marți, 7 martie 2023

FEMEIA, ETERNA POVESTE

 ,,Cât de frumoasă eşti tu, draga mea!
 Cât de frumoasă eşti! 
Ochi de porumbiţă sunt ochii tăi.”
( Cântarea cântărilor)


Venus de România
Piatra Neamț,
paleolitic, cca 17000
î.e.n. 


  Femeia, eterna poveste! A fost venerată ca Zeița-Mamă, dădătoare de viață, ca Zeița Înțelepciunii, ca Zeița Frumuseții, ca Zeițe-Muze, ca  Preotese, Vestale și Pitiese, ca mamă, soție, amantă, curtezană, gheișă. A fost, pe rând, Penepola, Medeea, Andromaca, Lysistrata, Elena, Ximena, Ofelia, Jeanne d/Arc, Chiajna, Ruxandra. A fost Veneră și Madonă, uneori ,,atât de fragedă” asemuită  ,,cu floarea albă de cireș”, alteori  ,,beau chat”, cu ochi frumoși,  ,,mêlés de métal et d’agate”, o ,,aimable bête”. A fost călugăriță, prostituată, femeie simplă sau savantă, intelectuală, muncitoare, țărancă, demnitară, regină , cerșătoare, criminală, vrăjitoare, iubitoare, sensibilă, dură, rea, bună, răzbunătoare, iertătoare, sinceră, prefăcută, fiind mereu  iubită , dar și umilită  Aceasta este femeia, căreia i s-au ridicat temple, i s-au făcut statui, portrete, i s-au scris poeme, cântece. A fost pusă, la loc de cinste, pe piedestal, dar a fost și scuipată, bătută, arsă pe rug. I s-au recunoscut meritele, dar  a fost  și  condamnată pentru meritele sale.
 I s-au dedicat zile de sărbătoare și de  venerare. De exemplu, romanii i-au dedicat calendele lunii martie, care începeau cu sărbătoarea  Lucinei,zeița care proteja mamele și pe copii. Am putea spune că este prima  Sărbătoare a Mamei, din istorie. La serbările dedicate ei participau femeile, în afara celor  de moravuri ușoare, bărbații, cu excepția celibatarilor. În vechime și la români au existat zile dedicate femeilor , când acestea puteau face tot ce doreau: nu munceau , petreceau , beau și puteau să-și bată bărbații, răzbunându-se pentru toate relele pe care aceștia  le-au făcut de-a lungul anului. Aceste serbări coincideau cu unele  sărbători religioase.  
1. De Sfântul  Ion Botezătorul, sărbătoare numită  popular  Iordănitul  și  Cumetria Femeilor, Ziua Femeilor,  femeile se întâlneau la crâșma satului sau la casa uneia dintre ele, unde făceau chefuri și jocuri fără bărbați. De aceea sărbătoarea se mai numea Țonțoroiul Femeilor;
2. A doua zi de marți de după Paști era Ropotitul Țestelor, când femeilor le era îngăduit să facă țeste. În mitologia străveche, țestul era simbolul Zeului Tată Soare, având forma unui clopot, iar vatra era Zeița Mamă Pământ, ambii constituind o pereche divină ce dă naștere pâinii sfinte. Oamenii considerau că pâinea și lutul  înseamnau fertilitate și abundență și pe femei exponente ale acestor valori.
3. Pe 15 iulie, era Ziua Femeii, Ciuruca, ziua când femeile băteau pe bărbați. Despre această  sărbătoare am scris pe acest blog.
4. Pe 1octombrie, la Sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului, în vechime, oamenii sărbătoreau un sfânt imaginar, Procoavă, de aceea această zi mai este numită și Sărbătoarea Procoavelor, care era socotită ca Ziua Femeilor. Pe acest sfânt, Dumnezeu l-a trimis să acopere pământul cu un strat subțire de zăpadă ( bruma) , iar fetele și femeile  se închinau lui ca să le acopere capul cu păr bogat, pentru ca să fie plăcute de flăcăi și de bărbați. Această zi se mai numea Sărbătoarea Părului. Era o altă zi dedicată felmeilor, care se rugau și  se aranjau, pentru a fi iubite.
    La începutul secolului al XX-lea,  socialista Clara Zetjkin a propus ca să se stabilească o Zi Internațională a Femeii ( deja în SUA, din anul 1909, pe 28 martie, se sărbătorise Ziua Națională a Femeii). Lenin, după Revoluția Socialistă din Octombrie,în anul 1918, a stabilit ca 8 Martie să fie Ziua Femeii, în amintirea grevei femeilor din Sank Petesburg care au  cerut încheierea Primului Război Mondial, sfârșitul raționalizării alimentelor și abolirea dinastiei țariste, folosind sloganul "Pace si pâine". A doua țară care a adoptat această sărbătoare a fost China, în anul 1922. Cele două țări au declarat-o zi liberă. După Al Doilea Război Mondial, 8 Martie  a fost sărbătorit în multe țări ca Ziua  Femeii și ca Ziua Mamei și de aceea, O.N.U , în anul 1975, a declarat 8 Martie Ziua Internațională a Femeii.  În 70 de state se sărbătorește pe 8 Martie și Ziua Mamei. Sunt state care au alte zile dedicate Mamei.

  Doamnelor, vă doresc să vă bucurați de această zi! Să vă faceți frumoase, să zâmbiți, să vă uitați vârsta și să nu munciți și dacă nu are cine să vă sărbătorească, sărbătoriți-vă singure! Să fiți iubite și respectate!
  Domnilor să vă iubiți mamele , iubitele, soțiile, să vă amintiți cu drag de iubirele din tinerețe și să vă bucurați, că ele există!

   Vă reamintesc un cântec compus de  Nelu Mânzatu ( devenit în Italia, Nello Manzati), pe versurile lui Titi Botez, cu care celebrul artist a făcut ,,mare vâlvă ” nu numai în România, ci și în Europa Occidentală. Vă propun spre ascultare acest cântec în înterpretarea lui Tudor Gheorghe.
 https://www.youtube.com/watch?v=qYcg2tjHT2M

Pe curând,
Earnest
  

4 comentarii:

Diana spunea...

Scrisoare pentru mama.
''Draga mea mama, Eu sper ca ma auzi, si iti mai pot spune tot ce nu ti-am spus... vreodata.
Am crezut ca am timp, ca timpul este vesnic, ca tu esti vesnica si am timp sa-ti spun cat de mult te iubesc. Am crezut ca stii, iar eu aveam de gand sa-ti spun (cand ?), ca te iubesc din prima clipa cand te-am vazut, din clipele in care mi-aduc aminte de tine: cand ma pieptanai si-mi faceai codite, cand imi asezai funda sortuletului de scoala si toate celelalte dati. Intotdeauna am simtit sprijinul tau , sfaturile tale nerostite, gandurile duioase ce ma-nsoteau pretutindeni, mama mea draga.
Undeva acolo erai tu , credeam eu pentru eternitate, dar... viata m-a trezit brusc la realitate prin soneria telefonului intr-o seara.
Mama mea draga, dac-ai sti ce mult imi lipsesti, iar acum vreau sa ma auzi, mi-as dori cu disperare sa ma asculti, sa-ti spun ca te iubesc si-ti multumesc pentru ca ai existat (pentru mine vei exista intotdeauna desi vei fi dureros de absenta).
As vrea sa stii ca regret tot ce am spus la suparare. Nu-i asa ca ma auzi si stii ca te iubesc din tot sufletul ?
Vreau sa fii linistita si sa ma ierti ca nu ti-am spus cat de mult te iubesc si cat de mult insemni pentru mine, mama mea draga ! “

Diana spunea...

"De câte ori mă uit la un film vechi, privesc cu nostalgie și cu admirație femeile din trecut. Iar când privesc în prezent realizez că femeile au uitat să mai fie femei. Probabil că și-au dorit atât de mult să fie egale bărbaților, încât au pierdut echilibrul.
Își doresc să fie frumoase și trăiesc cu convingerea că pentru asta este suficient să fie foarte slabe și să aibă sâni mari. În pofida libertății de expresie, predomnina lipsa de adecvare în timp și spațiu, de aceea anumite haine și bijuterii sunt purtate oricând și oriunde. Majoritatea femeilor trăiesc cu falsa impresie că doar având haine scumpe, de firmă, pot fi elegante și stilate. Doar lucrurile le menţin stima de sine ridicată.Pe multe femei le preocupă ascensiunea socială și imaginea din oglindă, în defavoarea educației și a cultivării spiritului. Se compară obsesiv cu alte femei şi devin dependente de aprobarea celorlalţi.
Se plâng că bărbații nu sunt capabili să le descopere frumusețea interioară, dar cu toate acestea ele își evidențiază numai trupul.
Bunul simț este un criteriu fundamental care ar trebui să ajute o femeie să nu devină ridicolă prin comportament și stil. Pentru că o femeie cu bun simț se respectă pe sine și își respectă interlocutorii. Nu îi agasează cu lipsa de bun gust și cu neglijența față de propria persoană.
O femeie elegantă este elegantă oricând și oriunde fără a depune eforturi, pentru că eleganța este parte a personalității sale. Nu va atrage atenția printr-o atitudine zgomotoasă, nu va vorbi tare sii nu va face scene în public.
O femeie elegantă știe să evite situațiile conflictuale, nu decade și nu se expune ridicolului.
O femeie înseamnă simplitate, naturalețe, discreție, gingășie, senzualitate, căldură, umor de bun gust, sensibilitate, frumusețe interioară... Știe să se facă plăcută și să devină un exemplu demn de urmat.
Ce s-a întâmplat oare cu femeia care în trecut inspira poeții și pictorii cu frumusețea, cu farmecul și cu misterul ei ? Unde a dispărut femeia cea plină de eleganță, de erotism rafinat, femeia-copil, femeia-spirituală ?"
„Avem totul în noi pentru a fi splendide.” (Maya Angelou)
Irina Binder

Diana spunea...

"Spune-mi care mamă-anume
Cea mai scumpă e pe lume?
Puii toți au zis de pasări,
Zarzării au zis de zarzări,
Peștișorii, de peștoaică,
Ursuleții, de ursoaică,
Șerpișorii, de șerpoaica,
Tigrișorii, de tigroaică,
Mânjii toți au zis de iepe,
Firul cepii-a zis de cepe,
Nucii toți au zis de nucă,
Cucii toți au zis de cucă,
Toți pisoii, de pisică,
Iară eu, de-a mea mămică.
Orice mamă e anume,
Cea mai scumpă de pe lume! " Nichita Stanescu

Diana spunea...

Spune-mi tu Moarte cum ai trăi
De-ai avea mamă şi ti-ar muri?! Grigore Vieru

Mama m-a invatat totul, in afara de cum sa traiesc fara ea