La 1855, Alecu Russo, spunea: „Ionica Tautu e Romania reînviata, mascata de toate patimile patriotice si giucand tot acelasi rol prin condei si staruinti in politica, care il giuca Vladimirescu ca pusca plãieseasca". Ionică Tăutu descendent direct al logofatului Tautu (logofat in vremea lui Bogdan cel Orb), fiul lui Gheorghe Tautu, vornic de poarta si al Ilenei, nascuta Ilschi, s-a nascut in anul 1798 la Cerchejeni, Botoșani si a murit la Constantinopol in anul 1830. Documentele spun ca este inmormantat la Bacau, in cimitirul Bisericii "Sfantul Ion", de pe strada Razboieni. Nu stim, cum de au ajuns osemintele comisului la Bacau si de ce a fost ingropat aici, ce legatura exista intre el si Bacau.
Ionica Tautu este una dintre personaltatile culturale si politice ale romanilor, care a jucat un rol important in modernizarea institutionala si in lupta de independenta a romanilor, despre care, manualele de istorie abia amintesc si despre care, putini romani stiu cate ceva. A fost vorbitor de limba franceza, greaca si turca, inginer hotarnic, poet, prozator, traducator, un precursor al pasoptismului, creatorul stiintei politice moderne romanesti, intemeietorul primei Loje masonice romane, la Iasi, sub numele de "Moldova". A fost purtător de cuvânt al boierlor mijlocii și mici, creatorul proiectului primei constituții românești, numită a "cărvunarilor", in anul 1822, pe care nu a putut sa o impuna spre recunoastere marii boierimi. In vestita sa „Strigare norodului pribegiti si catra Mitropolitul” si in „Scrisoare-pamflet împotriva marilor boieri moldoveni refugiati la Cernauti” demonstra ca inchinarea catre Poarta s-a fãcut cu titlu de protectie iar nu de supunere neconditionata, cerand respectarea vechilor capitulatii. Considera cauza relelor în dezunirea romanilor. Ca trimis al Moldovei la Constantimopol, a reusit sa obtina recunoasterea autonomiei legislative si administrativa a celor 2 tari romane, inscrisa in tratatul se la Adrianopol, tocmai facand apel la vechile capitulatii, dar nu a reusit sa convinga Puterile, ca el este cel mai bun candidat pentru a fi domnitor in Moldova. Probabil, daca nu de imbolnavea de tuberculoza, ar fi reusit sa ajunga domnitor si ar fi reusit ca sa puna in aplicare Constitutia sa, care era mai buna decat Regulamentele Organice.
Ionica Tautu ramane deschizator in diplomatia romaneasca, in obtinerea unor drepturi cu pana, nu cu sabia, ceea ce vor reusi sa infaptuiasca romanii pentru recunoasterea dublei alegeri a lui Cuza, dupa 24 ianuarie 1859.
Pe curand,
Earnest
2 comentarii:
Daca Ionica Tautu a deschis drumurile diplomatiei...cu acelasi condei in mana...actualii diriguitori inchid drumurile."Cauza relelor sta tocmai în dezunirea pamântenilor care nu vor si nu stiu sa îsi apere drepturile caci dinspre partea ei..... " Modelul nu conteza decat in Wikipedia.
Poet, prozator, traducator si iluminist, un precursor al pasoptismului. Importante sunt si scrisorile sale. Este creatorul stiintei politice moderne romanesti. A infiintat prima Loja masonica romana, la Iasi, sub numele de "Moldova".Asta cu masonii...imi place.....avem inaintasi de soi.. homo hominis masonicus a fost mai intai roman!
Trimiteți un comentariu