurilor, o foloseau în ritualurile de purificare a casei, iar la solstițiul de iarnă, fierbeau vinul roșu cu pelin, pe care-l beau pentru liniștirea spiritului din om și pentru purificarea trupului.
Salvie roșie
     Salvia era planta afrodisiacă a geto-dacilor. În noaptea nunții, tinerilor căsătoriți li se dădea să bea un ceai puternic de salvie, pentru a se asigura că cei doi miri vor fi pe deplin fericiți! Dincolo de faptul că este una dintre plantele folosite  în multe tratamente în medicina naturistă, despre salvie sunt o mulțime de superstiții pozitive: ține departe deochiul, sporește fertilitatea, absoarbe toate energiile  și influențele negative, iar dacă scrii pe o frunză a ei o dorință și apoi o trimiți în Univers, dându-i foc, dorința și se va îndeplini, dar cu condiția să crezi cu suficientă tărie în acest ritual. Atenție însă: aduce ghinion, dacă  cultivi tu o salvie în grădina ta: trebuie să o aduci de la altcineva!
   Nu știu dacă toate aceste superstiții sau credințe despre  plantele de mai sus sunt reale, dar cert este că ele au efect benefic în tratarea unor afecțiuni și sunt folosite cu succes în industria cosmetică și a parfumeriei.
 Pe curând,
 Earnest







2 comentarii:

Diana spunea...

Am un buchet de lavanda in dormitor de doi ani de zile. Cand creste umiditatea , miroase foarte puternic

Anonim spunea...

Pe langa faptul ca miroase frumos, este si impotriva moliilor.