joi, 31 iulie 2014

DIALOG

Vecinul meu, cel care are mereu ceva de comentat, m-a întâmpinat în această dimineaţă, cu următoarea replică:
- Măi, Earnest, de la Revoluţie încoace, ţara asta a avut un Preşedinte hidrotehnist, un Preşedinte geolog şi unul marinar. Se pare că a câştigat marinarul, având în vedere faptul că sudul este sub ape. Dar marinarul nu a ieşit în larg.
-Îţi arde de glumă, vecine, acum când oamenii sunt atât de nenorociţi, i-am replicat eu, cu reproş.
- Nu glumesc deloc. Poate ultimul nu a avut pricepere sau interes, dar ceilalţi puteau să oblige guvernele să facă investiţii în îndiguiri, în regularizarea apelor, în împăduriri. Nu-i mai plânge pe oameni, pentru că au tăcut când au văzut că sub nasul lor dispar pădurile-poate unii dintre ei sunt şi cei care au prăduit ţara-  pentru că nu-şi fac rigole sau nu şi le curăţă, pentru că aruncă gunoaiele în râuri şi pâraie. Unde sunt apele limpezi ale apelor noastre?. Mizeria începe încă de la izvoare. Natura se răzbună, Earnest, se răzbună şi nu ne învăţăm minte!. 
- Noi, românaşii, îi zic eu filosofic, moştenim cu siguranţă de la romani, principiul de viaţă horeţian "Carpe diem", pentru că trăim astăzi fără să ne gândim la ziua de mâine. Vindem totul astăzi, ca să avem astăzi banii pe care îi cheltuim aiurea tot astăzi!. Nu credem că mâine se poate repeta catastrofa de astăzi. Nu ai auzit ce a spus un specialist ieri? O astfel de catastrofă a mai avut loc în judeţul Vâlcea acum 150 de ani!. Îi ajută cu ceva pe oameni această statistică?. Din contra, le întăreşte convingerea că doar urmaşii urmaşilor lor se vor mai confrunta cu o astfel de situaţie. Şi atunci, de ce atâta grabă?.
- Îţi spun eu, Earnest, dacă nu se iau măsuri, rămânem fără păduri, munţii şi dealurile se prăvălesc asupra noastră, iar noi ne vom trăi clipa în mizerie şi sărăcie.
- Nu înainte de a asculta manele în zilele de sărbătoare, de a ne distra deşanţat prin cluburi în noaptea de Înviere, de a mânca mici şi de a bea bere pe plajă, pe la marginea pădurilor, prin parcuri, lăsând în urma noastră gunoaie, nu înainte de a sfida şi demola valorile lăsate de străbunii noştri. Sunt foarte dezgustat, vecine!
- Ia-ţi o barcă pneumatică, Earnest!
Pe curând,
Earnest

Niciun comentariu: