luni, 17 noiembrie 2008

POSTUL SI CAMPANIA ELECTORALA



Moto:
"Vorbirea desarta si gluma proasta sa nu iasa din gura voastra"


(Sfantul Pavel)

Postul naste pe profeti, intareste pe cei puternici. Postul intelepteste pe legiuitori. Postul este bun talisman al sufletului, te indeparteaza de ispite. Astfel, postul a facut pe Ilie sa vada privelistea de taina. Dupa ce timp de 40 de zile si-a curatit sufletul prin post, a fost invrednicit sa vada pe Domnul in pestera din muntele Horiv, atat cat este cu putinta unui om sa vada. Prin post a fost puternic fata de moarte si a inchis, unui popor nelegiuit, cerul trei ani si 6 luni.
S-ar putea vorbi foarte mult despre post, despre semnificatie, evlavie, mantuire, bucurie a spiritului. Legiuitorul care a propus ca in Romania campania electorala si alegerile sa se desfasoare o data la 4 ani in perioada postului Craciunului a avut ceva de transmis tuturor celor care se gandesc sa ne reprezinte, celor care vor ajunge sa ne conduca, pentru ca noi ne-am dat consimtamantul, prin vot. Insa cei ce se cred cei mai bun si ne prezinta programul lor si ne cer votul, nu au inteles talcul campaniei electorale in postul Craciunului, postul dinaintea nasterii lui Iisus.
A inceput circul! Cei ce vor sa fie alesi sunt cei mai buni! Cei care au fost, adica si ei, sunt cei mai rai. Doamne ce incurcatura! Ca sa-i credem, postesc, se duc la biserica, pupa icoanele, fac acte de caritate, se intereseaza de soarta celor multi, mint cu nerusinare, batjocoresc pe contracandidati, fac dosare, inventeaza orice, numai sa trezeasca interes. Dar uita cu totii, ca timp de 19 ani au avut ocazia sa puna tara pe roate dar n-au facut-o, ca puteau sa se ocupe de cei nevoiasi si in afara campaniei electorale, pentru ca nimeni nu i-ar fi oprit!
Ma gandesc la tragedia din Valea Jiului si-mi amintesc cu cat entuziasm au fost inchise, pe vremea guvernarii Conventiei, minele, cat de repede s-a gasit solutia aducerii carbunelui din Australia ( oare cine a beneficiat de afacerea carbunelui, fara sa primeasca drept rasplata nici macar un termopan!?), cati bani au fost risipiti, fara sa se gaseasca solutii!
Dragii mei cititori onesti, stiti cumva ca inchiderea unei mine costa tot atat cat retehnocigizarea ei? Daca in fiecare an se investea pentru punerea la punct a catorva mine, astazi am fi avut o industrie minera pusa la punct. Stiti cumva cum se lucreaza in minele de la Petrila? Acolo, de la o anumita adancime, minerii coboara pe franghie si pentru ca este o temperatura foarte ridicata, minerii muncesc dezbracati, adica goi pusca! Miron Cozma nu a fost arestat pentru organizarea mineriadelor, ci pentru ca sa nu deschida mintile minerilor si ca sa nu-i agite impotriva inchiderii minelor! Mai tineti minte celebra imagine din perioada mineriadelor, a minerului cu tarnacopul in mana, care se inversuna sa distruga tot ce intalnea in cale? Eu nu tin minte ca acel miner sa fi fost judecat si inchis! Pentru ca el nu era miner si asa cum a aparut, asa a disparut!
Eu cred ca in acest post fiecare candidat ar trebui sa cugete cat bine ar putea face tarii si semenilor sai si sa lase vrajba, ura vorbele grele spuse despre contracandidati si astfel ar fi bine pentru toti, adica pentru ei si pentru noi. Sa aprofundeze vorbele Sfantului Ioan Gura de Aur: " Crezi ca te razbuni asupra aproapelui dar te chinuiesti pe tine insuti. Te dai in bratele pornirii ca unui calau launtric care te impresura din toate partile si-ti sfasie linistea. Ce poate fi mai nefericit decat un om mereu stapanit de manie!"
Earnest

Niciun comentariu: