duminică, 4 decembrie 2016

DESPRE SUPERSTIȚII (X). ELEMENTELE PRIMORDIALE

   Elementele Primordiale stau la baza întregului Univers, atât simbolic cât și în realitate. Despre rolul acestora, ne relatează religiile și filosofii ( primul filosof care a scris despre ele a fost Empedocle). În astrologie, fiecărui Element Primordial îi corespunde o zodie, iar în magia albă a practicilor Wicca se folosesc Elementele Primordială cărora li se asociază unele însușiri sau nevoi/dorințe umane ( de exemplu, Focul se asociază cu creativitatea, Pământul cu belșugul, Aerul cu dezvoltarea intelectuală, Apa cu afectivitatea, Aerul cu comunicarea).
AERUL
Aerului îi corespund zodiile: Gemeni, Balanță, Vărsător. În practicile Wicca, Aerul insuflă energie vrăjitorului. După cum prin Aer se transmit boli, tot așa, prin Aer se pot transmite energii pozitive sau negative. Se spune că atunci când simți un curent prin casă, când ușile și ferestrele sunt închise, e bine să spui: "Dacă ai venit în numele Sfintei Treimi, ești binevenit, altfel îți poruncesc să ieși imediat din casa mea!"
APA
Apei îi corespund zodiile: Pești , Rac, Scorpion. Nu voi vorbi de rolul purificator al Apei, pentru că este vorba de religie, nu de superstiție, iar religia nu este superstițe! 
Se spune că poți scăpa de spurcăciunile aruncate în curte sau puse pe sub preșul de la ușă, pentru a-ți face rău, dacă le arzi și cenușa o arunci pe apă curgătoare.Se crede că apa curentă de la robinet este cu totul specială, pentru că farmecele nu au nicio putere asupra ei. Nu e bine ca doi oameni să facă baie în același lighean, dacă nu se face semnul crucii peste apa din lighean, înainte de îmbăiere. De asemenea, nu e bine să se cânte în cadă, dimineața, când faci baie, pentru că îți va merge rău toată ziua. Dacă o tânără se stropește când spală vase sau rufe, aceasta va avea un bărbat bețiv. Niciodată să nu se arunce apa de la spălat în afara casei, după lăsarea întunericului, căci se va pierde protecția apei.
FOCUL
Focului îi corespund zodiile: Berbec, Leu, Săgetător.
În Antichitate, trebuia ca Focul din vetrele caselor și din temple să nu fie lăsat să se stingă, pentru că se atrag mari nenorociri asupra familiilor respective sau asupra comunității. În majoritatea practicilor tradiționale din spații diferite, se aprind focurile la solstiții și echinopții cu scopul purificator, fecundator, pentru nemurire și belșug. Se mai păstrează obiceiul, în unele culturi, ca femeile sterpe să sară peste foc, pentru a deveni fertile, după cum noaptea nunții se petrecea lângă un foc aprins, pentru ca cei doi tineri să fie binecuvântați cu copii. Piromanția a apărut ca o ramură a divinației, divinatorul, privind fix în Foc, prezicea viitorul. Pietesele și însuși Pitagora foloseau piromanția, pentru a răspunde la întrebări. Marinarii venerează Focul Sfântului Elmon ( fost Episcop, în Siria, în secolul VI). Ei aprind focuri, în jurul catargului, pentru a-i mulțumi sfântului, după ce scăpă dintr-o furtună.
PĂMÂNTUL
 Pămmântului îi corespund zodiile Taur, Fecioară, Capricorn. Pământul este vindecator, de aceea în multe locuri se îngroapă bolnavii în pământ, pentru vindecare. Cei bolnavi de reumatism sunt îngropați pe verticală, în cimitir, timp de câteva ore, până când le trece durerea ( aceste superstiții au stat la baza tratamentelor cu nămol). În unele așezări izolate englezești, se mai crede că o fată poate afla numele viitorului soț, dacă face o gropiță în pământ în Noaptea de Sânziene și își lipește urechea deasupra gropii pentru a auzi numele pe care Pământul i-l spune.
VÂNTUL
 Vântul este considerat și venerat ca Element Primordial, în special, în religiile indiene: brahmatism, budism, hinduism. 
  În vechime, Vântul era la fel de important și venerat ca Apa,  de către  marinari. Ei frecau catargul, atunci când nu bătea Vântul și nu fluierau prea tare, ca să nu stârnescă furtună. De asemenea, ei mulțumeau Vântului, arucându-i o monedă, peste bord.
  Eu nu vă sfătuiesc să fiți superstițioși față de Elementele Primordiale, dar vă sfătuies să aveți grijă de ele: nu poluați Apa și Aerul, iubiți Pământul și nu-l vindeți străinilor, lucrați-l cu dragoste, aveți grijă de Foc, nu provocați incendii și mai ales nu stârniți Vântul!
Pe curând,
Earnest

Niciun comentariu: