duminică, 19 februarie 2023

EARNEST VĂ RECOMANDĂ UN MUZEU (IV).MUZEUL DE ARAGONIT,, KNOP VENCEL” DIN CORUND

 
,,Când pe pârtie apare
             Moş Martin în goana mare,
Faceţi loc neapărat
          ... Că-i sportiv medaliat!”
                                    (Gabriela Gențiana Groza)


Dealul Melcilor-Depuneri de aragonit
      A  început ,, Vacanța de Schi”, pentru școlile din județul Bacău. Onor Ministerului Educației, fiecare județ hotărește, la începutul anului școlar, când va fixa această vacanță, ca și cum conducerea inspectoratelor școlare ar avea câte o Mafaldă, care să prezică perioada favorabilă pentru schi. Mă întreb, dacă în viitor miniștrii acestui minister vor hotărî și o vacanță pentru culturalizarea elevilor sau ei consideră că săptămâna ,,Școala Altfel” este pentru acțiuni  de acest fel.
Muzeul Aragonitului
Obiecte din aragonit

      Județul Bacău are parte de Pârtia de Schi ,,Nemira” din stațiunea Slănic Moldova, care, din păcate, este închisă, pentru că zăpada s-a topit din cauza temperaturii ridicate, iar vântul a  împrăștiat zăpada ce mai rămăsesese. Însă se poate practica săniușul în partea superioară a telescaunului. Cele mai apropiate pârtii de schii de județul Bacău sunt cele din județul Harghita. Interesați-vă, și cei cu bani, vă  luați concediu, ca să vă însoțiți copiii la schi.
       Așadar, după această introducere, a venit momentul să vă recomand, ca de obicei, un muzeu unic din România și chiar din Europa ( cel mai apropiat muzeu  de tipul celui din Corund se află în statul Nevada din SUA). Este vorba despre Muzeul
de Aragonit ,,Knop Vencel” din Corund, pe care-l puteți vizita,dacă alegeți cele două pârtii de lângă Praid. Între Corund și Praid este o distanță de 12 km. Majoritatea călătorilor se opresc la Praid ca să cumpere ceramică sau cămăși,  confecționate din pânză de in țesută în casă.
      Muzeul de aragonit  a fost amenajat în clădirea  fostei uzine de șlefuire vizavi  de Dealul Melcilor-Rezervație Naturală Geologică din anul 1980-, loc în care se întălnesc roci vulcanice cu emanații de dioxid de carbon, sare și carbon. Muzeul poartă numele profesorului ceh Knopp Vncel, care căuta roci ușor de șlefuit. El a constatat că aragonitul nu este ușor de șlefuit ca marmura. A înființat Uzina de Șlefuire a Aragonitului, unde roca se prelucra manual. În anul 1890, artefactele și obiectele din aragonit realizate la Corund au fost prezentate la Expoziția Mondială de la Paris, care sunt, acum,expuse în muzeu. Aici, puteți vedea  istoria şi tehnicile de prelucrare a acestui minereu, la fel şi piesele rezultate în urma şlefuirii ( ceasuri, obiecte de birou, cutii de bijuterii, lămpi, scrumiere, fructiere, bibelouri)  și expoziția de 
Muzeul Aragonitului- Colecția de tablouri Kovats
 tablouri din Colecția Kovats (familie de fotografi din Odorheiu Secuiesc), care ne prezintă fotografii cu obiecte din aragonit.
     Uzina a funcţionat până în anul 1938, sub supravegherea familiei Knop. Ulterior, aceasta a fost deschisă în anul 1950, însă din cauza folosirii dinamitei în procesul de exploatare, resursele locale au fost distruse.
       Ne-a rămas muzeul. Dacă oamenii ar renunța măcar câteva ore la distracțiile din stațiuni ( la Corund este și un frumos muzeu etnografic) și ar vizita locurile,  muzeele, cu siguranță ar fi mult mai bogați spiritual, mai împliniți și ar ști că avem o țară frumoasă cu multe valori, pe care trebuie să le păstrăm și să le lăsăm moștenire urmașilor, așa cum ni le-au lăsat nouă strămoșii spre moștenire și păstrare.

 Pe curând,
  Earnest

Un comentariu:

Diana spunea...

Vremuri grele ! Trebuie o anume stare de spirit sa gusti frumusetea !