duminică, 14 februarie 2010

MONUMENTE PROTEJATE DE UNESCO (III). MANASTIREA MERA





Doar istoricii stiu ca nu departe de Podgoria Odobestilor, pe Valea Milcovului, la poalele Magurii, se afla singurul monument vrancean inscris pe lista UNESCO si singura constructie voievodala a familiei Cantemir ramasa in picioare. Este vorba despre Manastirea Mera, ctitorie al lui Constantin si Antioh Cantemir. Aceasta manastire a fost construita cu scopul de a fi necropola domneasca a dinastiei Cantemirestilor, insa aici a fost doar reinhumat in anul 1706 de catre Antioh, tatal sau ,Constantin. Trupul sau nu a avut ragaz de odihna in acest locas, deoarece 1716, in urma unui razboi ruso-turco-austriac, manastirea a fost ocupata de austrieci, mormantul a fost batjocorit, iar osemintele domnitorului aruncate in apa Milcovului. Civilizatii de austrieci nu s-au multumit doar cu distrugerea monumentelor din Transilvania, au distrus tot ce au apucat si prin Moldova (despre dezastrele savarsite de ei va voi realita si cu alte ocazii).
Prima biserica din lemn a fost ridicata in anul 1688 de catre Constantin Cantemir, in partea de nord a actualei manastiri. Fiul sau, Antioh Cantemir (1695-1700; 1705-1707), decide sa ridice o adevarata manastire, zidind actuala biserica din piatra, clopotnita monumentala, ziduri de aparare, turnuri, chilii şi o impresionanta Casa Domneasca, pe trei nivele, cu beciuri si pivnite, ale caror ruine se vad si astazi. Tot in partea de Nord a manastirii se afla un puternic izvor de apa dulce care a fost amenajat, mai tarziu, cu un bazin subteran, din piatra si caramida si chiar un tunel care, conform legendelor, ar iesi la apa Milcovului si un alt tunel ar merge pana in padurile apropiate, spre Magura Odobestilor, langa «drumul nemtilor». Sursa de apa i-a permis, de fiecare data, sa reziste asediilor.
Biserica din piatra este un monumental edificiu , de plan triconic, cu turla scunda si larga pe naos, spre vest fiind incheiata cu un pridvor cu coloane din caramida. Fatadele sunt decorate cu pilastri, amintind de biserica Manastirii Golia, iar ancadramentele, de traditie gotica, au baghete incrucisate. Biserica a fost pictata si ca in majoritatea situatilor, nu se stie autorul picturilor. Din pictura originala, se pastreaza tabloul votiv, reprezentand portretele celor doi dominitori.
Manastirea a avut momente de prosperitate dar si momente de decadere. Dupa dezastrul provocat de austrieci, turcii i-au poruncit domnitorului Mihai Racovita sa-i darame zidurile cu tunurile.Nici tatarii nu au ocolit-o, jefuind-o, nu o data, de odoare şi podoabe. Mera a ajuns un asezamant bogat, cu mari proprietati în Odobesti si Focsani. Sub fanarioti a fost inchinata Manastirii grecesti Vatoped. La inceputul secolului al XIX-lea asezamantul ajunsese sa domine toată Valea Milcovului, avand sate intregi de clacasi (Sindrilari şi Andreiasu). Dupa secularizarea averilor manastiresti, calugarii pleaca si devine bierica parohiala, ceea ce este si astazi , desi functioneaza intr-un ansamblu manastiresc, de curand organizat. Desi biserica a fost restaurata in doua etape: in anii 70 si 90 ai secolului trecut, trebuie remarcat ca multe din elementele complexului sunt în pericol, cum este catapeteazma din lemn de tei, veche de trei secole, care risca sa cada peste credinciosi. Aceasta ar trebui conservata intr-un muzeu, dar in Vrancea nu exista o camera atat de mare in muzeu, unde ar putea fi depusa.
Poate v-am trezit interesul pentru acest monument si veti avea curiozitatea sa-l vizitati, atunci cand veti poposi prin celebrele podgorii odobestene, care inca nu au fost distruse.
Pe curand.
Earnest

Un comentariu:

SENIOR spunea...

http://youtu.be/yH-XNwvr3T0