duminică, 26 octombrie 2008

PREDAREA STIINTELOR EXACTE IN SCOLI

Ma intreb daca stiintele exacte sunt cu adevarat exacte si daca tot ceea ce s-a chinuit omul sa descpere va fi tot timpul valabil sau vor veni alte descoperi care vor darama ceea ce se stie astazi. Insa pana la proba contrarie, unii considera ca stiinte exacte matematica, fizica, biologia, chimia. Sunt tari in Europa si SUA unde fizica, chimia, biologia se invata impreuna, ca un tot unitar, la fel geografia, istoria si civica. De aceea, cunostintele sunt minime dar se incearca sa se realizeze o legatura intre informatiile din fiecare stiinta. Faptul ca elevul capata din ce in ce mai putine cunostinte, iar standardele educatiei stiintifice sunt tot mai mici, a starnit nemultumirea oamenilor de stiinta, care considera ca acest lucru va ameninta prosperitatea viitoare. Leon Max Lenderman, laureat al premiului Nobel pentru fizica sustine ca prabusirea standardelor educationale va afecta dezvoltarea economica. La noi, in Romania, economia s-a prabusit demult, cu toate standardele inalte ale stiintelor exacte. In unele tari asiatice, unde matematica si fizica constituie discipline de baza in licee, economia a devenit infloritoare. Atunci unde este cauza crizei: in scolile europene sau in politicile economice si in mentalitati? La ce iti foloseste o programa incarcata in scoli, elevi toba de carte, absolventi ai liceelor de elita, care dupa absolvirea facultatilor pleaca in afara sau vand castraveti in piata? La ce te ajuta marirea salariilor profesorilor, daca taota societatea, de la zidar la ziarist vorbeste de dimineata pana serara, ca marirea salariilor cadrelor didactice va prabusi economia tarii? Luati exemplul Coreei, care a investit mult in invatamant si care astazi, dupa 25 de ani de efort financiar, in domeniul educatiei, a creat o economie performanta. Dar probabil, acolo zidarii si-au vazut de treaba lor, iar ziaristii la fel, nu au luat interviuri pe strazi instigand populatia impotriva cadrelor didactice.
Dar sa revenim la stiintele exacte. Studierea stiintelor ar trebui sa inceapa cu fizica, pentru ca prin fizica, elevii se por familiariza cu algebra, oferindu-le posibilitatea de a intra in contact cu matematica. In plus, fizica incepe cu cativa termeni: miscare, viteza, accelerare, obiecte cazatoare, forta gravitationala si cu cateva concepte: masa, moment mecanic si energie. La fizica se studiaza fortele care pun in miscare atomii si planetele. Astfel elevul este introdus in notiunile de distanta- de la atom la galaxii, in notiuni de timp-de la nanosecunda la secole, in notiuni de energie- de la electron volti la megajuli. Aceste concepte sunt cruciale pentru lumea noastra, mai ales pentru cosmologie si pentru biologia evolutionista. De asemenea, fizica l-ar ajuta pe elev sa inteleaga mai bine filosofia si chimia, dupa cum istoria, care nu este o stiinta exacta, l-ar putea sa-l ajute sa inteleaga mai bine societatea in care traieste.
Asadar, oameni onesti, faceti tot ce puteti ca sa ajutati invatamantul romanesc si nu mai fiti carcotasi cu cei ca v-au pus creionul in mana si v-a uintrodus in tainele cunoasterii ! Iar voi ziaristi, fiti baieti de treaba si reinvatati limba romana si bunele maniere!
Earnest

Niciun comentariu: