joi, 27 iunie 2013

AU TRECUT 55 DE ANI...


Românii iși iau rămas bun de la soldații sovietici, mai 1958
 Anul 1958 în România
   Trupele sovietice au părăsit România.  Unii români, plini de speranță, priveau spre cer, așteptându-i pe americani. Au venit cu întârziere, ce-i drept, ca să ne ia ce mai este de luat și ca să ne lase un președinte.
    A fost dat afară din Universitatea București Constantin Noica și au fost arestați Vasile Voiculescu, Arsene Papacioc, Dumitru Stăniloaie.
     Au fost îndepărtați staliniștii Iosif Chișineovschi și Mihail Roller, care s-a sinucis, după ce a ucis istoria românilor, pe care alții ca Patatievici ( fără să fie istorici) o ucid din nou, acum în libertate și democrație.
     Cu toată sârguința Securității, mai exista rezistență anticomunistă, care a continuat până în anul 1962, când a fost a fost prins în Munții Banatului și împușcat ultimul erou, țăranul Ion Banda.
     A început efortul de industrializare a României, iar România nu avea bani. În această situație, Gheorghe Gheorghiu Dej l-a întrebat pe Nikita Hrușciov: " Ce ne facem?", iar acesta a răspuns: "Vindeți evreii". Așa a început plecarea evreilor din România, după ce își plăteau valoarea studiilor, luând cu ei doar o parte din bunurile lor.
     Pădurile din Hațeg erau repopulate cu zimbri aduși din Polonia și în cinstea primei perechi de zimbri se tipărea o emisiune filatelică.
    A apărut televiziunea română și câteva filme noi, comedii: " Din vecini" al lui Geo Saizescu și "Alo, ați găsit numărul ?" cu actori tineri și frumoși: Iurie Darie, Ștefan Tăpălagă, Rodica Tăpălagă, Stela Popescu.
    A avut  loc la București primul Festival Internațional "George Enescu", unde au cântat, în dublu concert pentru vioară de Bach, Yehudi Menuhin și David Oistoch. Tot atunci s-a jucat pentru prima oară în România opera enesciană " Oedip Rege",  David Ohanesian interpretându-l pe Oedip.
     Iolanda Balaș a câștigat primul ei titlu de campionă europeană la săritura în înălțime, iar Petrolul Ploiești condus de Pahonțu câștigă Campionatul Național de Fotbal.
Anul 1958 în lume
    S-a înființat Piața Comună, care va deveni Uniunea Europeană.
    În Franța a câștigat alegerile prezidențiale Charles de Gaulle, fiind primul președinte al Republicii V.
    Nikita Hrusciov îl determină pe Nikolai Bulgamin să demisioneze, el devenind astfel și prim-ministru.
    Mao Tze Dum a declanșat Marele Salt Înainte, începând în China marea industrializare.
    S-a constituit Republica Arabă Unită, unde a fost ales președinte Gamel Abder Nasser
    Au început primele războaie de eliberare de sub ocupația colonială în țările africane: Ciad, Gabon, Republica Centrafricană.
    În Cuba, Fidel Castro a asediat Havana, înlăturându-l pe dictatorul Fulgencio Batista. Mai târziu, s-a dovedit că și el este un altfel de  dictator.
    Faisal II, tânărul rege al Irakului, a fost ucis într-un atentat. Printre complotiști se afla și  Saddam Hussein.
    Papa Pius XII, după un pontificat de aproape 20 de ani, a fost chemat de Dumnezeu, urmându-i Ioan XXIII.
    Imre Nagy, conducătorul revoluției ungare din anul 1956, a fost judecat și condamnat la moarte. Unii istorici spun că a făcut parte din grupul celor 7 care au executat familia Romanovilor. Probabil, între timp, s-a săturat de sovietici, după cum se săturaseră și comuniștii noștri.
     În SUA se înființa NASA și se lansa seria de sateliți Explorer, la concurență cu URSS, care continua seria Sputnik.
     S-a prăbușit deasupra Munchenului avionul care transporta echipa Manchester United, care se calificase in semifinala Campionatului European de Fotbal. Au murit capitanul echipei si 7 jucatori.
    Se dansa în lume în ritm de cha-cha, dar a apărut rockul și un rege: Elvis Presley. Apare și un rege al fotbalului Pele, odată cu devenirea Braziliei campioană mondială la fotbal.
    S-a descoperit laserul. A fost bine sau a fost rău ?
    În Alaska a avut loc un cutremur de 8 grade pe scara Richter.
    Boris Pasternak scria "Doctor Jivago" și era silit de autoritățilr sovietice să renunțe la Premiul Nobel.
   Dmitri Șoștakovici se lansa la Paris cu două concerte ca solist și compozitor.
Iar anul 1958 se descria pe sine în filmul "Vertigo" al lui Alfred Hitchock, avându-i în rolurile principale pe James Stewart și Kim Novak.
Pe curând,
Earnest


3 comentarii:

clemansa spunea...

Declin dupa declin, cu mici zvacniri de reusita, iata ca-s de-acuma ani mai bine de juma' de secol de taraiala. M-am nascut odata cu unele evenimente si soarta a fost sa vad cu ochii mei cum se naruie multe, din inconstenta unora de-si zic sefi!

clemansa spunea...


Prima centrală nucleară care a produs energie electrică pentru uz comercial a fost inaugurată în oraşul Obninsk din Rusia, la data de 27 iunie 1954?.

Livia spunea...

Tot in anul 1958 a murit doctor Petru Groza, caruia i s-au organizat funerarii fastuoase. I-a urmat Maurer la conducerea Prezidiului Marii Adunari Nationale.