miercuri, 19 decembrie 2018

COLINDĂ

    A venit iarna: avem zăpadă, ger, iar pe străzile oraşului se aud pocnituri de bici, clinchet de zurgălăi şi tobe ale cetelor celor ce au venit cu Capra sau cu Ursul, ca să ure prin instituţii sau pe la firme.  E aglomeraţie prin pieţe, prin magazine, iar în şcoli elevii şi-au împodobit clasele şi se străduiesc să colinde pe profesori. La sate, se taie porcii, care au scăpat de pesta porcină sau curcanii, găinile, gâştele ori raţele care au fost îndopate, pentru a fi sacrificate de Crăciun sau de Anul Nou. E atmosfera din preajma sărbătorilor. Unii au mai multe bucate şi căldură în casă, alţii au mai puţin sau deloc. Nu asta a dorit Dumnezeu, prin Naşterea Fiului Său. Nu aşa au văzut România strămoşii noştri, acum 100 de ani şi nici cei, care au răsturnat Epoca de Aur. 
  Priviţi-i pe aceşti frumoşi copii, cu tricolorul la brâu sau în piept, care simt colindul, care se bucură, cântând. Mă întreb: ce vor povesti ei, când nepoţii îi vor întreba, cum au trăit, cum au simţit strămoşii lor Anul Centenarului, cum s-a încheiat acel an?Sunt prea mici acum ca să înţeleagă de ce oamenii mari şi-au bătut joc de propria istorie şi de memoria strămoşilor. Nici eu, om matur, nu înţeleg de ce a fost necesară atâta învrăjbire, ură şi vulgaritate!
   Ştiu atât:  trăim ca într-o Lume Absurdă, în care tu vezi alb, iar celălalt îţi spune că este negru ceea ce tu vezi. Degeaba încerci să-l convingi că este alb, că el susţine că este negru şi degeaba încearcă el să te convingă că este negru, că tu spui că este alb. De un an de zile, ne învârtim în această Lume Absurdă, care  uneori a degenerat spre violenţă, vulgaritate, intoleranţă.
    În acest An Centenar, în Lumea Absurdă în care am trăit, a apărut o ideologie nouă: MUIE P.S.D., conceptele politice: timp rezonabil, dictatura majorităţii; Preşedintele vrea să fie şi Prim-Ministru, opoziţia vrea să răstoarne Guvernul incompetent, care ne va face de râs la Consiliul U.E. şi vor ei să preia preşedinţia acestuia dar cu temele făcute de incompetenţi ( spuneţi, dacă nu e absurd!Adică tu, competentule, pui în aplicare temele incompetentului?), românii votează împotriva României, opoziţia susţine creşterea roborului, prin respingerea ideii punerii unei taxe băncilor care cresc roborul nejustificat, vrea menţinerea abuzurilor în justiţie şi probabil şi menţinerea protocoalelor, înerpretează invers orice lege, dându-şi singură în cap, nu vrea creşterea salariilor şi a pensiilor dar spune că mulţi români trăiesc în sărăcie, nu respectă regulile şi puterile în stat, acuzând pe alţii de nerespectarea statului de drept. 
  Timpul nu stă în loc şi e ireversibil. Mergem înainte, aşteptând Sărbătorile. Să colindăm şi să ne bucurăm că mai existăm ca popor şi că mai avem o ţară! Să ne creştem copiii în dragoste şi armonie, să ne respectăm semenii şi să ne cinstim strămoşii!
  La mulţi ani, cititorii mei oneşti! Multă sănătate şi să aveţi spor în toate!
  Pe curând,
  Earnest
  https://www.youtube.com/watch?v=egduc4sA13c 
  Corala Armonia - „Mai e vreme de colinde” (Colindul colindelor)
  Versuri de Adrian Păunescu
  Recită Arhid. Bartolomeu Trofin








3 comentarii:

Unknown spunea...

Nu e alta radiografie mai clara decat aceasta "colinda"!Romania care nu prea mai este a romanilor e.... un adevar dureros!

Diana spunea...

La multi ani !

Anca spunea...

Sunt tristă, pentru că un An Centenar se încheie cu atâta dezbinare!La mulţi ani românilor care simt româneşte! Pe ceilalţi, Dumnezeu să-i ierte!