vineri, 29 iulie 2016

EARNEST VĂ RECOMANDĂ O CARTE (XVII). KYONG-sook SHIN, VOI FI ACOLO

"Trăiți. Până în clipa în care ajungeți la ultima suflare pe lumea asta, iubiți, luptați, revoltați-vă, intristați-vă și trăiți. " 
 Kyong-sook Shin, "Voi fi acolo"- profesorul Yun)

Kyong-sook Shin ( a fost născută la 12 ianuarie 1963 , în Coreea de Sud, în satul Jeongeup) este cea mai cunoscută scriitoare sud-coreană, premiată pentru opera sa cu 12 distincții, dintre care 3 în afara granițelor coreene: Prix ​​de l'Inaperu ( Franța, 2009), Premiul literar Asiatic Man (2012)Premiul Hoam (2013).  În anul 2015, scriitoarea a fost acuzată de plagiat. A copiat în povestioare sa "Legenda" (1996), fragmente din " Wooguk, banchet după cules" 1983) al scriitorului japonez Yukio Mishina. Scriitoarea și-a cerut scuze public și volumul care cuprindea această povestire a fost retras din biblioteci și librării.
Romanul "Voi fi acolo" ( titlul original  " Telefonul sună pentru mine") a fost scris în anul 2010 și a fost tradus în limba română de Denisa Comănescu, fiind publicat în anul 2015 de Editura Humanitas, colecția Raftul Denisei. Romanul surprinde viața studențească a anilor 80 ai secolului trecut din Corea de Sud, a unei epoci frământată de căutări ideologice, în care "cuvintele își pierduseră valoarea, fiind pline de ură și malnutriție". Este un roman al iubirilor neîmplinite, pentru că erau imposibile, a crezului că misiunea tinerilor artiști este aceea, ca prin artă, să fie fiecare un  Sfânt Cristofor,  adică să fie  "lumea întreagă dar și făuritorul ei". Personajele principale sunt uniți în jurul mentorului lor, profesorul Yun și au în comun, printre altele, admirația pentru poeta americană Emily Dickinson și religia creștină. Scriitoarea, în postfață, în "Cuvântul autoarei" ne asigură ca a dorit ca romanul  : " să fie privit mai degrabă ca o carte cu o notă optimistă, și nu ca una încărcată de pesimism" . Acum, fiecare dintre dumneavoastră, după citirea romanului, va simți nota optimistă sau pesimistă a romanului, după firea proprie. 
"... cât de mult mi-aș dori să pot păstra timpul într-o sticlă și să-l scot de acolo doar când am nevoie." (Kyong-sook Shin, "Voi fi acolo"- Dan)

Pe curând,
Earnest

Niciun comentariu: