sâmbătă, 27 octombrie 2012

STIATI CA...(IV) DESPRE AUR

1. ..simbolul aurului Au. ( de la latinescul Aurum) universal recunoscut in toate limbile își are originea in numele zeitei Aurora, zeița diminețelor însorite?
2. ...cea mai mare statuie de aur masiv a fost realizată în Mesopotamia, în vremea lui Nabucodonosor și avea diametrul de 3 m., înălțimea de 30 m. și  greutatea de 3000 t. ,ceea ce reprezintă de 3 ori producția mondială anuală din prezent?
3. ... cea mai mare suma in aur (10.000 galbeni) a fost plătită pentru sănătate în anul 500 i.e.n. de către generalul sirian Neaman profetului de Samari, pentru a fi vindecat de lepră?
4. ... dintr-o uncie de aur (31,1 g.), prin trefilare se poate obține o sârmă subțire de o lungime incredibilă de 80 de km. și prin laminare se poate obține o folie subțire cu suprafața de 1metru pătrat?
5. ... aurul se combină în bijuterii cu alte metale, și anume Ag., Cu,. Zn., Ni.?
6. ...limita minimă de aur diferă de la o țară la alta? De exemplu, în Italia și Franta, legea prevede că se consideră aur până la limita minimă de 18 karate ( 75% Au și restul  de 25% celelalte 2 metale), pe când în Anglia se acceptă ca aur si aliajul de 9 karate?.
7. ... cel mai mic lingou de aur este placuta de o patrime de uncie ( aproximativ 8 g.) destinata micilor investitori si cel mai mare lingou de aur este cel traditional de 400 de uncii ( cca. 12,5 kg), el constituind forma principala sub care se fac tranzactiile comerciale pe piata internationala (G.D.B), el valorand 200.000 de dolari?
8. ...cea mai scumpă monedă din aur s-a vândut în anul 1973 cu suma de 65.000 de dolari și era un dinar roman, datând din anul 218 î.e.n.?
9. ...cea mai cumparătă și folosită monedă de aur este Krugerrand-ul din Republica Sud-Africană ( cântărește 1 uncie și are 24 de karate) și reprezintă mai mult de două treimi din cantitatea totală de monedă de pe piața mondială?
10. ...că în secolul al XV-lea, conform estimarilor, în Europa se producea  doar 75 kg. de  aur și această producție era concentrată în cea mai mare parte în Transilvania?
11. ...la Rosia Montana exista cea mai mare rezerva de aur din Europa si ca in aceasta vara a fost descoperita o lespedea, perfect şlefuită, care  avea o lungime de 12 metri, o lăţime de 6 metri şi o înălţime de 3 metri, cântărind cu aproximaţie 1700 de tone, cu 100 de tone mai mult decât a fost estimată “piatra femeii insarcinate” de  la Baalbek, din care aur reprezenta cca. 900 de tone, de aproape trei sute de ori mai mult decât s-ar fi putut obţine prin reciclarea integrală timp de 20 de ani, a haldelor de steril depozitat de milenii la Roşia Montană în urma exploatărilor aurifere si care a luat, in iulie, calea pribegiei?
12. ... tezaurul SUA este estimat la 8.000 t. de aur?
13. ... cea mai mare producatoare de aur din lume este Republica Sud-Africana, urmata de SUA si Rusia?
14. ... prima monedă de aur a fost bătută în Lydia de regele Cressus  (560- 546 i.e.n.) și că cea mai căutată monedă pe piața numismatica a zilelor noastre este cosonul de aur dacic, datând din secolul I î.e.n.?
15. ... Traian a luat  din Dacia, în anul 106 , dupa sinuciderea lui Decebal, 1650 t.  de aur?
Pe curând,
 Earnest

Niciun comentariu: