miercuri, 20 septembrie 2023

DESPRE BUSUIOC

 ,,De busuioc, de Siminoc, de mult noroc e dorul meu.” ( Zicală românească)

  În postarea anterioară am promis că voi scrie despre busuioc. Despre acastă plantă am mai scris pe acest blog, pe 15 iulie 2019, în postarea Depre superstiții (VII).Florile (VII)

     Biologii spun că busuiocul este o plantă originară din India, care a fost adusă încă din Antichitate în celelalte țări asiatice, de unde a fost răspândită în Europa. Întotdeauna a fost considerată o plantă sacră, fiind folosită în scopuri terapeutice, în ritualuri religioase , apoi în arta culinară, în cosmetică, în special, în industria parfumeriei, Despre toate acestea, aflați suficiente informații pe GOOGLE.
     Am găsit în ,,Legendele poporului român” ( culegere realizată de Tony Brill), în volumul dedicat florilor, zece legende despre busuioc. Unele dintre ele ne relatează că numele plantei vine de la  un tânăr Busuioc care fie a reușit să o elibereze pe Brândușa din turnul Zmeului  și de la numele lor, oameniii au au denumit cele două flori, fie de la un alt tânăr Busuioc, care, în drum spre turnul Zmeului, a fost lovit de un trăsnet și pe locul acela a crescut această plantă. A mai existat un Busuioc din lacrimile căruia pe mormântul iubitei a crescut această plantă.  Majoritatea legendelor sunt în legătură cu Iisus Hristos. Astfel, busuiocul a răsărit pe lume când s-a născut Iisus Hristos sau au răsărit pe mormântul lui din lacrimile Maicii Domnului ori pe locul unde a fost îngropată Sfânta Cruce. Datorită acestor plante a fost găsită Sfânta Cruce de către  Împărăteasa Sfânta Elena și credem că de aici a apărut obiceiul împodobirii  crucii cu busuioc, pe 14 septembrie. O altă legendă ne spune că Lumea stă sprijinită pe patru stâlpi de busuioc și niciodată nu trebuie să pui busuioc într-o coroană pentru morți.
    Busuiocul a fost, de asemenea, o plantă sacră și la daci, pe care o foloseau și în diferite tratamente. Dacii sfințeau plantele medicinale la solstițiul de vară și la echinocțiul de toamnă. Este cunoscut faptul că mai mult de jumătate dintre plantele medicinale identificate de Hipocrate aveau nume tracice.
     Vă scriu, mai jos, trei leacuri dacice, în care găsim busuioc sfințit, pe care eu le-am folosit și mi-au făcut bine. Menționez că dacii fierbeau plantele în lapte și doar în zilele lor de post le fierbeau în apă.
   Leac pentru dureri de urechi
  Se folosește ovăz, lapte, ulei de busuioc . Dacii făceau uleiuri din plante, punând la macerat  planta respectivă în ulei de măsline. Acum, găsim aceste uleiuri la farmaciile naturiste.
   La o cană de lapte se pune o mână de ovăz când laptele fierbe. Se infuzează cinci minute.Se pune în ureche o picătură de ulei de busuioc cald și se apleacă ureche la aburul ovăzului. După aceea, ovăzul cald se pune pe o bucată de pânză și și se ține pe ureche, până se răcește. 
   Ceai împotriva răcelii. Atenție! Să nu vă speriați, dacă începeți să transpirați foarte tare. 
   Se folosesc în mod egal câte o linguriță din șapte plante, la jumătate litru de lapte. Când laptele clocotește se pun: gălbenele, sunătoare, mentă  ( de preferat creață), mușețel, salvie, tei, busuioc ( eu am pus busuioc sfințit) sau o frunză de dafin și o lingură de miere de albine Eu nu pun miere , pentru că nu suport ceaiurile dulci și a avut efect și fără aceasta). Se dă un clocot și apoi  se lasă la infuzat 3- 5 de minute ( să nu mă întrebați cum măsurau dacii minutele). Se strecoară și se împarte în trei părți egale. Se bea fierbinte de trei ori pe zi, cu înghițituri mici, având  capul acoperit.  Vă trece imediat.
   Ceai pentru eliminarea toxinelor, pentru fortificarea organismului, pentru liniștea sufletească, pentru reumatism Este bine de băut dimineața, înainte de masă. Se  pun în părți egale frunze de frasin, busuioc, iasomie. Le găsiți la farmacii. Se amestecă bine. La o cană de apă sau de lapte se pune o lingură din acest amestec. Se infuzează și se bea cald. Se bea două-trei luni, se face o pauză de o lună și se bea din nou, repetând graficul, cât timp considerați că este necesar. Atenție! Nu vă apucați să vă uscați singuri florile de iasomie! Ca și planta ceai, aceasta se usucă prin metode specifice.
    Să vă fie de folos!
    Pe curând,
    Earnest
https://www.youtube.com/watch?v=muOYLjpq-LQ
    

2 comentarii:

Anonim spunea...

Răcesc des. Am să încerc ceaiul contra răcelii. Am și busuioc sfințit. Doamne, ajută pe toți cei bolnavi,cu busuioc sfințit!

Diana spunea...

Se pune la agheazma