Floare de tei |
Pe vremea studenţiei mele, România avea industrie, iar unele oraşe erau poluate industrial ( acum sunt poluate fonic). De exemplu, în Bacău, în nopţile calde, nu puteai să dormi cu ferestrele deschise, pentru că îţi pătrundeau în casă diferite mirosuri de la CIC, de la ferma de porci din Bălcescu sau de la Agricola . Pe când în Iaşi, un oraş puternic indistrializat, parfumurile de pe fiecare colină te imbiau la somn sau la o plimbare nocturnă, dacă nu îţi era frică de "haiducii" vremii din Ţicău sau Bularga. Oricum, dacă aveai noroc, te salvau miliţienii care patrulau călare pe străzile lăturalnice, înguste sau în pantă ale Iaşului, amintindu-ţi de alte epoci...
Astfel, primavară debuta cu un miros suav, fin de toporaşi, venind dinspre toate colinele, dar mult mai persistent în Copou, urmat de mirosul de liliac dinspre Sărărie, apoi de cel de salcâm dinspre Nicolina. Dinspre Lascar Catargiu venea mirosul de bujori albi şi roz, iar în sesiune te ameţea mirosul teiului , învăluindu-te dinspre toate colinele. Nu aveai nicio scăpare, dacă erai alergic! Atunci, erai cel mai trist om, pentru că oscilai în a învăţa pentru examen şi între a te plimba pe Copou. Dacă erai deştept, le făceai pe amândouă.La sfârşitul sesiunii, mirosul de trandafiri şi de crini îţi făcea vânt să pleci în vacanţă. Toamna, când te întorceai, Iaşul te întâmpina cu mirosul puternic de noah, fragă, tămâioasă sau grasă de Cotnari adus de vântul liniştit de toamna dinspre Sărărie, Ţicău , Nicolina, Cetăţuia. În octombrie, pâna toamna târziu, dominant era mirosul de crizanteme şi dumitriţe şi trebuia neapărat să mergi la expoziţia de crizanteme din Grădina Botanică. Să nu credeţi că iarna, dispăreau mirosurile! Din cârciuma din Târgul Cucului venea un miros de ţuică fiartă cu cuişoare, iar din acelea de la Podul de Piatră sau de la Podul de Fier ori din Canta, te învăluia mirosul de vin fiert cu scorţişoară.
Acesta era parfumul real, nu cel metaforic, al străzilor Iaşului studenţiei mele!
Pe curând,
Earnest
Un comentariu:
M-am intrebat intotdeauna, eu, care veneam din Buhusi- orasul magnoliilor, de ce in Iasul studentiei mele nu erau mganolii? Acum sunt magnolii? Din cate am aflat, nici tei nu prea mai sunt, caci Nichita a vrut palmieri.Multi "originali" mai sunt alesii natiunii!
Trimiteți un comentariu