marți, 6 octombrie 2009

MONUMENTE DIN PATRIMONIUL UNESCO (I). CETATEA TARANEASCA DE LA BIERTAN

Barbacana
Amvon, sculptor Ulrich din Brasov

Romanii si minoritatile conlocuitoare, care au trait in spatiul romanesc, au creat valori culturale inestimabile, parte dintre ele fiind originale si unicate in lume, ceea ce a constituit un important criteriu de intrarea lor in patrimoniul universal al culturii. Printre aceste valori se afla: bisericile pictate din nordul Moldovei, bisericile din lemn din Maramures, centrul istoric al Sighisoarei, cetatile taranesti din Transilvania, Manastirea Hurezu, Cetatile dacice din Muntii Orastie, in total 31 de monumente de arhitectura. Putini romani cunosc toate aceste valori si au avut curiozitatea sa le viziteze . Astazi va voi trezi interesul pentru cetatea taraneasca de la Biertan, cea mai impresionanta dintre cele 7 astfel de cetati patronate de UNESCO. Cetatile taranesti din Transilvania, preluate si reconstruite de catre sasi, includ biserici si sunt unicate in lume. In spatiul Saxoniei sau Belgiei, de unde au fost colonizati sasii, nu sunt asftel de cetati. Ei au preluat aceste cetati de la romani si le-au dat forma actuala, mentinandu-le si rolul lor de refugiu, in mometele atacurilor tatarilor si turcilor.
Loacalitatea Biertan, atestata documentar in anul 1283, era una dintre cele 3 mari localitati din sudul Podisului Transilvaniei, la mare concurenta cu Mediasul. Intre anii 1572 si 1867, Biertanul a devenit centrul spiritual si politic al sasilor, prin stabilirea aici a sediului Episcopiei Evanghelice. Localitatea este dominata de cetatea taraneasca, situata in mijlocul comunei, pe o colina. Te impresioneaza prin armonie si echilibru, prin imbinarea elementelor goticului tarziu cu cele renascentiste. Cetatea, construita intre secolele 15-16, este inconjutata de 3 randuri de ziduri si are 4 turnuri, ceea ce arata ca avea drept de judecata. Biserica, de tip biserica-hala, cu 3 nave boltite in retea, a fost construita intre anii 1492-1516 (pe locul alteia mai vechi), fiind in mare parte opera lui Andreas Lapicida. In biseirca se afla o colectie de covoare persaane , frumoase strane renascentiste cu intarsii lucrate de Johannes Reymut din Sigisoara . Amvonul din piatra, decorat cu reliefuri inspirate din ciclul patimilor, este una dintre cele mai importante opre de sculptura transilvaneana, din faza de trecere de la gotic la Renastere si este atribuit lui Ulrich din Brasov. In turnul catolicilor este o capela cu pictura murala , iar in turnul-mausoleu se pastreaza pietrele funerare ale episcopilor evanghelici, valoroase fiind cele ale sculptorului Elia Nicolai.
In Biertan, mai puteti vedea: monumentul din parculet, care indica locul unde a fost descoperit cel mai vechi donariu crestin din Transilvania, cu ninscriptia: "Ego, Zenovius, votum possui", alte cladiri, care isi pastraza destinatia de acum 400 de ani, contemporane cu cetatea: Scoala Confesionala Evanghelica, Orfelinatul Evanghelic, Primaria, Sala Consiliului, ansamblul parohial, farmacia, hanul.
Sper, ca in drumul vostru dintre Medias si Sighisoara, sa va abateti spre Biertan si va garantez ca nu o sa regretati, pentru ca Biertanul este o asezare care dovedeste o buna convietuire intre romani, sasi si rromi. Probabil o sa va deranjeze dezordinea din centru si va veti revolta ca administratia locala nu stie sa gospodareasca comuna, care castiga foatre multi bani din turism. Este inca o dovada ca nu stim sa profitam de ceea ce ne-au lasat stramosii, drept mostenire.
Pe curand, Earnest

Un comentariu:

Anonim spunea...

Este adevarat ca putini romani cunosc toate aceste valori si chiar mai putini au avut curiozitatea sa le viziteze

Nici nu este incurajata dezvoltarea unui astfel de turism, din pacate Fiindca amatori din toata lumea ar fi

Nu este mai putin adevarat ca un astfel de turism ar necesita investitii
Se gandeste cineva ca totusi aceste investitii ar fi profitabile pentru toti