joi, 30 mai 2019

EARNEST VĂ RECOMANDĂ O CARTE (LII). TIMOTHY SNYDER, DESPRE TIRANIE

18 august 1969, Ohio, S.U.Ab 
,, Judecă singur și încearcă să înțelegi ce se întâmplă."
( Timothy Snyder, Despre tiranie, Lecția 11: ,, Să investighezi"

   Timothy Snyder este profesor de istorie la Universitatea Yale unde predă ,, Istoria Europei de Est înainte și după 1914, un punct critic de cotitură în afacerile internaționale", membru permanent la Institutul de Științe Umane din Viena, membru al Consiliului pentru Relații Externe și al Comitetului pentru Conștiință al Muzeului Memorial al Holocastului din S.U.A.
Snyder s-a născut la 18 august 1969, în sud-vestul statului Ohio, fiind  fiul  Christinei (Hadley), casnică și al lui  Estel Eugene Snyder, medic veterinar. A absolvit liceul din Centreville  și a obținut diploma de licență în istorie și științe politice la Universitatea Brown și  doctoratul în filosofie la Universitatea din  Oxford, în anul 1995. El  vorbește și scrie, în afară de limba engleză, în limbile franceză, germană, poloneză și ucraineană, în plus poate citi în limbile cehă, slovacă, rusă și bielorusă. 
Din anul 2005,  s-a căsătorit cu  Marci Shore, profesoară de Istorie culturală și intelectuală europeană la Universitatea Yale. Ei au doi copii împreună.
  De-a lungul carierei, a obținut numeroase premii și distincții acordate de statele Cehia, Polonia, Estonia, Germania S.U.A.
   Cartea pe care v-o recomand ,, Despre tiranie, douăzeci de lecții ale secolului XX" este penultima carte a lui Timothy Snyder, apărută în S.U.A. în anul 2017, tradusă la noi în anul 2018 și publicată la Editura Trei. Este o carte de analiza politică, adresată tuturor, nu numai specialiștilor, în care istoricul face o analiză a democrației și a tiraniei din Epoca Contemporană, considerând că :  și ,, dacă niciunul dintre noi nu este pregătit  să moară pentru libertate, atunci vom muri toți sub tiranie." Compară fascismul cu comunismul, care sunt ,, replici date globalizării", pe Hitler cu Stalin, fiind , de asemenea, un mare critic al lui Putin și Trump, al Brexit-ului. Face referiri la opiniile lui Klemperer, Orwell, Eugen Ionescu, Hannah Arendt, Leszek Kolakowski. Consideră că suntem pradă manipulării mijloacelor de comunicare în masă, care folosesc un limbaj foarte limitat, pentru ca publicul ,,să nu mai dispună de conceptele necesare pentru a gândi în prezent, a-și aminti trecutul și a lua în calcul viitorul."
    Vă recomand această carte, pentru că veți descoperi în ea cum istoria se repetă, nu pentru că politicienii nu au învățat nimic din istorie, ci pentru că folosesc acele modele din istorie care le convin. De asemenea, veți descoperi că societatea românească nu este deloc diferită de cea europeană sau de cea  americană.
,,Din anumite motive am dat uitării istoria și, dacă nu vom avea grijă, vor apărea alte motive pentru care să o neglijăm. Va trebui să regândim felul în care înțelegem momentul actual dacă dorim să ne reînnoim angajamentul față de libertate."
  Lectură plăcută!
  Pe curând,
  Earnest

Niciun comentariu: