duminică, 10 mai 2020

MORMINTELE SFINȚILOR APOSTOLI (II)


Catedrala ,,Sfântul Bartolomeu"
Frankfurt



 „Luminătorul trupului este ochiul; deci, dacă ochiul tău e curat, tot trupul tău va fi luminat; dar dacă ochiul tău e rău, tot trupul tău va fi întunecat. Deci dacă lumina care se află’n tine este întuneric, cu cât mai mult întunericul!” 
                                                             (Sfântul Apostol Bartolomeu)

    Cu speranța că în această vacanță nu veți părăsi teritoriul României, traseele propuse de mine, pe urmele mormintelor și moaștelor sfinților apostoli, vă vor duce (când va dispărea epidemia coronavirusului), nu numai în Italia, Turcia, Spania, Grecia, ci și prin Anglia, Germania, India unde veți mulțumi acestora pentru că ați scăpat sănătoși.
Bartolomeu (Vartolomeu) a propovăduit creștinismul alături de Filip și de sora sa, Mariamia). A fost crucificat de două ori, cu capul în jos. Prima dată la Hieropolis, iar a doua oară la Alban. În momentul crucificării lui odată cu Filip, s-a declanșat un cutremur. Crezându-l mort, după cutremur, a fost scos de pe cruce. Revenindu-și a plecat în India, apoi în Armenia unde a continuat activitatea sa misionară. La Alban, în Armenia, a fost crucificat, după care i s-a jupuit pielea de pe corp, iar în cele din urmă a fost decapitat, pentru că el, cu toate caznele la care a fost supus, continua să propovăduiască cuvântul lui Dumnezeu. Moaștele sale au fost duse la Urbanopolis, de acolo racla a fost aruncată în mare, ajungând în Insula Lipari ( regiunea Sicilia), de unde a fost dusă la cetatea Venenda ( Insula Dinarului).Astăzi, o parte din moaște se află la Biserica ,,Sfântul Bartolomeu" din Roma, capul său este păstrat în Catedrala ,,Sfântul Bartolomeu" din Frankfurt, iar un braț la Catedrala din Canterbury. Pisa se laudă că are o parte din pielea apostolului.
   Este patronul cizmarilor și al croitorilor.
India,Chennai-Madras
Biserica ,,Sfântul Toma"
TomaGeamănul” gr. Didymos, apelativ dat de gnostici ( numit și Toma Necredinciosul, pentru că, inițial, s-a îndoit de Învierea lui Iisus) a propovăduit în India, unde a înființat multe biserici. A fost omorât, la Calamina (astăzi Mylapore, suburbia oraşului Chennai-Madras),  după ce s-a încercat arderea sa, de cinci ostași, care l-au străpuns cu cinci sulițe deodată. În anul 165, moaștele Sfântului Apostol Toma au fost aduse la Edessa ( Mesopotamia, azi Urfa, în Turcia)). Cu aceasta ocazie, se presupune ca a apărut și lucrarea apocrifă siriacă, "Faptele lui Toma”. La începutul secolului al XIII - lea, moaștele au ajuns în insula Chios de unde, pe 6 septembrie 1258, moaștele au fost mutate în Apus, în prezent aflându-se în Bazilica ,,Sfântul Toma" din  Ortona, Italia. O parte din moaștele Sfântului Apostol Toma (un fragment din capul sfântului ) se păstrează în prezent la Mănăstirea  ,,Sfântul Ioan Teologul" din Insula Patmos. O falangă din degetul arătător poate fi cinstită în biserica ;;Sfânta Cruce" în Gerusalemme din Roma. În anul 1953, o părticică din moaştele sale a fost donată bisericii din Chennai-Madras, care îi poartă numele.
  Este patronul spiritual al arhitecților, zidarilor și pietrarilor. 
  I se atribuie textele apocrife ,,Evanghelia după Toma" și ,,Copilăria lui Iisus."
  Pe curând, 
  Earnest


Un comentariu:

Diana spunea...

Bine documentat