duminică, 8 februarie 2009

INSTITUTII ALE ROMANIEI, INCOTRO?


Ca orice cetatean onest citesc presa, ascult stirile la radio, in drum spre serviciu si le urmaresc la tv, in fiecare seara. De fiecare data, imi amintesc o caricatura din perioada interbelica, care reprezenta un taran stiitor de carte, stand pe prispa casei, citind dintr-o gazeta, inconjurat de alti tarani, probabil nestiutori de carte, spunandu-le: " E adevarat, doar scrie la gazeta"! Si atunci, ca si acum, ziaristii stiau ca sunt formatori de opinii si ca spusa lor are mare influenta in randul omenirii. Cinstiti sau necinstiti, creduli sau realisti, acestia, servind doar adevarul sau adevarul patronului, al statului sau al celui care plateste mai bine, servesc zilnic stiri publicului larg de auditori sau de cititori.
Astfel, incepand din anii 9o ai secolului trecut, treptat, presa, constient sau inconstient, a discreditat toate institutiile statului. S-a inceput cu fosta Securitate, starnind isteria generala a poporului roman, care nu a avut alta preocupare decat desecretizarea tuturor dosarelor Securitatii, ca si cum poporul american a cerut vreodata desecretizarea dosarelor CIA , cel rus al KGB sau cel israelian ale Shin Bet, cel palestinian al Al Qaeda etc.. Toate serviciile secrete au aceleasi metode , prin care apara interesele statului, regimurile politice si ce or mai fi aparand! Dar numai la noi, trebuia ca omul de rand sa stie ce si cum. Oare omul de rand trebuia sa stie sau mai marii lumii?
Dupa Securitate, a urmat Biserica Ortoxa. Nimeni nu a fost iertat: de la preotul betiv si curvar, au aparut, pe rand in presa, episcopi turnatori la Securitate, patriarhi sau viitori patriarhi colaboratori ai Securitatii, culminand cu Preafericitul Daniel, care s-a bucurat de darurile lui Becali. Nu am vazut niciun preot catolic sau pastor protestant, predicator al vreunei secte acuzat de ceva. Ei au fost si sunt imaculati! Biserica ortodoxa incepe sa-si piarda crediciosii, iar sectantii se inmultesc, isi ridica biserici, case de rugaciuni. Satanistii devalizeaza cimitire si nimeni nu-i descopera, lasandu-i sa-si faca de cap prin tara. Interesul cui este sa scada puterea ortodoxiei? Nici Politia nu a scapat. Seful de post din comuna este mana in mana cu padurarii si defrisatorii de padure, politistii de la circulatie traiesc din mita (aici presa are dreptate, dar si cei care dau mita sunt de vina), cei de la crima organizata nu gasesc criminalii ( sau nu sunt lasati sa-i gaseasca?). Ce mai, oamenii au inceput sa nu mai creada in Politie. Cand ii sugerez unui om simplu sa faca plangere la Politie, stiti ce raspunde? "De ce sa fac, caci tot nu rezolva nimic!"
Dupa Politie, a urmat Parlamentul, ca si cum parlamentarii nu sunt cei pe care, noi, cei cu constiinta civica, care am fost la urne, i-am votat. Parlamentul este in mana unor baroni, a unor grupuri de interese, iar parlamentarii nu fac altceva decat sa doarma in timpul sedintelor si sa-si puna salarii mari. Tare as vrea sa vad un parlamentar roman, alaturi de unul occidental, imbracat cu haine de la Second Hand, cu pantofi scofalciti, cazat in strainatate la pensiuni de cartier, in timp ce alalalt este imbracat cu haine de firma si sta la hotel! El ne reprezinta, pe noi ca tara, indiferent daca suntem bogati sau saraci si nu ne poate reprezenta oricum, fratilor! Nu din cauza salariilor mari ale demnitarilor si ale parlamentarilor o ducem noi rau, intelegeti odata! Discretidarea nu s-a oprit aici. A urmat scoala, justitia, iar acum sunt la rand medicii. Ne-au fost prezentate cadre didactice corupatoare de minori, batatusi sau care nu stiu carte, care se lacomesc si dau meditatii sau care scot notele elevilor la vanzare! Daca sunt atat de neispraviti, de ce elevii i-ar mai respecta! Mai merita cate o corijare si profesorii, vreo doi pumni, niste injuraturi, amenintari la telefon, masini zgaraiate si altele. Judecatorii sunt prost pregatiti, in schimb procurori de la DNA, care fac dosare la comanda sunt cei mai buni. Despre medici, ce sa mai spun! Toti asteapta bani de la pacienti si daca s-ar putea ar trebui sa faca minuni: sa nu mai moara nimeni in spitale, sa-i duca pe pacienti la ei acasa daca nu sunt paturi in spital si daca s-ar putea sa le dea si mancare, pentru ca tot primesc bani de la pacienti si au de unde!
Ma intreb, incotro institutii ale statului si voi care le slujiti? Va sfatuiesc, puneti-va bagajele in camion si plecati in pribegie, ca cei din imaginea de mai sus si lasati aceasta tara pe mana celor mai cinstiti, care, daca n-or mai avea institutii, vor avea dictatura!
Drum bun!
Earnest

Niciun comentariu: