marți, 7 mai 2019

DESPRE SUPERSTIȚII (XV). FLORILE (V)


     Suntem în luna mai, numită popular, Florar. În această lună, ne bucurăm de florile cu miros plăcut ale arbuștilor, merilor și ale plantelor din grădini. La începutul lunii, se scutură mălinul și se află în plină floare merii, liliacul și iasomia, iar în grădini narcisele, lalelele, bujorii, lăcrămioarele și stânjeneii se întrec discret  în răspândirea propriului parfum. Din păcate, deocamdată, nu avem norocul de a ne bucura de toate acestea, pentru că plouă și e răcoare. Fiecare floare are la origine o legendă sau un mit și uneori de poveștile, de numele lor sau de numărul petalelor se leagă o superstiție ori o credință.
 Lăcrămioara ( Mărgăritarul). Vasile Alecsandri ne-a lăsat în versuri ,,Legenda lăcrămioarei", de unde aflăm ca această floare era singura care lipsea din Rai.  Ea s-a născut din lacrimile unui copil, care, privind spre Pământ și-a văzut mama, care-l jelea și atunci ,,... copilul plânge, lipsit de mângâiere,/Şi lacrimile-i calde se schimbă-n lăcrimioare". Se spune  când primele flori pe care i le dăruiește iubitul unei fete sunt lăcrimioarele, cei doi nu se vor căsători. În rest, poate să-i dăruiască lăcrămioare, pentru că fata va crede că iubitul ei  nutrește pentru dânsa o dragoste pură, incomplet materializată, iar ea  va avea misiunea de a-l încuraja, pentru a desăvârși această dragoste, pentru că, dacă ea iubește lăcrămioarele, tinde să își idealizeze iubitul. Trebuie să reținem un lucru: pe cât este de frumoasă lăcrămioara, pe atât este de periculoasă. Turcii foloseau apa din vazele unde stăteau lăcrămioarele, ca otravă, care producea decesul, fără a se putea indentifica cauza acestuia.
Liliacul. Cunoaștem liliac simplu și liliac bătut. Eu îl prefer pe cel simplu, pentru că parfumul său este mai puternic. Acesta are de regulă patru petale. O floare de liliac cu trei sau cu cinci petale este una norocoasă. La noi, se crede că aceasta trebuie pusă în sân, spunându-ți o dorința, care ți se va împlini. În New Englend, este o superstiție, și anume, fetele nemăritate trebuie să înghită floarea norocoasă: dacă îl înghit ușor, înseamnă că barbații, la care se gândesc, le iubesc, dar nu le iubesc, dacă floarea este înecăcioasă. Liliacul este și o plantă medicinală, folosindu-se florile, tulpina și frunzele, în prepararea ceaiurilor, tincturilor, uleiurilor și cremelor, tratându-se reumatismul, guta, artrita, diabetul, boli ale ficatului și altele.
Narcisa. Cu toții știm originea numelui acestei flori, de la tânărul Narcis, care s-a îndrăgostit de propriul său chip reflectat în apă, metamorfozându-se în floarea care-i poartă numele. Persefona, amețită de parfumul narciselor, pe care le culegea, a fost răpită de Hades. La chinezi și japonezi, al doilea caracter folosit în cuvântul pentru narcisă înseamnă ,,Nemuritor Daoist", de aceea, floarea îi reprezintă pe cei opt nemuritori. La chinezi, face parte din grupoul chinez al ,,celor patru aristocrați": prun, scorțișoară,crizantemă, narcisă.  În Biblie, narcisa, ca și crinul, simbolizează venirea erei escalogice.Există la noi credința conform căreia prima persoană din gospodărie care vede o narcisă va avea noroc și recompense financiare în următoarele douăsprezece luni. Poartă noroc să aduci buchete de narcise în casă, dar nu ar trebui adusă înăuntru doar una, pentru că poartă ghinion.
Laleaua. În scrierea turcească din perioada imperială, cuvântul pentru lalea, ,,lale"  se scria folosind aceleași litere care alcătuiesc cuvântul ,, Allah". Astfel, laleaua a devenit simbolul lui Allah și a Imperiului Otoman. Deaceea, se aduceau la moschei lalele, iar în grădini, oamenii își plantau lalele, pentru a fi binecuvântați de Allah. De asemenea, poezia persană preamărea lalelele ca pe florile care pot fi întâlnite în Grădinile Paradisului. Olandezii au aclimatizat lalelele la ei în țară. La început, bulbii de lalea erau foarte scumpi, lalelele devenind florile bogăției și ale frumuseții. De aici, vine superstiția la europeni, ca să îți plantezi lalele în grădină, pentru a avea parte de bogăție și de prosperitate.

Stânjenelul ( Irisul)La greci, Iris era mesagerul zeilor, corespondentul feminim al lu Hermes. Era înaripată, ușoară, rapidă, purtând caduceul în mână.Era îmbrăcată într-un văl de culoarea curcubeului, care flutura în văzduh, simbolizând curcubeul și legătura dintre Pământ și Cer. Probabil, de aceea, se plantează la noi pe morminte, la porți și se consideră că sunt florile morților, pentru că aceștia fac legătura între noi cei rămași aici și ei, cei plecați Dincolo. Chinezii cred că este floarea solitarilor.
Bujorul. pentru chinezi și greci, bujorul era socotit o plantă medicinală. La chinezi, simbolizează și bogăția și este floarea lor națională. Românii plantează bujori în grădini, pentru frumusețe, parfum, dar și din superstiția că aduc sănătate, datorită înfățișării sale, mai ales
a bujorilor roz. Un copil sănătos are bujori în obraz. Ceaiul de bujor este folosit pentru tratarea unor boli cum ar fi: guta, epilepsia, convulsiile și spasmele de toate tipurile. De asemenea, este folosit pentru tratamentul scurgerilor de sânge de la nivelul retinei, bolilor gastrice, hepatitei infecțioase, diabetului, cancerului, nefritei și hipertensiunei. Eu am băut ceai de bujor, adus de doctorița mea din Basarabia. Este un ceai gustos dar trebuie băut cu moderație și sub supravegherea medicului homeopat.
Pe curând,
Earnest
Veniți, privighetoarea cântă
https://www.youtube.com/watch?v=TMbKE-mmBLY


Un comentariu:

Diana spunea...

Mi-a placut foarte mult