miercuri, 5 septembrie 2012

ROMANCE CELEBRE (IV). ELENA CONSTANTINESCU (1926-2005)


 In cartea "Români cu origini din România” a inginerului Mihai Rogai, stabilit în Germania, apărută la Editura Sigma,  se face referiri si la Elena Constantinescu sau Helen OBrien, femeia frumoasă care a fost implicată în scandaluri celebre de spionaj şi politice în Anglia, în anii ’60-’70. Insasi eroina si-a scris viata in limba romana, in cartea "Regina noptii", aparuta la Editura Vremea, in anul 1996.
   Elena s-a nascut in Romania si era nepoata fostului ministru de finante Mircea Cancicov, fiica unui mare proprietar de imobile din Bucuresti si a unei ducese rusoaice, de origine germana.
Adolescenta i-a stat sub semnul războiului, iar familia ei s-a refugiat, dintr-un Bucureşti groaznic bombardat de americani, la ţară. În casa părinţilor, a prins şi eliberarea ţării de către ruşi si pentru ca nu avea origine sanatoasa, pentru ca se casatorise cu un ofiţer al Royal Air Forces, Kenneth Archera, a trebuit sa emigreze la Londra, dupa moartea acestuia. Vorbind câteva limbi străine, având un corp de balerină şi un căpşor de matematician, reuşeşte să-şi facă loc în viaţă, la început ca vânzătoare de ţigări, apoi ca animatoare şi, în final, ca dansatoare într-un local din cartierul londonez Soho. Fascinata de localurile bucureştene interberlice, visul ei a fost să ajungă şi ea proprietara unui astfel de local.
La Londra se casatoreste cu Jimmy OBrien si impreuna reusesc sa-si deschida propriul bar, de Sfantul Valentin, in anul 1956. În curând, localul, numit  Eves Club, a devenit renumit în toată Londra, nu numai pentru spectacolele tip Folies Bergère, scena modernă din sticlă, calitatea serviciilor şi discreţie, cât, mai ales, pentru frumuseţea animatoarelor. Helen însăşi le selecţiona cu atenţie.
  In aceasta perioada, securitatea romaneasca a incercat sa o racoleze, contra emigrarii parintilor ei in Anglia. I-a refuzat pe romani, in schimb a acceptat oferta englezilor, devenid spioana in cadrul MI 5 şi MI 6. Localul Eves Club era frecventat de celebritatile epocii, cand veneau la Londra, ca Judy Garland, Frank Sinatra, Shirley Bassey, Barbara Cartland, Jack Hawkins, Errol Flynn sau Aristotel Onasis. De aceea, veneau aici si oameni politici din rasarit, prilej favorabil, pentru spionaj ( client al barului a fost si Nicu Ceausescu).Cotidianul londonez Daily Mail a facut publica o lista cu membrii de la Clubul Evei: 9 maharadjahi, 2 sultani, 12 ambasadori, 30 de atasati de ambasada, 70 de britanici cu titluri nobiliare, multi parlamentari sau alti inalti demnitari. Insa, timp de 39 de ani, cat timp a functionat acest local, acesta a fost si cauza multor scandaluri, cum ar fi:“afacerea Profumo (a constituit subiect pentru filmul  , „Scandal”,  cu actorii: John Hurt, Joanne Whalley, Bridget Fonda, Ian McKellen, şi Leslie Phillips , realizat în 1989), cazul episcopului „păcătos” Southwell, care-i trăgea clopotele unei animatoare de-a Helenei, animatoare cu care s-a şi căsătorit în final, scandalul Oz s.a. Dupa terminarea razboiului rece, Helen a observat ca localul ei nu mai constituie atractie, si-a vandut afacerea si s-a retras cu sotul ei si cu cele 2 fete, Marina si Ileana, in sudul Frantei, la vila lor, in apropiere de Valbonne, unde a murit in septembrie 2005. Funerariile şi slujba de înmormântare au avut loc la 22 septembrie 2005, la mica biserică românească ortodoxă din orasul Valbonne.
 Cu siguranta, veti  afla mai multe citind cartea "Regina noptii".
Pe curand,
Earnest                                                       '


Niciun comentariu: