luni, 8 octombrie 2012

NESTEMATELE SI LEGENDELE LOR ( IV). RUBINUL NESTEMATA ZODIEI "BALANTA"


Pantofii decoraţi cu 4.600 de rubine, creati de designerul Ronald Winston pentru Judy Garland,
in rolul lui Dorothy din "Vrăjitorul din Oz"



   Rubinul, piatra iubirii, este un corindon, oxid de aluminiu, de culoare rosie ( in limba latina rubens, ruber inseamna rosu), este piatra zodiei  "Balanta", piatra Soarelui ( in mitologia vedica), patronata de Mercur, careia ii corespunde cifra 7, ziua de marti si are duritatea 9. Fiind un corindon, este o piatra rosie si se deosebeste de celelalte surate ( spinelii si granatele), prin duritate si prin faptul ca este de mici dimensiuni. Este numita "darul Orientului", tarile  bogate in rubine sunt: India, Sri Lanka, Birmania, Tailanda. De aici, in Antichitate, au fost comercializate in Mesopotamia, Fenicia, Egipt, Grecia si Roma.
    Mitul vedic spune ca rubinul s-a nascut in raul Ravanaganga, din picaturile de sange cazute din rana provocata  zeului Soare, Assura, de catre  imparatul din Lanka (Ceylon, astazi Sri Lanka), dusman al zeilor. Ele sunt numite in "Vede", "raze de foc". La indieni, rubinele erau consacrate zeitei Kali, sotia zeului Shiva,careia ii era ridicat un templu in Calcutta, capitala Bengalului, unde credinciosii depuneau ofrande de rubine. Toate popoarele  Extremului Orient, in semn de suprema pretuire, puneau  pe fruntea zeilor, al treilea ochi din rubine. Au cantat rubinele in imnuri rituale si in poeme.
   In  "Vechiul Testament" , rubinele fac parte din cele 12 pietre din pieptarul Marelui Preot.
   La romani, rubinele erau sub patronajul Zeitei Venus si au fost consacrate ca pietre ale iubirii, rol pe care l-au jucat apoi in Evul Mediu si in prezent. Erau recomandate de medicii romani pentru fortificarea inimii si pentru cresterea vigorii barbatilor, iar medicii medievali le recomandau pentru combaterea boliler contagioase, mintale, ale gatului si ochilor. Mayasii si aztecii considerau rubinul ca piatra a creatiei, avand forta magica. Astazi, se considera ca rubinele detoxifică corpul, sângele şi limfa, reduce febra, tratează bolile infecţioase şi îmbunătăţeşte circulaţia sanguină, este foarte benefic pentru inimă şi sistemul circulator si stimulează suprarenalele, rinichii, organele reproducătoare şi splina.
   Din rubinele celebre amintim pe acel al Coroanei Imperiale de Stat a Reginei Elisabeta II, care a fost primit in secolul al XIV-lea de Eduard de Wales, numit Printul Negru din cauza armurii sale sumbre, de la regele Castiliei, Pedro cel Crud. Acest rubin a purtat noroc in lupte lui Eduard si Henric V, dar i-a adus ghinion lui  Richard III si lui Carol I Stuart.
   Marile iubiri sunt legate de rubine. Astfel, Regele Marii Britanii si a Irlandei de Nord, Eduard VIII, renunta la tron pentru a se casatori cu americana  Wallis Simpson, careia ii dariueste un inel cu rubin cabuson, inconjurat de diamante si o bratara cu rubine si diamante.O bratara cu rubine si diamante daruieste in ziua nuntii, Printul de Monaco, Rainier III, frumoasei sale sotii, actrita americana Grace Kelly. Un inel cu rubin cabuson, inconjurat de 12 diamante a primit ca dar nuptial si Jacqueline Kennedy de la Aristoteles Onnasis. Printre darurile, care simbolizeaza dragostea, se afla si un kitsch. Este scaunul de WC ornat cu rubine ( ca sa nu raneasca posteriorul, acestea au fost infundate in plastic!), daruit de actorul Ben Affleck, logodnicei sale, Jennifer Lopez.
  Cea mai scumpa bijuterie cu rubine, licitata la New York si vanduta cu suma de 466.7000 de dolari, este colierul care a apartinut Evitei Peron, sotia Presedintelui Juan Peron al Argentinei. Este creatia Casei Van Cleef si Arpels si cuprinde 24 de rubine de Birmania, slefuite in caboson, dintre care 7 sunt deosebit de mari. Aceste sunt inconjurate de petale sclipitoare ale unor flori alcatuite din briliante.
   Domnilor soti, logodnici sau amanti cu bani, care iubiti cu inflacarare o doamna "Balanta", dati fuga la bijutier si cumparati-i o bijuterie, care sa aiba o piatra de rubin. Va va statornici iubirea!
Pe curand,
Earnest














Niciun comentariu: