duminică, 18 ianuarie 2009

REQUIEM PENTRU CEI CARE NE-AU PARASIT

Patriarhul Romaniei ar trebui ca sa savarseasca, la sfarsitul fiecarui an calendaristic, un requiem pentru personalitatile care au plecat Dincolo, ca recunostinta pentru ceea ce au facut si au lasat mostenire poporului roman. Acest lucru ar completa, crestineste, ceea ce face Presedintele tarii, care isi aminteste ca au existat acei oameni atunci cand mor, onorandu-i post mortem cu cate o medalie!
Urania ne prevestea, la inceputulul anului 2008, ca in acel an vor trece in eternitate multe personalitati culturale si politice. Si asa a fost. Acelasi lucru l-a prevestit si pentru 2009, si iata, ne-a parasit Grigore Vieru, marele poet national al moldovenilor de peste Prut.Dumnezeu sa-i dea linistea Dincolo si sa-l primeasca printre cei alesi!
Printre cei care ne-au parasit anul trecut au fost si personalitati, care aveau o anumita varsta si la care ne asteptam sa ne paraseasca, dar au fost si personalitati care mai aveau mute sa ne dea. Probabil, si acolo, Dumnezeu are nevoie de ei sau poate El considera ca acestia si-au indeplinit misiunea aici si era timpul sa-i cheme la Marea Judecata.
Astfel, ne-au parasit:
GEORGE PRUTEANU-profesor universitar, lingvist, critic literar, politician, , realizatorul emisiunii "Doar o vorba sa-ti spun", initiatorul Legii Pruteanu, dar mai ales aparator al limbii romane si al valorilor culturale.
COLEA RAUTU- basarabeanul din Balti stabilit in Romania, care a cantat cel mai bine "Cosarul", ne- a creat, in cele peste 70 de filme, o galerie de personaje, de la turci la razboinici romani, de la tarani la boieri, de la proletari comunisti la intelectuali.
DINA COCEA- urmasa a doua familii de intelectuali militanti: Mille si Cocea, domnita din filmele istorice, una dintre frumusetele Romaniei, care ne-a reprezentat la congresele internationale si la manifestarile organizate de ONU si UNESCO, cunoscuta artista francezilor, pentru rolurile jucate pe scenele teatrelor din Paris dar si in filme regizate de francezi.
ILARION CIOBANU- alt basarabean stabilit in Romania, la fel de cunoscut rugbist ca si actor, care a ramas in memoria noastra cu simpla replica din "Setea" : Adio, ma", dar si cu personaje memorabile din filmele:"Columna", "Rascoala", "Profetul, aurul ardelenii", "Cu mainele curate" etc.
OVIDIU IULIU MOLDOVAN-mare interpret al pesonajelor create de Euripide, Shakespeare, Gorki, Cehov, Blaga dar si protagonist al filmelor regizate de Veroiu, Pita, Visarion. Actor frumos si distins cu o mare cultura.
STEFAN IORDACHE- cel mai iubit dintre pamanteni, cea mai reusita interpretare romaneasca al lui Hamlet, cel mai reusit Earnest si acel care canta:"Inchid usa, trag oblonul si incui/Magazinul meu de vise nu mai vinde nimanui".
ANCA PARGHEL- profesoara si o voce care te facea sa te treca fiorii, dar mai ales persoana care ne-a dat cea mai frumoasa lectie de viata: sa-ti infrunti drama, cantand si cu zambetul pe buze, sa traiesti cu intensitate fiecare clipa.
GRIGORE( TICU) DUMITRESCU- asa-zisul simbol al luptei si a rezistentei impotriva regimului comunist.
PAUL NICULESCU MIZIL-comunist din gruparea nationalusta, fost ministru de finante, pe vremea cand leul era stabil si fost ministru al educatiei si invatamantului, cand inca nu se refomase invatamantul, cunoscut pentru afirmatia:" Adevarat ca problemele nu se rezolva odata cu timpul, ci se perimeaza odata cu trecerea timpului"
CONSTANTIN GHINITA- poet si publicist, cel mai mare poet de la sfarsitul secolului trecut de poezie religioasa, membru al Uniunii Scriitorilor.
Dumnezeu sa le ierte pacatele si sa-i odihneasca in pace!
Earnest

Niciun comentariu: