Pelerinaj la Manastirea Nicula la Sfanta Maria Mare |
Luna august, denumita popular 'Gustar'' sau ''Secelar'' , este una din lunile ce abunda in legume, fructe si recolte de tot soiul. Dar este si luna care anunta sfarsitul verii si oamenii, in vechime , se pregateau in aceasta luna pentru muncile de toamna. Si in aceasta luna, se imbina credinte crestine cu cele precrestine, se fac diferite ritualuri si au loc o serie de interdictii. In august, se tin cu strictete 4 sarbatori, pe 1, 6, 15 si 29 august.
1august, Macoveiul sau Ziua Ursului, Pastele Viteilor, Macoveiul Cap de Post, este comemorarea celor 7 frati Macabei/Macobei/Macovei, care au trait acum 2200 de ani in Israel si care au fost omorati, pentru ca au condus o rascoala impotriva stapanirii asiriene. In aceasta zi, se sfinteste macul, planta asociata zeilor cerului si cultului mortilor, se face agheasma cu care se stropesc gradinile si spicele de grau ale caror boabe urmeaza a fi semanate. Acum incepe imperecherea ursilor de aceea se numeste si Ziua Ursilor. Celelalte denumiri vin de la alte practici: permiterea viteilor sa bea tot laptele de la mamele lor, pentru ca pe 1 august este interzisa mulgerea vacilor si inceperea postului Sfantei Marii. De asemenea, acum se scoate ultima miere din stupi, lasandu-se atata miere cat se considera ca le-ar fi necesara albinelor pentru iernat, iar apicultorii sarbatoresc, gustand mierea, din tuica si vinul indulcit cu miere.
6 august, Schimbarea la Fata, denumita popular Probajeniile ( in slava inseamna transformari) sarbatoare ce aminteste de episodul in care fata Domnului Iisus Hristos a stralucit ca soarele, iar vesmintele lui s-au facut albe. Acum, in traditia populara, natura isi schimba culoarea ( sunt trei momente pe care oamenii, observand natura, le-au asociat schimbarea culorii verde cu sarbatorile de Sanziene, Schimbarea la Fata si Sfantul Dumitru). In aceasta zi, incepe racirea apelor si se face ultima scaldare in paraie si rauri, berzele si randunelele se pregatesc de plecare, iar la biserica se fac ofrande de fructe, in special de struguri. Tot acum, serpii intra in pamant, iar daca flacaii vad serpi, dupa aceasta data, trebuie sa-i omoare pentru ca acestia se transforma in zmei.Domnisoarelor le era interzis in ajunul acestei sarbatori sa se spele pe cap, pemtru ca altfel , parul nu le mai crestea. In aceasta zi, se culeg plante de leac ca avrameasa, musetelul si leusteanul, care impreuna cu o crenguta cu7 prune te vindeca de friguri.
15 august, Sfanta Marie Mare este sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului, una dintre cele mai importante sarbatori religioase. si sarbatoarea marinarilor. Ajunul acestei sarbatori se numeste Cercurile Sfintei Marii pentru ca in aceasta seara se adunau oamenii in cerc si se povesteau despre minunile infaptuite de Sfanta Maria. iar vracii sustin ca acum Fecioara le transmite descantece de vindecare. In ziua de Sfanta Maria, se aduc ofrande de fructe, se fac rugaciuni pentru apararea de hoti si prinderea acestora, pentru sanatate si prosperitate. Dupa slujba, se sfintesc mormintele. Fetele mari isi fac de dragoste, punandu-si in sani o buruiana numita navalnic, pentru a atrage petitori. Se spune ca, daca in aceasta zi infloresc trandafirii, va fi toamna lunga.
29 august Taierea Capului Sfantului Proroc Ioan Botezatorul sau Sarbatoarea de Toamna a Sfantului Ioan Botezatorul. In trecut, in aceasta zi , credinciosii mancau doar struguri si cei care voiau sa li se ierte un mare pacat, cum ar fi crima, violul, incepeau un post greu pe care il tineau pana la Ziua Crucii, perioada in care mancau doar o turta pe zi din malai sau din faina de grau, facuta de postiitor. Acest post se poate face si pentru altii. La biserica, se aduc ofrande si se da de pomana mere, pere si castraveti. Le este interzis credinciosilor sa taie cu cutitul, pentru ca acest gest aminteste de modul cum a fost omorat Sfantul Ioan Botezatorul, exceptie facand femeile gravide. Se crede ca in aceasta zi, maturile se incarca cu puteri magice, de aceea ele nu pot fi folosite..
Pe curand,
Earnest
Un comentariu:
Aseara, la ora 20, berzele au trecut pe deasupra casei. Cata frumusetea este in temeritatea lor!
A mai trecut o vara!
Trimiteți un comentariu