luni, 8 februarie 2010

DESPRE PATRIOTISM



Prin anii 90, niște glumeți de la un post TV opreau oamenii pe stradă, punâdu-le diferite întrebări. Odată, au întrebat pe un student african, care este părerea lui despre faptul că Guvernul țării sale nu mai vrea sa importe iglu-uri, ci să le construiască în Africa. Africanul, care nu știa ce este un iglu, dar care știa că el a fost trimis să studieze în Europa, pentru ca atunci când se va întoarce în țara sa, va contribui la dezvoltarea ei, a răspuns fără să clipească:"Foarte bine! De ce sa importam iglu-uri? Ce, noi nu putem să facem iglu-uri?” Am râs cu lacrimi, neîntelegând în acel moment patriotismul africanului, datorat revoltei celui care reprezenta un popor exploatat, dar mai ales îndobitocit de binefacerile colonialismului european.
Îmi aimaginez, că peste câțiva ani, când vom fi cu adevărat o colonie a U.E și doar o bază militară NATO, când universitățile noastre vor fi transformate în MALL-uri, iar profesorii vor fi căutați cu lupa prin țară, pentru că vor fi specimene rare, când statul îi va trimite pe cei mai buni, cu bani grei, la studii în străinătate, un reporter glumeț de acolo îl va întreba pe studentul român, ce părere are despre faptul că Guvernul României nu mai vrea să importe bambus, ci vrea să cultive bambus. Românul, îndoctrinat, va răspunde:"Foarte bine! Ștejarii, brazii, fagii, ulmii au dispărut de mulți ani. Ce, noi, românii nu putem aclimatiza bambusul? Putem face orice, chiar dacă nu am făcut nimic, când mai puteam face ceva".
Acum ca și în viitor, îl voi cita pa Blaga :”Nici un popor nu e atat de decăzut încât să nu merite să te jetfești pentru el, dacă îi aparții”, permițându-mi să adaug: “chiar dacă a te jetfi înseamnă să faci o muncă de Sisif, construind iglu-uri în Africa sau cultivând bambuși pe crestele munților Carpați”.
Așa aș defini eu patriotismul!
Însă a vorbi astăzi despre patrie și popor înseamnă că ești desuet sau cazi în ridicul ori ai limbaj de lemn, deci ești comunist! Și apoi, pe cine mai intereseaza cine este Eminescu, Blaga, Decebal, Mihai Viteazu, Cantemir, Kogălniceanu, Brâncuși, Enescu, Conta, Poni, Coandă, Iorga și “toată șleahta lor de nebuni”, care au crezut în viitorul acestui popor! Ei nu-ti dau de mâncare, nu te imbraca, nu te distreaza; este greu sa le memorezi numele caci sunt multi si este si mai greu sa-i intelegi!
Asadar, nu este mai bine sa asteptam ziua cand vom cultiva bambus, pentru a ne permite sa fim patrioti?!
Sa auzim de bine,
Earnest

Niciun comentariu: