luni, 14 septembrie 2020

BIBLIA(VI).DESPRE FRICĂ


           
„ Frica de Domnul este un izvor de viaţă, ea ne fereşte de cursele morţii.” (Proverbe 14:27) 


       Astăzi, începe școala?! Mă întreb și eu cu ce sentimente se duc elevii la școală, cu ce sentimente și cu cât optimism părinții  își trimit copiii la școală sau cât de sigure sunt cadrele didactice și nedidactice din școli, că anul școlar se va încheia fără probleme de sănătate. Așadar, simt în atmosferă un puternic sentiment de frică mascat de un zâmbet încurajator ascuns sub masca protectoare.
       Dintotdeauna omului i-a fost frică. De aceea, marxiștii consideră că însăși religia a apărut dintr-un sentiment de frică a oamenilor, care nu-și puteau explica fenomenele naturii, originea Universului și a lor., creând zei creatori și zei pentru tot ce exista în jurul lor, pe care-i îmbunau cu ofrande și sacrificii. Mai mult, oamenii și-au creat zei și pentru propriile lor sentimente: iubire, ură, răzbunare, iertare.....și frică ( teamă). Menționez doar două nume de zei ai fricii: zeul grec Phobus ( în care-și are originea cuvântul fobie) și zeița filipineză Mananangal ( de unde vine denumirea unui om cu anumite dizabilități fizice). Fhobus era zeul fricii, care crea teroare ca urmare a războiului.Ultimul sacrificiu făcut acestui zeu, consemnat în documente, este acela săvârșit de Alexandru Macedon, în anul 331 î.e.n., înainte de bătălia de la Gaugamela. Documentele vremii spun că victoria sa împotriva lui Darius a fost rezultatul faptului  că Phobus i-a acceptat ritualul. Zeița Mananangal, sora zeului Silagan ( zeul ritualurilor de înmormântare adecvate),mergea pe poteci întunecate și pe cărări ascunse, fără cap, picioare ori mâini, cu scopul de a înspăimânta pe oameni, până la moarte.Usturoiul, boabele de muștar, păducelul, trandafirul sălbatic erau mijloacele de apărare ale oamenilor.
     De asemenea, nu este carte sfântă a religiilor doctrinare, care să nu  arate frica față de divinitatea creatoare ( de exemplu, în Coran se spune: ” Te sfătuiesc să ai frică de Allah, pentru că este capul oricărui lucru”). În ceea ce privește  Biblia, teologii au identificat patru categorii de frică.
1. Frica sfântă, care este dată de Dumnezeu și-l face pe om să respecte autoritatea Lui, să urască, să respingă orice formă de rău, ea find începutul sau principiul înțelepciunii, secretul neprihănirii. Dacă în Vechiul Testament se vorbește despre frica de Dumnezeu și de pedeapsa Acestuia pentru încălcarea Legii, în Noul Testament accentul este pus pe dragostea și iertarea lui Dumnezeu, deși există o zi de judecată. Teologii dau acestei frici o conotație morală, pentru că îl determină pe om să reflecteze la acțiunile sale și la atitudinea lui față de ceilalți creștini, făcându-l să fie mai bun.
2. Frica înrobitoare,care este o consecință naturală a păcatului și poate veni ca o pedeapsă. O astfel de frică a simțit-o Felix ( fost libert al Împăratului Claudius, ajuns procuror în Iudeea, cel în față căruia a fost judecat Sfântul Apostol Pavel), când l-a auzit predicând pe Pavel și este simțită de cei care-l resping pe Iisus. Deși nu este bună în sine, aceasta este folosită adesea de Duhul Sfânt, pentru convertirea oamenilor.
3. Frica de oameni, care este o teamă reverențioasă și un respect față de oameni, cum este teama de stăpâni și magistrați, o groază de ei și de ce pot face. Ea este izgonită de dragostea adevărată față de Dumnezeu (astfel, mai avem speranța că putem scăpa de abuzurile stăpânirii și de judecata, uneori nedreaptă, a magistraților, care nu slujesc justiția, ci pe acei pe care numai ei îi știu)
4. Frica ca obiect al fricii, care vine asupra celor răi și zic eu, nu numai asupra lor. Pentru această frică aleg un eveniment din istorie, relatat în Vechiul Testament. Dumnezeu le-a promis israeliților țara unde locuiau canaaniții, trimițând asupra lor frica. Canaaniților le-a fost frică de israeliți și i-a făcut incapabili să lupte, fiind cu ușurință cuceriți. Credința israeliților  în promisiunea lui Dumnezeu le-a dat puterea de a învinge. Frica ca obiect al fricii este teama principală a  acestei perioade. Frica de virusul sars cov 2 îi face pe unii oameni să fie prudenți și să respecte regulile. Ceilalți oameni, care nu cred în puterea ucigătoare a acestui virus, nu respectă nicio regulă și vor fi învinși de boală. Oamenii aleg. Eu cred că nu frica ca obiect al fricii ar trebui să ne facă prudenți, ci propria conștiință ar trebui să ne responsabilizeze. Dar de unde atâtă conștiință?
    Eu le doresc profesorilor, elevilor, părinților și bunicilor multă sănătate, respect față de reguli, optimism, voința de a-i învăța și de a învăța, indiferent de condițiile date de culorile: verde, galben, roșu!
      Pe curând,
      Earnest

  


4 comentarii:

Diana spunea...

…Experimentul…:

A pus in doua custi separate, un LUP ADULT… si… un pui de oaie, un mielut…. Amandoi erau sanatosi, amandoi aveau mancare buna si suficienta in cusca lor… Custile au fost asezate in aceeasi curte, la distanta intre ele dar cat sa se poata vedea foarte bine unul pe celalalt…

Lupul – dupa cum e normal pentru el, a mancat, a salivat uitandu-se la miel…, a urlat ca lupul… ca e normal s-o faca, a incercat sa evadeze din cusca lui pentru a ajunge la miel… , zi de zi, noapte de noapte… Simpla lui prezenta era un stres si un pericol pentru miel…

MIELUL – …singur…, fara mama lui, un pui de oaie care are nevoie sa fie ajutat de mama lui, sa o atinga, sa auda behaitul ei… La cativa pasi de tine vezi constant pe cineva care e capabil si vrea sa te manance, DUSMANUL TAU… Paralizat de frica, nu a putut sa mai manance, sa doarma, doar A TACUT- asta stie el sa faca- si in a 7-a zi a experimentului s-a stins din viata, tacut si singur…, infricosat…. A MURIT DE FRICA

Vali spunea...

Daca nu murea, bietul meil, facea depresie.

Diana spunea...

"Fiecaruia ii era frica de ceva, frica de ceva cunoscut sau de ceva necunoscut , care plutea pe undeva ca un duh al raului ,prin casa , pe-afara , pe deasupra capetelor , ca o neintrerupta amenintare . Frica de zi...dar dupa zi urmeaza noapta . Si nu s-a prea vazut ca frica sa-nceteze odata cu lasarea intunericului . Frica vine dupa tine ,cu tine , ea iti bantuie visele ,e un caine credincios ,care se tine scai de tine....aceasta frica ti se arata-n forme diferite .Si asa , an de an...isi ducea fiecare zilele ,pana cand ii suna ceasul"- Ileana Vulpescu

Diana spunea...

La bătrânețe, ce cred eu că este prietenia ? Afinitatea dintre două ființe, întemeiată pe credințe, pe păreri, pe gusturi comune, însoțită de nevoia de- a-și dezvălui una alteia sufletul și capacitatea de-a-și fi alături una alteia în orice-nprejurare, cu alte cuvinte la bine și mai ales la rău.