luni, 16 aprilie 2018

EDILI AI MUNICIPIULUI, VĂ INVIT LA PLIMBARE PRIN ORAȘ!

Bacău, dimineața, la ora de vârf
   La strămoșii noștri romani, edilii, care erau magistrați, erau aleși de adunările tribute ( adunări ale plebeilor convocate de tribuni) și aveau în grijă poliția orașului și se îngrijeau de curățenia străzilor, a băilor publice, pe lângă atribuții legate de supravegherea jocurilor publice, a piețelor și de paza orașului. Astăzi, edilii sunt persoanele care fac parte din administrația publică și  consilierii. Acestora, le pun o întrebare firească: mergeți cu ochii închiși prin orașul pe care îl administrați sau prin orașul în care ați fost aleși de cetățeni ca să-i reprezentați, de nu vedeți mizeria din oraș și gropile de pe străzi?. Toți cetățenii acestui oraș plătesc taxe și impozite și indiferent de venit plătesc o taxă de salubritate. Dacă tot gestionați banii municipiului, dacă faceți proiecte și dacă consilierii le aprobă, faceți o plimbare prin Bacău, cu ochii larg deschiși și vedeți cum arată orașul, în toate anotimpurile.
Bacău, Strada Vasile Alecsandri
Iarna. În iarna aceasta au fost 3 perioade cu zăpadă. Probabil, Primăria a avut contracte cu firme care se ocupă de deszăpezire. Voi,cei care ați întocmit contractele, cei care le-ați semnat, nu v-a venit în minte să treceți în contracte și deszăpezirea curților instituțiilor publice sau a intrărilor în piețe?. Cine să curețe zăpada din curțile grădinițelor, școlilor, spitalelor?. Le-ați pus condiții cum se face deszăpezirea și ce materiale antiterapante să folosească? Dacă ați trecut aceste prevederi, ați verificat dacă sunt respectate?  Vă spun eu, dacă dumneavoastră  ați mers cu ochii închiși, cum s-a realizat deszăpezirea: au fost blocate cu mormane de zăpadă intrările în parcări, întrările în școli, în piețe. S-au turnat tone de nisip, pământ și pietriș pe străzi, de te împotmoleai, la un moment dat, într-un noroi creat din amestecul zăpezii cu nisip, pământ și pietriș. Nu mai spun de mașinile care erau parcate de-a lungul străzilor, care au rămas blocate de acest noroi! Era greu ca să se anunțe, ca pe timpul unei singure nopți, proprietarii să-și parcheze mașinile pe trotuare, pentru a putea fi deszăpezite  străzile?
Primăvara. A venit primăvara și au ieșit la iveală toate gunoaiele de pe spațiile verzi, de pe străzi, de sub mașini. Dar au rămas acolo împreună cu nisipul, pietrișul și pământul de la deszăpeziri. În plin centru , stau de vreo 2 săptămâni, mucuri de țigări lipiți de trotuare sau lingurițe de la înghețată, rămase acolo din timpul verii. Într-o dimineață, pe strada Ioniță Sandu Sturdza erau 10 măturători: unul dădea  cu mătura, altul ținea un făraș și ceilalți 8 se uitau la ei. Strada Vasile Alecsandri a rămas nemăturată pâna astăzi. Înțeleg că sunt mașini parcate pe lateral, dar după ora 15, strada e liberă. Probabil se așteptă scuturarea florilor din copaci, ca să nu să se facă treaba de două ori. Tot în această primăvară, au apărut și gropile. Stimați edili ați fost în plimbare pe strada Prelungirea Bradului? Vă spun eu, că pe acea stradă nu se poate circula nici pe jos, nici cu mașina, pentru că trotuarul aproape nu mai există, iar strada este plină de gropi. Era o stradă din beton, peste care un mare deștept drumar a turnat asfalt. La ce școală ai învățat dumneata, oricine ai fi, că peste beton se pune asfalt?. Prin Șerbănești ați umblat sau prin cartierul CFR ori pe străzile din spatele Parcului Cancicov, prin Milcov, prin cele 2 Cornișe, Aviatori etc, să vedeți cum arată?.
Vara. Va veni în curând vara și vom vedea cum măturătorii își fac treaba, iar  cei care plivesc florile, aruncă buruienile în urma lor. Se întâmpla acest lucru, astă vară, tocmai în fața Primăriei. Vom vedea terase pe trotuare, unde patronii vor sparge gresia pentru a fixa umbrelele, gresie pe care nu o vor înlocui, în toamnă. Dacă nu scrie în contractul de concesionare, de ce le-ar veni în minte?. Tineretul frumos și liber va petrece nopțile de vară, stând pe bănci, pe care își vor scrie numele, vor mânca semințe, vor fuma,vor bea sucuri,  bere și tot ambalajul decorat cu coji de semințe va fi lăsat la fața locului. Nu are posibilitatea Consiliul Local să dea vreo hotărâre, prin care să aplice amenzi tuturor needucaților, care nu știu să păstreze curățenia sau  tuturor celor care aruncă gunoaie pe ferestre?. Dar cine să aplice amenzi celor care nu ridică la timp gunoaiele?. Când bate vântul toate gunoaiele din pubelele pline ochi se împrăștie prin spațiile verzi sau pe străzi. Nu mai spun de mucurile de țigări de prin stațiile de autobuz, de iarba necosită și îngălbenită din ,, spațiul verde" dintre stadă și carosabil.
Toamna. Toamna este minunată, prin coloritul copacilor. Însă, frunzele mai cad și atunci apar harnicii măturători, care le strâng în grămăjoare care rămân acolo, până sunt din nou împrăștiate de vântul care-și bate joc de munca lor.
  Am uitat de câinii vagabonzi, de clădirile care stau să se dărâne și nimeni nu ia nicio măsură. Întrebare: cui aparține acum  ,,palatul" de pe strada Oituz? Ce se întâmplă cu blocul care aparține sau aparținuse cooperativei meșteșugărești de pe Calea Mărășești? Sunt atâția tineri care nu au locuință și blocul acela a rămas gol, fără uși, ferestre. Ce se mai întâmplă cu Casa Vasile Alecsandri. cu Casa Constantin Buzdugan? Proprietarii nu pot fi amendați? Parlamentarii noștri nu reușesc să facă o lege prin care să-i oblige pe proprietari să-și refacă, consolideze proprietățile? Există astfel de legi în UE. Nu sunt probleme cu clădirile de patrimoniu doar în Bacău, ci în toată țara.
  Am surprins doar câteva aspecte de pe străzile municipiului dar cred că edilii noștri, dacă ar merge prin oraș cu ochii deschiși, ar descoperi mai multe nereguli și poate nu vor rămâne insensibili și se vor pune pe treabă!
Pe curând,
Earnest

3 comentarii:

Anonim spunea...

Pe vremea ,,corupților" Seche și Stavă, orașul era curat. Gospodarul Seche a reușit să scoată din mocirla la care l-a dus liberalul Liciu, iar ambițiosul Stavă a reușit să mențină curățenia, îmbunătățind și dânsul aspectul orașului.

Earnest spunea...

Aveți dreptate!

Anonim spunea...

Întrebare către edili:
CÂND AVEȚI DE GÂND SĂ PUNEȚI PLĂCILE CĂZUTE DE PE SOCUL STATUII LUI ȘTEFAN CEL MARE?