joi, 29 decembrie 2016

EARNEST VĂ RECOMANDĂ O CARTE (XXII). LUCIAN DAN TEODOROVICI, ATUNCI I-AM ARS DOUĂ PALME

Lucian Dan Teodorovici (n. la 17 iunie 1975, la Rădăuți)
 
"Am citit undeva că degeaba râzi; n-are nici un efect benefic asupra organismului, dacă râsul tău e unul fad, chinuit, fără hohote".
( Lucian Dan Teodorovici,  "Bagatelă").

  Vă recomand, din nou, proză scurtă, pentru că suntem în perioada sărbătorilor de iarnă și ne-ar prinde bine să citim câte o tabletă literară, între două mese sățioase și o plimbare, pentru a mai arde din calorii.
Lucian Dan Teodorovici este scriitor, scenarist și editor, foarte activ în cercurile literare ieșene. (actualmente este consilier -editor la Editura Polirom și coordonator al colecției Ego. Proză a aceleași edituri ). S-a făcut cunoscut în țară în anii 2005-2008, ca membru al echipei de scenariști ai sitcom-ului de televiziune, "Animal Planet Show", difuzat în 7 sezoane de Antena 1, iar ca dramaturg cu piesa de teatru "Inorogul, vasiliscul, elefantul roz și elefantul galben" jucată pe scenele teatrelor bucureștene și ieșene, piesă premiată în anul 2000 de Ministerul Culturii. Romanele și povestirile sale au fost traduse și publicate în Italia, Spania, Franța, Germania, Ungaria, Macedonia, Croația, Bulgaria, Turcia și SUA. În anul 2014, a participat la cea de-a 11-a ediţie a Festivalului New Literature from Europe , un prestigios eveniment organizat anual de centrele europene la New York, unde a prezentat romanul „Matei Brunul”,  o poveste despre sistemul închisorilor comuniste din România. 
 Volumul de povestiri " Atunci i-am ars două palme" cuprinde povestiri grupate în trei părți: Gândacii, Să ne ierte Pistruiatul, Fursecuri, după perioada în care se petrece acțiunea povestirilor.  Aceste "tablete literare " surprind secvențe, întâmplări comice sau tragice din perioada de dinainte de decembrie 1989, din zilele revoluției decembriste și din perioada postdecembristă. Sunt scrise  simplu, fără a folosi mijloace literare, uneori insistându-se asupra unor detalii, alteori ignorându-le, cu umor negru, cu ironie amară, îndemnându-ne indirect la reflecție și meditație. Te întrebi, citindu-le, cum pot fi transmise mesaje  profunde, printr-un text literar simplu ?
Lectură plăcută!
 Citorii mei onești și fideli, vă doresc un An Nou cu realizări materiale și spirituale, sănătate, pace și voie bună!
Pe curând,
Earnest

Niciun comentariu: