duminică, 27 noiembrie 2011

NE PREGATIM DE ZIUA NATIONALA


Noua, romanilor, tare ne mai place sa vorbim, despre subiecte sensibike, numai pentru a ne baga in seama. Uneori emitem pareri false asupra unor lucruri pe care nu le cunoastem si prin aceasta distrugem si ceea ce ne-au mai ramas din simbolurile nationale.
Ne pregatim cu mare fast de Ziua Nationala, adica va avea loc o defilare sau parada militara. Ce mi-a fost dat sa aud astazi la o emisiune moderata de Ursu : "Ni s-a confiscat Arcul de Triumf", dupa care, ne-a prezentat discursul lui Carol II, la inaugurarea monumentului. Cum adica? Daca armata romana, atat cat a mai ramas din ea, trece pe sub Arcul de Triumf, aceasta inseamna o confiscare a unui simbol? Nu stiu care a fost measajul pe care a vrut moderatorul sa ni-l transmita prin difuzarea discursului lui Carol II, pentru ca Regele de atunci nu era cu nimic mai bun decat Presedintele de astazi. Au foarte multe lucruri in comun: de la caracter, comportament, la masuri si atitudini!
De asemenea, au vorbit despre Zilele Nationale ale romanilor: 10 Mai, 23 August, 1 Decembrie.
Eu nu stiu, daca in acele vremuri, era mai important sa sarbatoresti instaurarea monarhiei, la 10 Mai, decat Independenta Romaniei, la 9 Mai! Cum nu vad o mare diferenta intre versurile poetului Vasile Alecsandri ale imnului 'arii: "Traiasca Regele", care erau mai mult o urare pentru Rege nu pentru tara, invocandu-l pe Dumnezeu care sa-l ocroteasca mai intai pe rege si apoi tara si versurile lui Victor Tulbure din "Trei nume" (Partidul, Ceausescu, Romania), versuri care incepeau cu preamarirea poporului roman, cantec care nu a fost imn national! S-a vorbit, de asemenea, de faptul ca in timpul societatii socialiste multilateral dezvoltate nu se sarbatoarea 1 Decembrie. Ba se sarbatorea, la fel ca si 24 Ianuarie! Tin minte , ca in vremea studentiei , in Iasi de 24 Ianuarie de dimineata pana la 12 noaptea se canta si se juca Hora Unirii! La 1 Decembrie se tineau conferinte si discursuri la Case de Cultura, in aulele universitatilor. Tot Ursu, ne-a aratat cum in anul 1929, familia regala a sarbatorit 1 Decembrie la Alba Iulia, numai ca pe film era trecut: mai 1929. Deci la Alba Iulia, familia regala a participat la sarbatoarea Zilei Nationale, nu la manifestarile dedicate zilei de 1 Decembrie. Si ultima parere a intelectualului moderator a fost aceea referitoare la 23 August, noua Zi Nationala. Aceasta zi a insemnat eliberarea Romaniei de sub un regim dictatorial si intoarcerea armelor impotriva aliatilor fascisti. Daca astazi Ziua Europei este 9 Mai, cand a capitulat Germania, de ce ar fi fost o eroare, ca romanii sa sarbatoreasca ziua, cand au trecut de partea Aliatilor?
Daca tot trebuie sa criticam ceva, in preajma Zilei Nationale, ar trebui sa analizam si sa vedem daca cele trei regimuri, care au condus destinele romanilor, cu imnuri si cu zile nationale, au facut ceva pentru cei amarati, caci acestia au format si formeaza marea masa a romanilor. Cred ca analiza va favoriza acea epoca pe care o criticam cel mai mult si acest lucru nu este in avantajul nimanui, mai ales a acelora care au murit pentru libertate, fie in anul 1877, fie in anii Primului si celui de Al Doilea Razboi Mondial sau in Revolutia din Decembrie!
Doamne, ocroteste-i pe romani!
La multi ani, compatrioti si sa auzim de bine!
Earnest
Un comentariu:

Clemansa spunea...

"Care bine? Din perspectiva basesciana? Binele bokulist? Preabinele funerist?" zic eu carcotas fervent, critic de tupeu frecvent!