duminică, 31 mai 2009

IMAGINATIA SCRIITORILOR SI REALITATEA


Cand eram mic si citeam operele lui Jules Verne legate de viitor, spatiu, aer şi calatorii în adancurile marilor, imi spuneam ca nu au trecut nici 100 de ani si oamenii au construit submarine, au calatorit pe Luna, fiind posibile toate lucrurile si faptele pe care si le imagina scriitorul. Toate acestea au fost, sper eu, in folosul omenirii si al progresului. Maturizandu-ma, am citit si altfel de opere, ca acelea ale lui Aldous Huxley, George Orwell, Guy Debord, Flora Montcorbier si nu m-am bucurat, vazand ca imaginatia lor a devenit realitate mult mai repede decat ne asteptam.
In anul 1932, Aldous Huxley publica "Le Meilleur des mondes", roman de anticipatie, a carei actiune se desfasura in jurul anului 2500. Societatea pe care si-o imagina scriitorul este asemanatoare cu cea din zilele noastre: tehnica domneste ordinea, s-au facut progrese in genetica, ajungandu-se la clonare, sexualitatea nu mai reprezinta decat un joc, copiii detesta cartile si florile, deoarece cartile ar putea trezi spiritul critic, iar iubirea pentru natura n-ar favoriza consumul de piata.
In anul 1949, George Orwell publica si el o carte de anticipatie, la fel de celebra "1984". Desi cartea era vizibil inspirata din modelul comunist, autorul trasa contururile unei evolutii care afecta si societatile liberale. Supravegherea universala exercitata prin Big Brother si tele-ecranele lui pentru a informa politia gandirii se vor vedea de acum inainte in actiune prin "observatorii" specializati, ascultatoarele imense ale Internetului. Este incurajata delatiunea, iar terorismul intelectual functioneaza pentru a neutraliza orice gandire incorecta. Nu vedeti, dragi cetateni onesti, nicio asemanare?
Mai tarziu, in anul 1967, Guy Debord in "La Societe du spectacle" ne dezvaluia teoria lui asupra spectacolului, adica minciuna prin simulacru si imagine.
Insa cea mai valoroasa lucrare, pe care v-as sfatui sa o cititi, este "L'Age d'Homme", subtitlul "Communisme de marche" aparuta in anul 1999 si scrisa de Flora Montcorbier. Nimeni inainte de Montcorbier ( doar Evdiev in "Homo sovieticus", dar el era KGB-ist), nu a fost capabil sa inteleaga curiosul deznodamant al razboiului rece, etapa capitala in marea dezordine, la care asistam astazi. Daca comunismul de altadata voia sa fabrice "omul nou", comunismul de piata fabrica " homo aeconomicos" al viitorului, zombi, omul nihilismului, golit de continut, posedat de spiritul de piata si de Umanitatea universala. Zombi se multiplica sub ochii nostri. El este fericit "pentru ca spiritul de piata ii sufla ca fericirea consta in satisfacerea tuturor dorintelor sale". Incapatanatii care nu recunosc beneficiile sistemului se pot astepta la soarta Irakului, incepand cu anul 1991 sau a Serbiei in anul 1999.
Ce anticipeaza Flora Montcorbier ca va fi, va sfatuiesc sa aflati singuri. Eu ma tem ca imaginatia ei sa devina realitate!
Sa auzim de bine si va doresc sa votati pe cei care credeti ca vor putea in UE sa stopeze manipularea genetica, prejudecatiile beneficiilor marii industrializari, distrugerea naturii si fabricarea lui zombi uninversal.
Earnest

Un comentariu:

deceneus spunea...

Regret Earnest, sunteti cam distrat. Numele corect este ZINOVIEV. In rest, imi place ce spuneti.