duminică, 13 septembrie 2009

MONUMENTE DISTRUSE SI UITATE (II). MANASTIREA BISERICANI



Zilele trecute, l-am vazut pe primarul comunei Alexandru cel Bun din judetul Neant, prezentand cu mandrie un proiect european al unui asezamant de recuperare pentru persoanele in varsta din intreaga Europa, bucurandu-se ca strainii se vor putea insanatosi intr-un loc mirific. In acelasi timp, isi exprima nemultumirea pentru faptul ca nu exista bani pentru refacerea Spitalului de Fiziopneumologie, care arata acum in totala stare de degradare. Unde este situat acest spital?
Spitalul se afla in curtea Manastirii Bisericani, pe un frumos platou al Muntelui Simion, la 19 km. de orasul Piatra Neamt, inconjurat de paduri seculare de stejari. Intr-un trunchi al unui astfel de stejar i s-a aratat , in anul 1499, Maica Domnului staretului , cuviosului Iosif, cand acesta a vrut sa paraseasca, impreuna cu monahii, locurile fostului schit, pradat deseori de hoardele tataresti. Maica Domnului le-a spus calugarilor sa nu plece, caci acolo este gradina ei. In locul aratarii Maicii Domnului, Cuviosul Iosif a pus o icoana ( pe care o vedeti in imagine) si care a devenit cu timpul facatoare de minuni.
Afland despre aceasta minune, Stefan cel Mare si Sfant s-a hotarat sa ridice o manastire, pe care nu a reusit sa o termine. Construirea ei a fost continuata de Bogdan cel Orb si de Stefanita, fiind inzestrata cu diferite danii de catre Petru Rares, Stefan II Tomsa, Radu Mihnea, Constantin si Irimia Movila, Miron Barnovschi, ajungand sa devina o manastire foarte mare, avand 800 de vietuitori.
Biserica este o constructie de plan triconc, cu absidele laterale dreptunghiulare in exterior si cu absida altarului poligonala. Deasupra pridvorului se inalta clopotnita. Doua scari laterale duc din pronaos la clopotnita si in camera tainitei. Interiorul este nepictat, in schimb catapeteasma este o adevarata capodopera, fiind considerata de specialisti cea mai frumoasa din Moldova. Este sculptata si pictata, fiind datata in anul 1790.
Aceasta manastire a rivalizat cu Manastirea Bistrita, in cea ce priveste inalta scoala de miniatura si de formare a unor tineri, unii dintre ei devenind importanti carturari, ca: Episcopul Mitrofan de Buzau, vestit tipograf si traducator al Bibiei lui Serban Cantacuzino, calugarul Misail, autorul Letopisetului Tarii Moldovei, Silvestru Balanescu, Episcop de Husi, Pahonie, Mitropolitul de Rodoj, Ucraina si multi altii, care au tradus, au copiat si au ornamentat sute de carti, care se afla astazi in colectia Academiei Romane.
Nu ne putem explica, care a fost ratiunea regelui Carol I, care in anul 1873 a transformat manastirea in penitenciar. In noaptea de Inviere a anului 1905 s-au daramat zidurile penitenciarului, care a fost mutat la Manastirea Pangarati, iar in anul 1911 in manastire ia fiinta un azil pentru cei bolnavi de tuberculoza, transformat apoi in Sanatoriu. Daca tatarii, nu au reusit sa-i alunge pe calugari, au reusit Carol I si cei care au urmat si au avut idei "geniale" pentru aceste locuri.
Astazi se construieste pe locul stejarului o alta manastire.
Ma intreb, ca orice cetatean onest, ce se va intampla cu manastirea veche"?
Pe curand,
Earnest

Niciun comentariu: