luni, 14 mai 2018

PREGĂTIREA CENTENARULUI MARII UNIRI (VIII). ZIUA EROILOR

 Mormântul Eroului Necunoscut, 1923,
sculptor Wihelm Becker
    ,,Când creștinii trec la cele veșnice, trupul lor este înmormântat la piciorul Crucii, iar când eroii trec la cele veșnice, trupul lor se înveșmântează, mai intâi, în steagul românesc. Creștini sunt aceia care țin în mână toată viața Sfânta Cruce, precum eroi sunt doar aceia care nu se tem a-și da viața pentru apărarea pământului ăi a credinței strămoșești". ( Teodor Danalache)

      Prin Decretul-lege nr.1693/3 mai 1920 s-a hotărât ca odată cu sărbătorirea Înălțării Domnului să se comemoreze Ziua Eroilor. Menționăm că România a fost prima țară din lume, care i-a comemorat în aceeași zi pe eroii străini cu eroii naționali. Ca țara semnatară a Tratatului de Pace de la Versailles, România s-a angajat, și a respectat acest angajament, să întrețină mormintele ostașilor îngropați pe teritoriul ei, cât și monumentele comemorative ( în anul 1948, Ziua Eroilor a fost mutată pe 9 mai, dar s-a revenit la Ziua de Înălțare a Domnului).  Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, din data de 4 mai 1920, a hotărât ca sărbătoarea Înălțarea Domnului să fie numită, în același timp, "Ziua Eroilor", adică sărbătoare națională bisericească. Aceeași hotărâre a fost actualizată în anii 1999 și 2001.În această zi, sunt pomeniți, în toate bisericile românești, după Sfânta Liturghie, eroii, ostașii din toate timpurile și din toate locurile, care s-au jertfit pentru patrie și pentru credință.
   Odată cu stabilirea Zilei Eroilor a fost constituit Așezământul Național al Reginei Maria pentru Cultul Eroilor. Continuatorul de drept al acestuia este astăzi Oficiul Național pentru Cultul Eroilor, organ specific al administrației publice centrale, cu personalitate juridică, aflat în subordinea Ministerului Apărării Naționale, care are printre atribuții și elaborarea programului Zilei Eroilor. Sediul acestei instituții se află din anul 2004 în Castelul Vlad Țepeș din București. Castelu Vlad Țepeș a fost construit din inițiativa Regelui Carol I ( inaugurat în anul 1906), după planurile arhitecţilor Ştefan Burcuş şi V. Ştephănescu , reproducând, la o scară mai mică, Cetatea Poenari. Aici, a funcționat în perioada interbelică cazarma militară, care era destinată Corpului de Gardă a Mormântului Eroului Necunoscut, aflat în fața Palatului Artelor ( clădirea a fost  avariată în timpul cutremurului din anul1940, demolată, iar pe acel loc a fost ridicat Mausoleul, numit, astăzi, Memorialul Eroilor Neamului). Mormântul Eroului Necunoscut a fost terminat în anul 1923, sculpturile fiind realizate de sculptorul Casei Regale, Emil Wilhem August von Becker ( 1881-1952), creator, printre altele,  și al sculpturilor din Mausoleul de la Mărășești și al celor 4 statui de pe fațada Universității București care reprezintă: Justiția, Filosofia, Știința și Arta. Mormântul Eroului Necunoscut a fost mutat în anul 1958 la Mausoleul din Mărășești, iar în anul 1991 a fost readus în Parcul Carol I, fiind amplasat, actualmente, pe vechiul loc, adică pe esplanada actualului Memorial al Eroilor Neamului.
  Imnul Eroilor este ,, Presărați pe al lor morminte",  versuri de Iuliu Roșca Dormidont, muzica de Ionel G. Brătianu.
   Am simțit nevoia să fac aceste precizări, pentru că m-a surprins faptul că mulți tineri, și nu numai ei, nu știu când este Ziua Eroilor, sperând că măcar, în acest an centenar, să afle acest lucru. Dar mă întreb: oare îi interesează?
Aici găsiți Imnul Eroilor:
https://www.youtube.com/watch?v=G6PK10vXHUg
Pe curând,
Earnest

Niciun comentariu: