miercuri, 24 noiembrie 2021

DESPRE EROII NAȚIONALI DIN FOLCLOR

     ,,Vai vouă, romani puternici ! Umbră, pulbere şi spuză
Din mărirea-vă s-alege ! Limba va muri pe buză,
       Vremi veni-vor când nepoţii n-or pricepe pe părinţi –
    Cât de naltă vi-i mărirea tot aşa de-adânc’ căderea.
Pic cu pic secând paharul cu a degradărei fiere,
    Îmbăta-se-vor nebunii – dispera-vor cei cuminţi.”
(Mihai Eminescu,  ,,Decebal”)


Decebal la Cazane,
sculptor Florin Cotorcea


    Originea cuvântului erou se găsește în grecescul ,,hieros”, care înseamnă ,,sacru”, ,,sfânt”. De aceea, grecii i-au considerat pe eroi persoane cu calități deosebite, trecându-i în rândul semizeilor. Despre acești eroi ne relatează miturile, iar pentru  mulți dintre ei,  istoria nu poate răspunde sigur că ar fi existat. 
     În toate culturile lumii, eroii sunt considerați cei care au înfăptuit acte de vitejie pentru apărarea țării și a semenilor, care s-au luptat cu forțele răului, învingându-i pe dușmani. Poporul le-a dedicat acestora balade, poezii, i-a pictat, le-a ridicat statui, uneori le-a  exagerat faptele creând legende, cântece. Ei au constituit izvor de inspirație și pentru literatura și muzica cultă, pentru artiștii plastici, iar începând cu secolul al XX-lea și pentru cinematografie.
   Eroii favoriți în folclorul românesc și de către scriitori, muzicieni, pictori, sculptori, cineaști sunt Decebal, Ștefan cel Mare și Sfânt, Mihai Viteazul,  Horea, Cloșca, Crișan, Avram Iancu, Alexandru Ioan Cuza. 
    Astăzi, m-am hotărât să fac această postare, când Parlamentul, prost inspirat , a hotărât să se întrunească în Ședință Solemnă dedicată Zilei Naționale. De ce zic prost inspirat? Pentru că astăzi au loc și audierile miniștrilor noului Guvern. Puteau să se întrunească vineri, când aveam Guvern și poate își făceau timp  Câțu și Iohannis, ca să participe. Am ales ca moto, nu versuri populare, ci versurile poetului național, Mihai Eminescu, care a pus în gura lui Decebal ziceri profetice.
Napoleon traversând Saint Bernard
pictor, J.L. David
    În jurul lui Ștefan cel Mare și Sfânt , care seamăn pe lume nu are ,,decât mândrul soare” și al lui Alexandru Ioan Cuza au fost create cele mai multe poezii, povestiri, ei devenind  personaje legendare, deși faptele relatate de legende au existat.  Lui Mihai Viteazul nu-i păsa de sultan, el sărea ,,pe șapte cai/ De striga Stambul vai”, iar Horea era numit ,, căpitan”, ,,domn”, împărat”: ,,Doamne, Horea, noi știm bine,/Cum te-or zdrobit pe tine, /Pă Cloșca și pă Crișan/ Pentru Sfânt Templu Ardeal.” Deși într-un manual de istorie pentru clasa a XII-a nu este trecut numele lui Avram Iancu, el rămâne pentru adevărații români așa cum l-a numit poporul: ,,Craiul munților” și ,,Soare trudit”, la fel cum sărbătorirea în Parlament a Zilei Naționale și 1 Decembrie există și va exista fără Câțu și Iohannis!
    După cum relatam, mai sus, toate popoarele au anumiți eroi care sunt cei mai favorizați în creațiile populare și culte. Astfel, pentru englezi sunt Arthur și Alfred cel Mare, pentru francezi sunt Vercingetorix,  Carol cel Mare,  pe care și-l revendică, de asemenea, belgienii,  Roland și Napoleon, pentru spanioli sunt Cidul, Isabela și Frederic, pentru germani sunt Șiegfried și Frederic Barbarossa, pentru suedezi este Engelbrekt Engelbrektsson , pentru ruși sunt Igor și Petru cel Mare, pentru italieni sunt Caesar și G. Garibaldi,  pentru greci sunt Hector, Alexandru Macedon, pentru sârbi este Milos Oblic  pentru albanezi sunt Teuta și Skanderbeg, pentru canadieni este Laura Secord, pentru americani sunt George Washington, Abraham Lincoln, John Brown, pentru sud-americani sunt Simon Bolivar și Zapata, în special pentru mexicani, pentru turci este Mustafa Kemal Ataturk, pentru indieni sunt Rama, Mahatma Gandhi, pentru iranieni este Cirus cel Mare, pentru evrei sunt David, Solomon și Moise,  pentru sud - africani este Nelson Mandela.
   Am ales doar câteva exemple de personalități ale luptei naționale și pentru dreptate, care au devenit eroi  și care au intrat în universalitate atât pentru faptele lor, cât și pentru că literatura populară și cea cultă i-a făcut cunoscuți lumii, mai mult ca manualele de istorie.
    Pe curând,
    Earnest


2 comentarii:

Diana spunea...

Imi place sintagma "stofa de erou" . Cred ca cei cu stofa de erou au cam disparut din lumea de azi

Anonim spunea...

Am văzut aseară interviurile luate a doi cercetători americani. Ni s-a confirmat ceea ce bănuiau mulți români: suntem la mâna unora ca Soros, care manipulează pe tineri ca să meargă la vot, ca să-i convingă pe alții să voteze pe acel candidat care va acționa conform voinței lor. Ei sunt corifeii luptei anticorupție, a reformei statului, a noilor valori, a resetării societății.