duminică, 12 august 2012

IASUL STUDENTIEI MELE (VII). TEATRUL SI PALATUL CULTURII


"Popoarele care ingrijesc monumentele lor se ridica pe ele insele, caci pretutindeni monumentele sunt povestirea vie a istoriei, oglinda trecutului, semnele adevarate pentru generatiile viitoare." (Carol I)



 In ultimele luni, circula pe internet imagini cu Teatrul National , redenumit "Vasile Alecsandri"  si  Palatul Culturii, monumente reprezentative pentru Iasi, recent reabilitate si reamenajate. Sunt ani buni, de cand cele doua cladiri au fost inchise pentru a fi reabilitate. Astfel, sunt studenti care nu au putut vedea interiorul acestora, pentru ca pe perioada studentiei lor, acestea au fost inchise. Generatiile viitoare, ca si generatia mea, se vor putea bucura de frumusetea lor perfecta. Pentru cei care nu cunosc Iasul, pentru cei care vor sa-l viziteze, voi scrie astazi cateva randuri despre aceste monumente, pentru a ne bucura spiritul, in aceste momente de incarcatura politica. 
TEATRUL a fost construit intre anii 1891 si 1894, constructia a inceput in vremea primariatului lui Vasile Pobor si s-a finalizat in timpul lui Nicolae Gane. Era necesara ridicarea unui nou teatru, deoarece teatrul din Copou a ars din temelii, in urma incendiului din anul 1885. Noua cladire a fost construita pe locul vechii primarii. Arhitectii teatrului au fost vienezii Ferdinand Fellmer si Herman Helmer, cunoscuti arhitecti de teatre in Europa, ei fiind autorii multor teatre din Austria, Germania, Cehia, Bulgaria etc. In spatiul romanesc, lor le apartin si teatrele din Cernauti, Cluj, Oradea, Timisoara. Specialistii considera ca teatrul din Iasi, realizat in stil baroc, este cel mai frumos monument ai celor doi arhitecti, fiind socotit unul dintre cele mai frumoase teatre din lume. In anul 1896, a fost finalizata si Uzina Electrica a teatrului, iar la prima reprezentare de teatru din noua cladire au fost aprinse 12 lampi cu arc. In aceasta cladire a locuit pe perioada cat a fost directorul teatrului, M. Sadoveanu si tot aici a facut repetitii orchestra simfonica condusa de G. Enescu, care a dat primul concert, in decembrie 1917. In anul 1905 , in fata teatrului a fost amplasata statuia in bronz a lui Vasile Alecsandri, realizata de sculptorul polonez, de origine germana, Vladimir Hegel. Aceasta noua statuie o inlocuia pe aceea a lui Gh. Asachi, care a fost mutata in preajma Bisericii Trei Ierarhi. Intre anii 1970 si 1980, a fost realizata actuala Esplanada a Teatrului, care pune in valoare frumusetea cladirii.
PALATUL CULTURII  a fost construit  intre anii 1905 si 1925, pe locul Palatului Domnesc, cladire distrusa, de asemenea, in urma unui incendiu, despre care contele Mariolles consemna in anul 1809, urmatoarele: "edificiu elegant si modern, cu decoratii grandioase, plasat intr-o pozitie fermecatoare. Interioarele erau vaste, impunatoare, intr-un stil usor oeiental si aranjamentul mobilierului magnific".   Putini stiu ca in preajma acestei cladiri , in prima jumatate a secolului al XIX-lea, a fost construit un strand, in urma   realizarii uneia dintre alimentarile cu apa ale orasului de catre  Carol Mihalic de Hodocin, transilvanean stabilit in  Iasi, cunoscut chimist, geolog si inginer de mine .Arhitectul noului palat, cladire promisa iesenilor de Carol I, a fost  I.D Berindei, la moda in Bucuresti, realizatorul Palatului Cantacuzinilor, astazi Muzeul Muzicii, Casei Asan, astazi Casa Oamenilor de Stiinta, Hipodromului din Bucuresti. Initial cladirea a fost ridicata ca Palat Administrativ si al Justitiei, devenit Palatul Culturii in anul 1954. Palatul este construit in stil gotic flamboyant si are 299 de camere, 40 dintre ele fiind destinate ca locuinte pentru functionari ( insusi presedintele tribunalului locuia in palat). In fata palatului se afla statuia lui Stefen cel Mare realizata in Suedia la Upsala de catre sculptorul Emamanuel Fremiet, cel care a realizat-o si pe aceea a lui Carol X al Suediei si care le-a incurcat, ele fiind trimise invers catre Iasi si respectiv Stockolm. De o parte si de alta a statuii, sunt doua tunuri daruite de Carol I, ele fiind din timpul Razboiului de Independenta din anul 1877. In preajma palatului , se afla Biserica Sfantul Andrei ridicata in anul 1794, pe locul numit Fantana Domneasca, prin contributia breslelor carciumarilor si pescarilor. Aici se afla din anul 1886 icoana facatoare de minuni a Sfantului Mina. In spatele palatului, a fost ridicat cartierul Palas, proiect premiat la Targul International  de Retail si Real Estate MAPIC, de la Cannes, din anul 2007. Ansamblul Palas este conceptia lui Iulius Group di Iasi si a introdus pe piata romaneasca de "mixed-ude developments".  "lifestyle center".
Va doresc vizita placut si sa nu uitati ca Iasul ramane cel mai reprezentativ centru cultural al acestei tari.
Pe curand,
Earnest

Un comentariu:

clemansa spunea...

Sa mai intarziati nitel vizita la Iasi pana ce se rezolva strazile sapate!