duminică, 11 octombrie 2009

PERSONALITATI NESTIUTE SAU UITATE(III). Grigore Tamblac


Nume celebru in istoria culturii sud-est europene, orator bisericesc, diplomat, primul scriitor roman, mitropolit al Kievului, Grigore Tamblac a ramas in multe privinte, in ciuda marii sale popularitati din vremea sa, inca un necunoscut.

Asupra originii sale s-au exprimat cateva pareri: este de origine bulgar, este aroman, este roman din Tarnovul Bulgariei, roman asa cum probeaza etimologia cuvantului Sam si Vlahu (Blahu).
Grigore Tamblac s-a nascut in anul 1367 la Tarnovo si a murit in perioada cuprinsa intre anii 1419-1420 la Kiev. Tatal sau era fratele lui Kiprian, Mitropolitul Kievului. Acest fapt, i-a influentat cariera. Il intalnim in actele Patriarhiei de la Constantinopol drept calugar in cercurile patriarhului. In aceasta calitate este trimis in anul 1401 in misiune la Suceava, impreuna cu diaconul Manuel, cu scrisoarea patriarhala de recunoastere a Mitropolitului Moldovei, Iosif, ruda de a lui Alexandru cel Bun. Erau vremuri grele pentru ortodoxie: cazuse statul bulgar sub turci, in anul 1400 fusese asediat Constantinopolul, iar Lituania catolica avea pretentie asupra Rusiei Kievene. Dupa incheierea misiunii, Manuel de intoarce la Constantinopol, iar Grigore Tamblac ramane in Moldova pana in anul 1414, cand va urma unchiului sau, la scaunul mitropolitan al Kievului. In Moldova primeste titlul de presviter al Marii Biserici Moldo-vlahe, este monah predicator al Bisericii Moldovei, incepand cu anul 1402 (va predica in biserica mitropolitana Mereuti), activeaza, alaturi de Mitropolitiul Iosif si alti eruditi ai epocii, la celebra Academie Domneasca de la Suceava. In aceasta perioada scrie
in limbile greaca si slavona "Viata Sfantului cel Nou de la Suceava" (pastrate in copiile facute de Grigore Uric, alta personalitate din vremea lui Alexandru cel Bun, cel care conducea prima scoala de miniatura din S-Estul Europei de la Manastirea Neamt), textul si muzica cratimei Sfantul Ion cel Nou de la Suceava si predicele in limba romana, din care s-au pastrat 17. Predicile lui exprima o idee curenta in vremea respectiva: groaza de islamism si dragostea pentru traditie. Aceasi idee o va exprima si in cuvantarea sa de la Sinodul conciliarist din 1414-1416 de la Konstantz, in landul Baden. Moldova si Muntenia figureaza pentru prima data la o conferinta internationala, fiind reprezentate de Grigore Tamblac, care intre timp a fost ales Mitropolit al Kievului de Sinodul de la Novgorod. La Konstantz, Grigore Tamblac a sosit abia in ianuarie 1416, ca trimis al Constantinopolui si a fost primit cu mare respect. Avea oare misiunea, venita si din partea imparatului, pentru a reraliza unirea celor doua biserici, ca forma de lupta impotriva expansiunii islamului in Europa, dupa cum relateaza in jurnalul sau, cardinalul Filastre? Din cuvantarea sa, formulata intr-un adevarat stil diplomatic, se evidentiaza lupta sa pentru unitatea popoarelor impotriva pericolului musulman. In final il atentioneaza pe Papa MartinV : " Fie dar sa nadajduim, prea fericite parinte, ca sfintia voastra a aratat sinceritate si nu va rabda mai departe ca atatea popoare sa fie despartite de altele". Nu stim cata sinceritate a aratat papa, dar stim ca popoarele din aceasta parte a Europei si-au aparat singure credinta si au reusit sa stopeze expansiunea musulmana.
Pe curand,
Earnest

Niciun comentariu: