luni, 25 ianuarie 2010

BISERICI SI MANASTIRI RUPESTRE (I). MANASTIREA TAPOVA


Exista in spatiul romanesc un numar impresionant de biserici si manastiri rupestre, multe dintre ele fiind construite pe vechi locuri sacre ale geto-dacilor. O parte dintre acestea, isi pastreaza si astazi functiile sacre fiind locuri de pelerinaj si rugaciune, altele sunt doar puncte turistice lipsite de ghizi, fiind supuse unui permanent fenomen de vandalizare.

Una dintre manastirile rupestre este Manastirea Tapova, o adevarata perla a patrimoniului basarabean, inclusa in cele mai prestigioase cataloage si prospecte turistice din Europa. Situata in judetul Orhei, pe malul drept al Nistrului este sapata in stanca. De pe malul stang al Nistrului se observa celebra stanca in forma de leu in pantecele caruia sunt sapate bisericile rupestre basarabene Saharna si Tapova. Aceste biserici au fost construite pe locuri sacre ale geto-dacilor, zidurile davelor si sanctuarele acestora se mai pastreaza si astazi. Manastirea Tatova a constituit loc de refugiu al calugarilor crestini, persecutati de capeteniile pagane ale uzilor, cumanilor si tatarilor. Nu se stie exact anul construirii complexului monastic de la Tapova, probabil el a fost ridicat incepand cu secolul al IX-lea. Exista 2 cai de acces: una de pe cresta stancii, pe trepte sapate in stanca, alta de pe Nistru, pe unde veneau cu barcile, in vechime, credinciosii de pe ambele maluri ale fluviului. Complexul monastic de la Tapova este constituit din 3 locasuri, ce se insiruie unul langa altul, impreuna cu chilii, la mica distanta unul de altul. Primul, cu chilii, din partea de sus a Nistrului este cel mai vechi, cel mai mic si mai greu accesibil. Al doilea locas este datat in secolul al XV-lea, este ceva mai mare, iar al treilea, cel mai nou si cel mai mare a fost infiintat in secolele al XVI-lea - al XVII-lea, cu biserica spatioasa, cu bolta inalta si pereti tencuiti.In anul 1828, la complexul rupestru s-a mai adaugat o biserica construita in deal, care a dat complexului un aspect monumental. Acest loc era vizitat de Stefan cel Mare destul de des. Aici s-a casatorit domnitorul cu prima Marie, Marusca, fiica unui boier localnic. Cu Marusca l-a avut pe Alexandrel, pe care domnitorul si l-a asociat la domnie, dandu-i Moldova de Jos cu resedinta la Bacau. Fantoma Maruscai se arata deseori calugarilor si turistilor." Ea este inalta, imbracata intr-o rochie alba lunga, poalele acesteia atigand pamantul. Pe cap are o naframa alba, de aceeasi lungime cu rochia. Obisnuieste sa apara noaptea sau dupa lasarea amurgului. Nu le vorbeste oamenilor carora li se arata. Se pare ca nu-si schimba varsta: este mereu tanara". Aceasta este descrierea pe care o fac calugarii.

Si aceasta manastirea, ca toate celelalte din Republica Moldova, a fost transformata in depozite ale colhozului, Din anul 1994 a fost redata credinciosilor, dar urmele vandalizarii sunt greu de sters. Au inceput lucrarile de restaurare, care, din lipsa de fonduri, merg foarte greu. Credinciosii care vin aici cu credinta isi gasesc rezolvare la marile probleme pe care le au, prin rugaciuni indelungate in subsolul bisericilor rupestre. Daca veti trece prin Basarabia, va invit sa vizitati aceste locuri incarcate de istorie si mai ales de mister.


Pe curand,

Earnest

Niciun comentariu: