luni, 31 martie 2014

MONUMENTE UITATE (IX). BISERICA "POGORAREA DUHULUI SFÂNT " DIN FILDU DE SUS, JUDETUL SALAJ

Biserica din lemn din Fildu de Sus, 1727

   Din cele 1200 de biserici din lemn din țara noastră, 92 se află în județul Sălaj ( cu o biserica mai mult decat in judetul Maramures), iar dintre acestea, 68 de biserici sunt pe lista monumentelor. În septembrie 2013, Consiliul județean Sălaj a lansat proiectul european "Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord- județul Sălaj", prin care sunt puse în valoare 7 biserici din lemn din județ, construindu-se căi de acces modernizate, alei pietonale, parcări, grupuri sanitate, 3 puncte de informare, 5 ascensoare pentru persoane cu mobilitate redusă. Printre acestea, se află și Biserica "Pogorarea Duhului Sfânt" din Fildu de Sus, care din septembrie 2014 ( când se va finaliza proiectul) va ieși din galeria monumentelor uitate.
  Localitatea Fildu de Sus (atestata documentar in anul 1415) face parte din comuna Fildu de Jos, una dintre cele mai frumoase asezari salajene, situata in partea de sud a judetului, la contactul Depresiunii Almasului cu Muntii Mesesului, pe raul Almas. In Evul Mediu, a facut parte din Voievodatul de Calata, iar in anul 1666 a fost inclusa in domeniul Gilaului, facand parte din domeniul voievodului Pui Petru.
Biserica din lemn din Fildu de Sus, detaliu
  Biserica a fost ridicata in anul 1727 de mesterii Freant Nicoaria din Avrij si Gligorie a Petrei Brudului din Chendrea, care se facusera cunoscuti prin construirea bisericii din Banu. Biserica a fost largita la mijlocul secolului al XIX-lea, cand a fost, de asemenea,  pictata. Aceasta  este considerata cea mai frumoasa si impunatoare biserica din lemn din Salaj, datorata zveltetii, inaltimii, decorului, picturii si incadrarii in peisaj. Este construita din stejar, pe fundatie de piatra, are planul dreptunghiular, impartita in: pronaos sau tinda ("biserica femeilor"),  deasupra caruia se afla turnul foarte ascutit ce masoara 40 m., cu foisor in console si 4 turnulete ( aceasta inseamna ca biserica si localitatea aveau drept de judecata), naos ("biserica barbatilor"), altar si pridvor sustinut de stalpi sculptati, prin crestaturi. Imbinarea barnelor este realizata in coada de randunica, folosindu-se cuie din lemn de tisa. Motivele sculpturale sunt rozetele cu ochiuri, braul torsionat sau din linii frante, sarpele cu cap si coada de floare, cap de cal. Acoperisul cu ape repezi este din sindrila.
   Pictura, al carei autor este necunoscut, este foarte bine conservata si este realizata in stil popular, predominand cromatica rosu-purpuriu. Scenele din viata lui Iisus, insotite de texte explicative in limbile romana si latina, sunt incadrate intr-un decor floral, cu ghirlande de struguri, frunze de stejar. Laleaua este reprezentata pe catapeteasma.
Pictura din Biserica din lemn din Fildu de Sus, 1856
   Începand din anul 2011, Direcția județeană de Cultură Sălaj a început demersurile pentru clasificarea acestei biserici în patrimoniul UNESCO. Drumul anevoios până la această biserică, amplasată pe coama unui deal din Fildu de Sus, ar fi un impediment, dar proiectul județean, amintit mai sus, ar rezolva  accesul la această capodoperă de arhitectură țărănească și ar favoriza cuprinderea acestui monument, alături de celelalte 6, în patrimoniul cultural mondial.
Pe curând,
Earnest

Niciun comentariu: